Când ne gândim la o bibliotecă ne imaginăm un spaţiu convenţional unde cărţile sunt aşezate în ordine perfectă pe rafturile învechite. Volumele îngălbenite de timp aşteaptă cititorii să le dezmorţească paginile, în cea mai mare linişte, grupaţi la măsusuţele de lectură.

Dar, societatea zilelor noastre nu se fereşte de schimbări şi reinventează, treptat, conceptele culturale moştenite de la bătrâni. Noi nu suntem în măsură să judecăm dacă sunt în bine sau în rau. Însă, ştim doar că mereu au existat schimbări uimitoare, iar exemplele următoare pot să dovedească că încercăm să fim mai buni. Mai jos am alcătuit o listă cu cele mai neobişnuite biblioteci din lume, menite să aducă un zâmbet şi un strop de aventură în viaţa noastră, a cititorilor de toate vârstele.

Biblioteca mobilă transportată de o cămilă

Camelback

Ce ai face dacă ai fi un tânăr cititor? Ai merge la librărie, la bibliotecă sau ţi-ai comanda online o carte, în cazul în care nu citeşti deja una pe telefonul mobil. Dar, ce ai face dacă ai locui într-o zonă izolată a deşertului Gobi?

În 1990, imediat după ce Mongolia a scăpat de regimul comunist, un tânăr autor la acea vreme şi-a propus să le dea o mână de ajutor micuţilor din zonele izolate ale ţării. Dashdondong Jamba şi-a dedicat toată viaţa scrisului, tradusului, publicatului şi transportatului de cărţi alături de cămila sa în toate regiunile izolate de-a lungul Mongoliei . „Zidurile sălii de lectură sunt munţii acoperiţi de păduri, cerul albastru este acoperişul, podeaua un covor de flori de stepă, iar soarele becul” – povesteşte domnul Jamba.

Biblioteca din aeroport

dutch library

Uneori să aştepţi avionul poate părea o veşnicie. Conducerea aeroportului din Amsterdam a reuşit să rezolve problema, cel puţin pentru pasionaţii de literatură. În 2006 a fost inaugurată prima bibliotecă permanentă din cadrul unui aeroport. Un colţ de linişte în mijlocul aglomeraţiei şi agitaţiei. Cititorii se pot bucura de sute de romane olandeze traduse în 30 de limbi, albume foto şi video.

 

Biblioteca „Matrix”

matrixDacă ai fost impresionat de producţia cinematografică a fraţilor Wachowski, cu siguranţă îţi vei dori să vezi cum arată matrixul cărţilor. În inima capitalei Mexicului, un arhitect a îndrăznit să creeze o bibliotecă inspirată din apreciata trilogie.

Imaginaţi-vă un spaţiu industrial, rece, dar fascinant, unde cărţile joacă rolul principal. Aproximativ 500.000 de volume sunt aşezate pe rafturile de cristal ale clădirii de cinci etaje cu pardoseală din sticlă turcoaz.

Bibioteca din Mănăstirea Sfânta Ecaterina

03Janub-Sina-Egypt-Matador-SEO

Este cea mai veche bibliotecă din lume dedicată publicului larg. Mănăstirea a fost construită în jurul anului 564 î.Hr. În prezent găzduieşte peste 3.000 de manuscrise religioase şi educaţionale şi aproximativ 8.000 de cărţi printate, inclusiv primele ediţii ale lui Homer şi Platon.

 

Biblioteca din grădina lui Levinski

levinski-libraryEste un spaţiu cultural dedicat refugiaţilor şi emigranţilor din Israel, ce încurajează cititul. Biblioteca este situată în parcul central din Tel Aviv, un loc unde se strâng majoritatea locuitorilor din oraş. Nu există pereţi, uşi sau paznici, doar două rafturi imense ticsite cu 3.500 de cărţi, pentru adulţi şi copii.

Cărţile variază de la bestseller-uri la romane de literatură clasică sau cărţi cu grafică. Nu le găseşti aşezate după numele autorului, din contră ele sunt aşezate după emoţiile pe care le stârnesc cititorului.

„Cărţile rătăcesc între rafturi la fel cum cititorii lor au rătăcit în lume. Ei îşi cară istoria lor emoţională” – mesajul cu care îi întâmpină cei care au grijă de bibliotecă pe vizitatori.

vpr-evancie-little-library

 

Dacă aveţi cărţi acasă pe care nu le mai folosiţi, nu le aruncaţi, donaţi-le unui copil însetat de cunoaştere care nu îşi permite să le cumpere. Şi voi puteţi pune umărul la schimbare: în faţa porţii puteţi construi o căsuţă de unde trecătorii să poată lua o carte.