Cu eroi precum Spider-Man, Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Deadpool, Daredevil, Gardienii Galaxiei sau Captain Marvel, dar și protagoniștii din X-Men, Marvel e cea mai strălucitoare stea a momentului în universul supereroilor. Editura de benzi desenate fondată la începutul anilor 60 ni i-a dat pe celebrii Stan Lee și Steven Dikto, iar studiourile reprezentative, Marvel Studios, ne încântă de câteva ori pe an cu unele dintre cele mai populare și aclamate filme. Cât timp te liniștești după isteria Black Panther și te pregătești să cazi pradă fascinației pentru Avengers: Infinity War (data de lansare oficială: 27 aprilie), noi te tentăm cu 5 benzi desenate pentru fanii Marvel!

Cinci benzi desenate pe care să le citești dacă ești fan MarvelEd Brubaker și-a încercat mâna cu mai mulți supereroi, scriind, între alții, despre Batman, Catwoman, X-Men, dar fanii și criticii deopotrivă sunt de părere că adevărata măiestrie o pune în evidență abia atunci când scrie despre Captain America. În Captain America: The Trial of Captain America Omnibus, Marvel a adunat ultimele fragmente ale lui Brubaker despre mult-iubitul supererou cu scut din Vibranium. După moartea aparentă și șocantă a Căpitanului, controversatul Bucky Barnes este cel care preia scutul supereroului, dar lucrurile nu sunt deloc așa cum par. Steve Rogers se întoarce, iar dincolo de momentele dificile dintre cei doi, fostul Winter Soldier și eternul Captain America trebuie să se confrunte acum cu The Grand Director (la rândul lui un fost ocupant al poziției de Căpitan), Baron Zemo și Sin, dar și cu gulagul rusesc. Brubaker a scris mai întâi comics-uri în genul crime fiction, ceea ce se vede, dat fiind faptul că este și autorul aventurilor preluate în filmul Captain America: The Winter Soldier, cu o incontestabilă atmosferă de thriller. Ilustrațiile sunt realizate de Luke Ross, Jackson Butch Guice, Mitch Breitweiser, printre alții.

Cinci benzi desenate pe care să le citești dacă ești fan MarvelDacă tot am început cu Căpitanul America, este cazul să facem puțină lumină și în benzi desenate ce îi au drept protagoniști pe agenții S.H.I.E.L.D. În Agents of S.H.I.E.L.D. Vol. 2: Under New Management, autorul Marc Guggenheim ne prezintă consecințele celui de-al doilea Război Civil pentru membrii S.H.I.E.L.D. . În frunte cu Coulson, fiecare are propriile simpatii, dar misiunea lor colectivă e aceeași ca întotdeauna: să îi protejeze pe oameni atât de răufăcători, cât și de supereroi. Dacă ești fan al serialului cu același nume, vei regăsi multe dintre personajele sale în poziții cheie, deși există câteva diferențe notabile între comics-uri și TV show. Autorul, Marc Guggenheim, este faimos și pentru faptul că a creat serialele Eli Stone și Arrow, dar și ca scenarist la filme precum Green Lantern și Percy Jackson, așa că te vei bucura de condeiul său iscusit și de imaginația bogată.

Cinci benzi desenate pe care să le citești dacă ești fan MarvelJohn Cassaday (scriitor de comic books ce îl au drept protagonist pe Captain America, dar și al unor opere din universul Star Wars) și regizorul, producătorul, scenaristul și autorul de comics-uri Joss Whedon (a scris și regizat primele două filme din seria Avengers și a făcut parte și din echipa Justice League) au colaborat pentru a ne oferi unele dintre cele mai bune cărți de benzi desenate ce îi au drept eroi pe mutanții din X-Men. În Astonishing X-Men by Joss Whedon & John Cassaday Ultimate Collection Book 2, protagoniștii trebuie să facă față încercării de a distruge lumea a lui Breakworld, dar și noului Hellfire Club (compus inițial din Emma Frost și Sebastian Shaw). Benzile desenate pentru fanii Marvel sunt pline de aventură, au răsturnări de situație incredibile și te vor ține cu sufletul la gură grație personajelor complexe, extrem de bine dezvoltate.

Cinci benzi desenate pe care să le citești dacă ești fan MarvelCriticii au considerat întotdeauna că Daredevil e unul dintre cele mai puternice și mai promițătoare personaje din galeria Marvel, dar eșecul filmului ce îl avea drept protagonist pe Ben Affleck l-a înlăturat pe supereroul orb din lumina reflectoarelor. Cum lucrurile s-au schimbat odată cu lansarea serialului hit marca Netflix, suntem pregătiți să îl redescoperim pe Matt Murdock, justițiarul care și-a pierdut vederea și a dobândit în schimb o accentuare extraordinară a acuității celorlalte simțuri. Marvel Platinum: The Definitive Daredevil e o ediție de lux, ce poartă semnătura unor nume celebre precum Frank Miller, Gene Colan, Stan Lee, Brian Michael Bendis și Joe Quesada: toate numele mari din istoria benzilor desenate și-au dat mâna pentru a-l aduce la viață pe the Man without Fear. Comics-urile acoperă nu numai the origin story, dar și câteva dintre cele mai intense aventuri la care Daredevil a fost părtaș. Însă ceea ce impresionează cititorul este comentariul social ascuțit, pe care nu îl regăsim prea des în poveștile cu supereroi: benzile desenate ating și subiecte precum experiențele unor foști soldați de pe front, viața cu virusul HIV sau pun la îndoială necesitatea existenței unui vigilante mascat. Iată numai câteva dintre motivele pentru care al patrulea titlu de pe lista noastră trebuie neapărat să se regăsească pe lista de benzi desenate pentru fanii Marvel.

Cinci benzi desenate pe care să le citești dacă ești fan MarvelE puțin spus că s-a produs agitaţie atunci când studiourile Marvel au anunțat că au de gând să ne prezinte primul supererou musulman. Cu toate acestea, povestea lui Ms Marvel a fost un succes atât de mare, încât benzile desenate create de G. Willow Wilson (Air, Cairo) și Adrian Alphona (Runaways), au primit premiul Hugo în 2015 pentru Best Graphic Story. Protagonista e cu adevărat o gură de aer proaspăt într-un univers parcă suprasaturat cu eroi: nu numai originea sa, pakistanezo-americană e nouă, dar și personalitatea. Kamala Khan trăiește în New Jersey până ce află că are gene de Inuman, o nouă rasă de superoameni. Te lăsăm să descoperi cum va învăța să își controleze noul dar, cum se va descurca în rolul de Ms Marvel preluat de la idolul său Carol Danvers și, mai important, cum te va vrăji noul personaj din galeria benzilor desenate. Tot ce îți mai spunem e că Kamala Khan e una dintre cele mai realist concepute supereroine: amuzantă, cu un umor sarcastic pe care nu ai cum să nu îl apreciezi.

Tu te numeri printre fanii supereroilor? Care dintre cele 5 benzi desenate pentru fani Marvel de mai sus ți se pare cele mai tentante? Tu ce alte titluri ne-ai recomanda?