Accesul rapid la informaţie este poate unul dintre beneficiile cele mai mari ale lumii moderne. Putem citi oricând, în format electronic sau în print, cărţi apărute la celălalt capăt al planetei. Distanţa fizică nu mai este o problemă şi putem mai uşor ca niciodată să avem acces la ideile şi scrierile autorilor din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii. Ni se pare atât de firesc acest lucru încât de multe ori nu mai preţuim cărţile la adevărata lor valoare. Să ne amintim însă de drumul lung pe care noi, oamenii, l-am străbătut ca să ajungem de la tăbliţe din lut la tablete, de cele mai vechi cărţi din lume şi ce anume ne învaţă ele. Iată doar 5 dintre cele mai vechi cărţi care s-au păstrat până în timpurile noastre și care au o valoare incontestabilă.

  1. Cel mai vechi poem epic păstrat până în zilele noastre este „Epopeea lui Ghilgameş”, moştenire a culturii sumerienilor, din epoca de bronz, cu o vechime de peste 2200 de ani înainte de Hristos. Cele 12 tăbliţe de lut pe care poemul a fost scris cu litere cuneiforme au aşadar în acest moment peste 4000 de ani. Cititorul modern poate descoperi cu surprindere în acest poem cu o vechime impresionantă teme ale gândirii oamenilor dintotdeauna. Ghilgameş din Uruk, conducătorul temut şi admirat, regele-zeu care este protagonistul acestei poveşti străvechi, ne vorbeşte despre eroism, frumuseţea prieteniei, durerea pierderii celui drag, dar şi despre neacceptarea morţii, în versuri de un lirism care impresionează profund şi astăzi.
  2. Din Egiptul antic au ajuns până la noi mai multe opere literare, păstrate în diverse forme. De la textele de pe piramide – iată cum cărţile puteau fi scrise până şi pe zidurile acestor edificii – la cronicile conducătorilor legendari scrise pe pietre şi până la textele păstrate în morminte, literatura egipteană străveche ne oferă o bogăţie culturală nepreţuită. Însă opera cea mai desăvârşită din punct de vedere artistic este considerată „Povestirea lui Sinuhe”, care datează din anul 1800 înainte de Hristos. Cititorul modern va parcurge cu sufletul la gură povestea scrisă la persoana I a demnitarului din anturajul faraonului Amenemhat I, nevoit să fugă ca să-şi salveze viaţa. Stările sufleteşti ale personajului sunt surprinse cu o fineţe psihologică ce nu are cum să ne lase indiferenţi nici astăzi.
  3. Din preocuparea egiptenilor pentru nemurire s-a născut şi „Cartea Egipteană a Morţilor”, care datează din anul 1400 înainte de Hristos. Papirusul descoperit în mormântul lui Maiherpri conţine o descriere a concepţiei egiptenilor despre viaţa de apoi, imnuri, vrăji şi îndrumări care ghidează sufletele să depăşească mai uşor obstacolele din viaţa de după moarte. Cititorul modern va descoperi în „Cartea Egipteană a Morţilor” unele dintre cele mai tulburătoare pagini de literatură religioasă şi funerară din lume.
  4. „Cartea etruscă de aur” descoperită în vestul Bulgariei, într-un mormânt acoperit de fresce, este cea mai veche carte legată din lume. Cu o vârstă estimată de peste 2600 de ani, acest manuscris este din aur de 24 de karate, iar paginile care conţin text şi imagini cu războinici sunt legate între ele prin inele de aur. Din păcate, cartea, care se află astăzi la Muzeul Naţional de Istorie din Sofia, nu mai poate fi citită de nimeni, pentru că limba etruscă nu este înţeleasă pe deplin nici astăzi. O putem admira însă ca pe un obiect cultural preţios, care ne vorbeşte despre dragostea de literatură din cele mai vechi timpuri.
  5. Un text religios budist, „Sutra de diamant”, scris cu peste 1000 de ani înainte de Hristos şi descoperit într-o peşteră din nord-vestul Chinei, este considerat cea mai veche carte printată din lume. „Sutra de diamant” este un pergament din 7 foi de hârtie, scris cu litere chinezeşti şi prinse împreună cu un dispozitiv din lemn. Cartea, care reprezintă şi astăzi una dintre cele mai importante scrieri ale budismului, a fost copiată în anul 868 înainte de Hristos de un bărbat numit Wong Jei, la îndemnul părinţilor săi şi concepută pentru „liberă circulaţie”.

Care este cea mai veche carte pe care aţi citit-o voi?