Cele mai scumpe cărti din lume ascund secrete bine păstrate de ochiul publicui larg. Achiziţionate cu sume impresionante, ele sunt deţinute de oameni importanţi în biblioteci private. Aflăm din articol cine sunt oamenii cheie şi care sunt cele mai scumpe cărţi din lume.

Leonardo da Vinci, Codex Leicester  – 30,3 milioane de dolari

În manuscris se regăsesc cele mai importante teorii şi schiţe imaginate de Leonardo da Vinci.  În anul 1994, Bill Gates a cumpărat jurnalul pentru suma de 30,3 milioane de dolari.  În prezent, opera este evaluată la peste 49,4 milioane de dolari.

Milionarul de la Microsoft a scanat câteva imagini din jurnal şi le-a folosit pentru a crea un screensaver dedicat lansării Window ’95.

1280px-Vinci_-_Hammer_2A

J.K. Rowling – Poveștile bardului Beedle – 3,98 milioane de dolari

Cartea a beneficiat doar de şapte copii, toate sunt scrise şi ilustrate chiar de creatoarea lui Harry Potter. Cărţile sunt îmbrăcate în piele şi decorate cu bijuterii de argint.

În anul 2007, în cadrul unei licitaţii a apărut una dintre cărţi și a fost vândută către compania Amazon. Toţi banii au fost donaţi unei organizaţii caritabile.

The_Tales_of_Beedle_the_Bard

James AudubonPăsările Americii – 12,6 milioane de dolari

Cartea publicată între anii 1827 – 1838, este pictată manual chiar de naturalistul John James Audubon. Lucrarea reprezintă specii de păsări, cele mai multe deja dispărute, în mărime naturală.

Din totalul de 199 exemplare ale cărţii rămase intacte, 11 se află în portofoliul colecţionarilor privaţi.

Audubon_Birds_of_America

 William Shakespeare – Prima ediţie „Comedies, Histories & Tragedies” –  8,2 milioane de dolari

Prima carte a lui Shakespeare a fost publicată în anul 1623, o ediţie în care se regăseau toate scrierile sale dramatice. În total au fost produse în jur de 750 de exemplare, din care se spune că mai există doar 228.

Cea mai „importantă carte din literatura engleză” a fost vândută în cadrul unei licitaţii cu 8,2 milioane de dolari, unui colecţionar anonim.

1280px-First_Folio_VA

Evangheliile lui Henric Leul, Ordinul Benedictin – 9,8 milioane de euro

Cartea a fost cumpărată de către guvernul german în anul 1983, cu suma de 8,14 milioane de lire sterline. Carte este păstrată la biblioteca oraşului Wolfenbüttel, fiind expusă doar o dată la doi ani, din motive de securitate.

Până în anul 1994 a fost considerată cea mai scumpă carte din lume, fiind detronată după achiziţia codexului de către Bill Gates.

Evangeliar_heinrich_des_loewen

Autor: Bogdan