Sunt cărți a căror acțiune, deși incitantă, devine predictibilă la un moment dat, dar și opere literare care ne curmă răsuflarea cu răsturnări de situație aproape incredibile. Și mai dificile devin lucrurile atunci când se amestecă în ecuație și un narator necreditabil. Conceptul, familiar și literaturii din secolul al XIX-lea, a devenit uzitat mai ales în scrierile postmoderne. E vorba despre un narator căruia nu îi poți acorda încrederea ta, deoarece ascunde fapte importante, e duplicitar sau pur și simplu malefic. În titlurile de mai jos, cititorii sunt conduși pe o pistă falsă încă de la început, și abia spre final ni se revelează adevărul. Iată cinci cărți cu naratori necreditabili pe care le vei citi pe nerăsuflate!

Cinci cărți care ne au condus pe o pistă falsă până aproape de finalFata dispărută” continuă să reprezinte unul dintre romanele marcante atunci când ne referim la cărți care ne conduc pe o pistă falsă până aproape de final și la naratori necreditabili. Ceea ce pare a fi în primă fază povestea unui cuplu fericit, a cărei protagonistă feminină a dispărut, devine o cursă cu obstacole pe tărâmul fascinant al psihologiei dragostei, în care nimic nu e ceea ce crezi. Nick și Amy, cei doi protagoniști, par a fi definiția iubirii desăvârșite, însă Gillian Flynn nu are nici cea mai mică intenție să ne lase să trăim în această fantezie ideală. Autoarea ne manipulează cu atât de multă finețe încât, deși simțim că suntem trași pe sfoară la un moment dat, cu greu realizăm în ce punct am căzut în capcană. „Fata dispărută” a cimentat categoria thriller-ului psihologic cu dezvăluiri șocante în literatura de azi, fiind urmată de un șir de romane cu priză la public, care au încercat să valorifice aceeași rețetă. Așteaptă-te la o carte care te ține în suspans pe tot parcursul ei: scenariul dispariției soției nefericite și al asasinării acesteia de către soțul tulburat nu a fost nicicând mai abil manevrat.

Cinci cărți care ne au condus pe o pistă falsă până aproape de final

A fost descris drept unul dintre cele mai originale și provocatoare romane scrise în ultimul deceniu, dar Fight Club e mai mult de atât, o carte-cult pentru literatura underground. Desigur, twist-ul de la final își are partea sa de merit, dar fascinația pe care o exercită personajele și modul în care sunt construite sunt factorii care au clasat cartea printre cele mai apreciate din ultima perioadă. De data aceasta, avem parte de un narator necreditabil anonim plictisit de viața sa, ce decide să își schimbe cu totul existența, la 180 de grade, atunci când îl întâlnește pe Tyler Durden. Împreună, cei doi descoperă farmecul violenței, al vieții primitive trăite pe muchie de cuțit, însă, din nou, nimic nu e ceea ce pare. Atât Tyler, cât și naratorul vor fi protagoniştii unei răsturnări de situație care nu a schimbat numai cititorii, dar și întreaga literatură.

Cinci cărți care ne au condus pe o pistă falsă până aproape de finalAl treilea titlu de pe lista noastră de cărți cu naratori necreditabili face parte dintre acele opere literare care te marchează pentru totdeauna. Criticile și elogiile s-au împletit armonios în recepția romanului The Wasp Factory, aparținând scriitorului scoțian Iain Banks. Publicată în 1984, cartea spune povestea unui adolescent psihopat, Francis „Frank” Cauldhame, care trăiește alături de tatăl său pe o insulă izolată. Frank recunoaște cu seninătate că, până la vârsta de 10 ani, a ucis deja 3 copii, pe lângă numeroasele animale torturate. Atunci când fratele său Eric scapă din instituția mentală în care fusese închis, protagonistul nu știe dacă să se bucure sau nu. Romanul e violent și pe alocuri extrem de greu de citit, dar finalul, cu tot cu răsturnarea de situație, va compensa pentru orice eforturi ai fi făcut pentru a-l încheia. Așa cum ne-au obișnuit, naratorii necreditabili ne conduc pe o pistă falsă, iar deznodământul e unul dintre cele mai neașteptate din literatură. Amintindu-ți că nu poți judeca o carte după moralitatea ei, ci întotdeauna în funcție de valoare, îți mai spunem că The Wasp Factory a fost inclusă de către The Independent pe lista celor mai bune 100 de cărți ale secolului XX, în urma unui sondaj din 1997 la care au răspuns mai mult de 25 de mii cititori.

Cinci cărți care ne au condus pe o pistă falsă până aproape de final

Naratorii necreditabili apar inclusiv în marile opere clasice ale secolului trecut. Rebecca de Daphne du Maurier face parte dintre cele mai bine vândute cărți, cu un număr de aproximativ 3 milioane de romane vândute de la publicarea sa din 1938. De data aceasta, cartea ne conduce și pe noi, dar și pe personajul său principal pe o pistă falsă. Atunci când tânăra, naiva și timida protagonistă anonimă se căsătorește cu Maxim de Winter, proprietarul domeniului Manderley, nimeni nu bănuiește că fericitul eveniment se va transforma într-un coșmar. Devenită stăpână peste un tărâm plin de mistere, doamna de Winter începe să se întrebe ce s-a întâmplat cu prima soție a lui Maxim, fascinanta Rebecca. Considerând că partenerul său de viață nu mai poate fi fericit deoarece se gândește încă la cea pe care a pierdut-o, eroina e condusă pe piste greșite de către Doamna Danvers, rece, înspăimântătoare, obsedată de defuncta Rebecca. Romanul îți va da fiori pe spate într-un mod diferit față de The Wasp Factory, dar tot va fi o lectură pe care nu o poți lăsa din mână și a cărei revelație din ultimele pagini va apărea parcă de nicăieri.

Cinci cărți care ne au condus pe o pistă falsă până aproape de finalUltima carte de pe lista noastră de romane care te conduc pe o pistă falsă nu te va speria, precum cele de mai sus, ceea ce nu înseamnă că nu își va lăsa pecetea asupra ta: e foarte probabil să îți frângă inima. Încărcată de semnificații profunde, de spiritualitate și de umanitate, „Viața lui Pi” de Yann Martel are o concluzie neașteptată, dar una care nu e impusă cu forța cititorului. Pi Patel emigrează cu părinții săi din India în Canada, acompaniat pe vas de toate animalele din grădina zoologică a tatălui său. În momentul în care nava se scufundă, Pi ajunge pe singura barcă de salvare alături de câțiva tovarăși de călătorie neașteptați: o girafă rămasă oloagă, o hienă pătată, un urangutan, un roi de gândaci și paraziți și, cel mai important, Richard Parker, un superb tigru bengalez cu rău de mare. După ce legile junglei se manifestă în toată puterea lor, Pi rămâne singur cu tigrul înfometat, și de aici povestea devine încă și mai fantastică, și, în același timp, mai frumoasă. Povestea lui Pi e incredibilă și te pune la încercare: a-l crede sau nu pe acest narator necreditabil e o măsură a ființei și filosofiei noastre de viață.

Tu ce părere ai despre aceste cărți cu naratori necreditabili? Îți plac romanele care te conduc în mod voit pe o pistă greșită, care se joacă cu mintea ta? Care dintre titlurile de mai sus se numără printre favoritele tale?