Atunci când este vorba despre personajele negative din cărțile noastre preferate, anticipăm un fior de ură, de dispreț sau măcar de dezamăgire, dar adevărul este că nu toți anti-eroii intră în această infamă categorie. Nu putem nega: sunt ticăloși în literatură pe care îi iubim mai tare decât pe dulcii protagoniști și nu de puține ori ajungem chiar să îi susținem, dorindu-ne din tot sufletul să fie ei cei care vor triumfa la finalul cărții. Descoperă mai jos acest paradox: personaje negative simpatice din cărți!

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiÎl iubim atât de tare pe Sherlock Holmes încât nu am putea să nu fim impresionați de rivalul său, Doctorul Moriarty. Este dificil să nu ajungi să admiri un antagonist despre care însuși marele detectiv spune că este „un Napoleon al crimei (…), un geniu, un filosof, un gânditor abstract”. Adevărul este că, fără capcanele abil întinse de Moriarty, Holmes nu ar fi fost nici măcar jumătate din personajul fascinant care s-a dovedit, așa că nu ne rămâne decât să îl decretăm și pe antagonist drept „un simpatic”.

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiE adevărat că jumătate din atracția pe care o suscită protagoniștii din „La răscruce de vânturi”, Heathcliff și Cathy, este reprezentată de ideea că o iubire întunecată, obsesivă, e uneori mai captivantă decât una pură și luminoasă. Ceea ce nu înseamnă că nu reușim să găsim justificări ale comportamentului lor: Heathcliff a fost dintotdeauna marginalizat și discriminat pentru originea lui, iar Catherine pusă la colț pentru că era femeie. Desigur, nu putem nega nici defectele lor și nu le vom nesocoti înclinația spre rău, dar îi preferăm celeilalte perechi, cea formată din Cathy Linton și Hareton, nici mai mult nici mai puțin decât verișori!

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiÎntr-un roman care a fost declarat de mulți ca fiind cea mai bună operă a secolului XX, cel puțin din spațiul sovietic, era aproape imposibil să nu găsești un personaj care să te fascineze. Dar, în „Maestrul și Margareta”, nu neapărat protagoniștii titulari sunt cei care ne atrag atenția, ci unul dintre cele mai simpatice personaje negative ale tuturor timpurilor, motanul (respectiv, demonul) Behemoth. Descris ca fiind mare cât un câine, Behemoth pășește și vorbește ca un om și are o slăbiciune pentru vodcă și șah. Dar ceea ce ne-a cucerit este sarcasmului său fin, precum și caracterul mai puțin malefic decât al stăpânului său Woland (Satan deghizat). Dacă punem la socoteală și că numele său este inspirat de un cuvânt rus care se traduce prin „hipopotam”, vei înțelege cum de ne-a căzut cu tronc.

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiVom începe descrierea celui de-al patrulea reprezentant al galeriei de personaje simpatice negative recunoscând că autorul G.R.R. Martin este perfect capabil să creeze caractere complexe, aflate permanent la granița dintre alb și negru. Iar în lunga listă a protagoniștilor „gri” din epopeea sa „Cântec de gheață și foc”, Jamie Lannister este poate cel mai bun exemplu. Deși întreține o relație incestuoasă cu sora sa și nu ezită să îl împingă din turn pe micuțul Bran Stark, doar pentru că le-a surprins secretul, Jamie dă dovadă pe parcursul seriei de curaj, onestitate, loialitate și, mai presus de toate, de o gândire strategică rivalizând cu cea a genialului său tată. Însă afecțiunea pentru fratele mai mic, preferatul fanilor, Tyrion, este cea care îl salvează, transformându-l într-un personaj negativ, dar unul îndrăgit.

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiPentru cea mai mare parte a poveștii lui Harry Potter, Profesorul Snape a fost unul dintre cele mai detestate personaje negative. Începând cu părul său slinos, continuând cu materia plictisitoare pe care o preda și sfârșind cu tratamentul îngrozitor la care îl supunea pe vrăjitorul nostru preferat, toate argumentele înclinau în favoarea „demonizării” lui Severus. Abia în ultimele două cărți am aflat însă detalii neștiute despre trecutul Profesorului care s-a transformat nu doar într-unul dintre cele mai simpatice personaje negative, dar și într-unul dintre cele mai iubite din epopeea scrisă de J.K. Rowling.

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiRecunoaștem că un personaj negativ care are un trecut odios atinge o coardă sensibilă în inima noastră! Acestea fiind spuse, ce părere putem să avem despre o femeie cu probleme psihice, instabilă, deci bolnavă și imposibil de învinovățit din punct de vedere obiectiv pentru faptele sale, care este închisă în pod de soțul său? Da, Bertha amenință romanța dintre Jane Eyre și Mr Rochester și ajunge să dea foc casei în care trăia alături de bărbatul său, dar, dat fiind caracterul dificil al eroului lui Charlotte Bronte, ne punem unele semne de îndoială: oare ea e chiar atât de vinovată precum pare? Desigur, și aura de mister contribuie la farmecul său, așa că o putem încadra cu ușurință pe Bertha Rochester printre personajele negative simpatice.

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiDacă suntem capabili să absolvim un om cu probleme mentale de la crima de a fi un personaj negativ, de ce nu am face așa și cu un…animal? Nu ne îndoim de faptul că echipajul și Căpitanul Ahab au toate motivele pentru a o considera pe Moby Dick răul pe pământ, dar chiar i-am putea imputa și noi unei balene că e…malefică? Cu siguranță nu! Mai mult, acceptăm că ne-a impresionat, la fel ca întreaga forță a naturii în lupta cu omul și că am ajuns chiar să o simpatizăm!

Cele mai simpatice personaje negative din cărțiCare este principala trăsătură a unui erou negativ? Desigur, răutatea sa! Iar atunci când protagonistul face uz atât de bine de caracterul său malefic, descoperim că ne transformăm încet-încet din cititori ultragiați de acțiunile sale în adevărați admiratori. Este și cazul anti-eroului suprem, Lucifer (Satan). În poemul epic „Paradisul pierdut“, el este fără urmă de îndoială personajul negativ, dar John Milton reușește să ne facă să ne simțim impresionați de răul absolut și să experimentăm un strop de milă pentru el. Până la urmă, a fost alungat din Rai de propriul tată, abandonat de frații îngeri, nemulțumiți de faptul că fusese preferatul, și toate doar din cauza faptului că a vrut mai mult. Îl putem acuza pentru toate faptele sale abominabile? Sigur că da, ceea ce nu înseamnă că nu ne e și simpatic, din când în când.

Tu ce părere ai despre aceste opt personaje negative simpatice? Ne aprobi sentimentele pe care le avem la adresa lor?