Așa cum personajele din literatură ne sunt adesea prieteni la fel de buni precum cei din viața reală, nu e de mirare că cele mai emoționante momente ale lor ne aduc în pragul lacrimilor. Ne bucurăm cu înflăcărare pentru fericirea protagoniștilor poveștilor noastre de dragoste preferate, iar clipa în care aceștia îngenunchează, așază inele pe degete sau pur și simplu rostesc marea întrebare ne tulbură profund. Azi e timpul pentru dragoste, așa  că am adus laolaltă 6 dintre cele mai romantice cereri în căsătorie din literatură!

  1. Cele mai romantice cereri în căsătorie din literaturăShakespeare a așezat temelia romantismului în literatură, dar, de cele mai multe ori, poveștile sale de dragoste au sorți potrivnici, cu o delicioasă excepție, „Mult zgomot pentru nimic”. Comedia Bardului are momente de umor adorabil, însă cererea în căsătorie dintre Benedick și Beatrice e momentul stelar al întregii piese. Desigur, nu am fi putut să nu empatizăm cu o poveste de dragoste în care doi foşti inamici se îndrăgostesc unul de altul, dar ceea ce ne cucerește este simplitatea cu care cei doi își declară sentimentele, cu umor și tandrețe: niciunul nu recunoaște că îl iubește pe celălalt până ce prietenii nu le aduc poeme de dragoste închinate în secret unul altuia. Chiar și atunci când consfințesc să își unească destinele, insistă că o fac doar din milă sau în urma stăruințelor. E imposibil să nu iubești lejeritatea, nonșalanța și pasiunea lor subtil ascunsă printre rânduri, care ne determină să ne fi dorit ca Shakespeare să își încerce mai des pana cu comedii.
  2. La polul opus față de dragostea duioasă dintre Benedick și Beatrice stă iubirea serioasă, Cele mai romantice cereri în căsătorie din literaturăpasională, sălbatică dintre Jane Eyre și Mr Rochester. Adevărul este că cele mai faimoase cupluri îndrăgostite din literatură nu consideră că o singură cerere în căsătorie este suficientă, așa că își vor încerca norocul cu cel puțin două. Noi ne vom opri acum la prima tentativă a lui Rochester de a o cere de soție de Jane Eyre, cu toate că aceasta nu a avut parte de un final optimist. Trecem cu delicatețe peste faptul că bărbatul a încercat să îi atingă coarda geloziei, determinând-o să creadă că o va lua în căsătorie pe Blanche și că nu îi mărturisește că ascunde o a doua nevastă, și ne oprim doar asupra sincerității pasionale a acestei cereri în căsătorie din literatură. Așezați pe o bancă, cei doi protagoniști ne atrag în tumultul sentimentelor sale, într-o discuție care începe cu iminenta plecare a lui Jane și se cu încheie ardenta întrebare a lui Rochester, care o vrea de soție pe Jane și o numește, cu tandrețe, „egala mea”, singura sa soție. Emoționant!
  3. Cele mai romantice cereri în căsătorie din literaturăPoate că nu toți cititorii sunt de acord cu soarta amoroasă a surorilor March din „Little Women”, cererile în căsătorie din romanul clasic provocând furie în comunitatea literară a fanilor cuplului Laurie-Jo. În ciuda dorințelor adoratorilor lor și a unor sentimente ce păreau să îi lege, Laurie și Jo au rămas doar la stadiul de vis literar, în timp ce aleasa bărbatului a fost Amy. Una dintre cele mai romantice cereri în căsătorie din literatură nu rostește epicele cuvinte, ci jonglează cu termeni mai simpli și cu o atmosferă cuceritoare; cei doi protagoniști se plimbă cu barca pe lac, vâslind împreună, iar Laurie remarcă, tandru, că și-ar dori ca viața să îi așeze mereu în aceeași barcă. Răspunzând cu un „da” abia murmurat întrebării sale implicite, Amy completează una dintre cele mai calde scene de acest tip.
  4. Nu poți contesta faptul că Gabriel Garcia Marquez e un maestru al cuvintelor, dar în Cele mai romantice cereri în căsătorie din literatură„Dragostea în vremea holerei” ne pune la încercare imaginația. Prima cerere în căsătorie a lui Florentino Ariza e sigilată într-o scrisoare căreia aleasa sa, Fermina Daza, nu îi dezvăluie conținutul. Știm doar că atât de importanta bucată de hârtie este însoțită de o camelie albă și că o face pe eroină să se simtă „cu moartea în suflet”. Cerând răgaz de gândire, îl ține pe jar pe Florentino ca în basme, timp de trei luni, iar în cea de-a patra, acesta îi imploră răspunsul definitiv. Poate până acum nu găsești nimic romantic în schimbul de scrisori (cu excepția cameliei albe), dar răspunsul Ferminei schimbă totul. Primim și noi, și Florentino, un magic „da”, dar și un addendum: „dacă îmi promiți că nu o să mă pui niciodată să mănânc vinete”. Simplu, cald, autentic: ce ne-am putea dori mai mult?
  5. Cele mai romantice cereri în căsătorie din literaturăNu am fi putut să o excludem tocmai pe Jane Austen de pe lista celor mai romantice cereri în căsătorie din literatură, dar nu la Elizabeth și Mr Darcy ne gândim acum! Emma, Cupidonul scriitoarei engleze, cauzează o mulțime de încurcături pe parcursul romanului care o are drept protagonistă, se joacă cu dragostea și nu pare să fie capabilă să deprindă nici măcar tainele propriei inimi. Dar cererea în căsătorie a lui Mr. Knightley aduce lumină pe strada ei, dar și a noastră; cu stilul său simplu, de gentleman, Knightley recunoaște că nu are la îndemână cuvinte mari și nici discursuri mărețe. Momentul în care afirmă însă că, dacă ar iubi-o mai puțin, poate ar putea să vorbească mai bine despre sentimentele sale, e cel care ne câștigă inima și ne determină să includem „Emma” pe lista favoritelor noastre!
  6. De multe ori, cele mai romantice cereri în căsătorie din literatură strălucesc în Cele mai romantice cereri în căsătorie din literaturăoperele complicate, dramatice, în care finalul nu poate fi fericit pentru toată lumea. Dacă destinul Annei Karenina e pecetluit încă de la prima scenă în care privește trenul în gară, Kitty și Levin au parte de propriile amărăciuni, dar și de porția binemeritată de fericire. Deși prima cerere în căsătorie nu e soldată cu un răspuns pozitiv, de data aceasta ne vom opri asupra celei de-a doua: tăinuindu-și dragostea într-un joc de cuvinte, Kitty și Levin fac pace unul cu altul, ghicindu-și reciproc spusele. E nevoie doar de prima literă din fiecare cuvânt din frază pentru ca cei doi să își spună că s-au iertat, că se iubesc și că vor să își fie alături mereu. E apogeul romantismului!

Tu ce părere ai despre aceste cereri în căsătorie din literatură? Ce ai adăuga pe lista noastră?