Deși unui cititor înfocat i se va părea mereu că universul lecturii e cel mai familiar și mai intim, chiar și acelora dintre noi care preferăm să ne petrecem tot timpul citind le va fi dificil să stabilească o conexiune profundă cu cărțile de mai jos. Vorbim despre titluri care au fascinat încă de la începuturile istoriei literaturii și care ne lasă pe mulți dintre noi cu gura căscată. Unele sunt concepute pornind de la tehnici incredibile, altele au un subiect pe care aproape nimeni nu poate spune că l-a înțeles în totalitate, în timp ce sunt și opere despre care nu știm nici măcar în limbă au fost scrise! Pregătește-te să ți se zguduie convingerea conform căreia nu e nimic mai apropiat de sufletul tău decât cuvântul scris cu enumerarea de mai jos: cele mai stranii cărți!

Cele mai stranii cărți scrise vreodată: află povestea lor!În cazul în care dorești să concepi un test pentru scriitori, atunci Gadsby de Ernest Vincent Wright poate fi o idee excelentă. Cartea conține nu mai puțin de 50000 de cuvinte și spune povestea lui John Gadsby, un bărbat care intenționează să readucă la viață orașul său natal cu ajutorul unui grup de tineri pe care îl formează. Cum ar putea fi un titlu atât de aparent nevinovat una dintre cele mai stranii cărți scrise vreodată? Ei bine, opera exclude cu totul litera E. Printre cele 50 de mii de cuvinte, niciunul nu conține vocala, o adevărată performanță, dacă ne întrebi pe noi. Uluitoarea reușită a lui Ernest Vincent Wright nu s-a bucurat de prea multă atenție la momentul publicării, dar lucrurile s-au schimbat cu totul pe măsura trecerii timpului, azi titlul fiind o carte căutată de colecționari. Autorul a mărturisit în urma scrierii sale că cel mai complicat i s-a părut să evite forma de trecut a verbelor, care în limba engleză se formează adăugând sufixul „ed” rădăcinii și că a trebuit prin urmare să caute numai verbe cu conjugarea neregulată. Chiar și așa, conform periodicului Word Ways, 250 dintre cele 500 cel mai frecvent uzitate cuvinte în limba engleză nu conțin litera „e”, așa că scriitorul a avut totuși cu ce să se descurce.

Cele mai stranii cărți scrise vreodată: află povestea lor!

Despre The Voynich Manuscript ți-am mai povestit atunci când am vorbit despre cărți blestemate, dar, la cât mister înconjoară acest titlu, nu putea lipsi nici de pe lista celor mai stranii cărți scrise vreodată. Sunt atât de puține lucruri pe care le știm cu siguranță despre faimosul codex încât nu putem afirma cu certitudine decât că există. Datarea cu carbon l-a plasat cândva la începutul secolului al XIV-lea, undeva în Italia, în timpul Renașterii, dar oamenii de știință nu se pot pronunța pe de-a-ntregul pentru această teorie. Numele îi provine de la Wilfrid Voynich, cel care a cumpărat manuscrisul în 1912, dar și mai interesantă este povestea lui Georg Baresch, primul său posesor identificat, un alchimist care recunoștea că nu știe cum anume a ajuns cartea în biblioteca sa. Despre The Voynich Manuscrist nu se știe în ce limbă a fost scris, conținutul său fiind considerat una dintre marile enigme ale criptografiei. Și-au încercat până acum norocul cu el spărgători de coduri americani și englezi din Primul și Al Doilea Război Mondial, dar și cele mai performante calculatoare, rezultatele fiind încă nule. Desigur, există și opinii conform cărora cartea este o farsă, dar majoritatea cercetătorilor consideră că limbajul este cât se poate de real. Teoriile vehiculate la adresa The Voynich Manuscrist sunt dintre cele mai diferite: dacă unele opinii afirmă că e vorba despre un ghid de ierburi medicinale, datorită numeroaselor desene cu plante, sau despre o carte cu vrăji, există și voci care insistă că avem în față un document de origine extraterestră sau explicația marilor mistere ale omenirii. Atunci când adăugăm că al doilea titlu de pe lista noastră mai include desene ale unor planete care nu există sau semne zodiacale necunoscute, parcă ne înfiorăm și noi.

Cele mai stranii cărți scrise vreodată: află povestea lor!Unul dintre ultimii reprezentanți ai modernismului în literatură, Samuel Beckett a făcut ceea ce știau cel mai bine reprezentanții curentului său literar: a scris despre ceva ce nu înțelege nimeni. De data aceasta, nu lipsesc nici litere, iar limbajul este fie franceza din original, fie traducerea în engleză, dar aceste aspecte nu ne ajută mai deloc. „How It Is” e una dintre cele mai stranii cărți, iar interpretările aduse de critici sunt atât de complicate încât, cel mai probabil, și ei sunt la fel de confuzi precum cititorii. În mare, povestea din How It Is sună în felul următor: un bărbat se strecoară printr-un nămol nesfârșit în timp ce își amintește fragmente din viața sa de la suprafață. La un moment dat se întâlnește cu un alt personaj aflat în aceeași situație, pe nume Pim, și cei doi continuă să se târască împreună. În momentul în care Pim dispare, protagonistul se alină pe sine însuși cu ideea că sigur mai sunt și alții ca ei și continuă să își facă drum prin stratul de noroi și de întuneric. Criticii au interpretat acțiunea ca fiind un simbol al inutilității vieții sau al singurătăţii ori poate o perindare prin Purgatoriu a la Dante, dar nimeni nu poate pune cu adevărat punctul pe „i”. Renumit pentru operele sale tragicomice și pentru umorul negru și recompensat și cu Premiul Nobel, Beckett a reușit să scrie una dintre cele mai stranii cărți, provocându-şi cu siguranță cititorii să mediteze și să mediteze la nesfârșit.

Tu ce părere ai despre cele mai stranii cărți? Care dintre titlurile de mai sus ți se pare cu adevărat bizar?