Suntem de părere că iubitele noastre cărţi pot fi leacul la orice: de la necazurile vieţii de zi cu zi până la cele mai dureroase dileme ale existenţei. În acelaşi sens, o operă magistral scrisă poate fi soluţia inclusiv pentru problemele pe care le întâmpini în căsnicie. Parte consilier, parte suflet, parte terapie, titlurile de mai jos te pot învăţa despre iubire, despre intimitate şi iertare, şi sunt musai de citit alături de partenerul de viaţă. Descoperă cele cinci cărţi care ţi-ar putea salva căsnicia!

Cinci cărţi care ţi ar putea salva căsniciaNu am putea începe o prezentare a cărţilor care ţi-ar putea salva căsnicia fără „Cele cinci limbaje ale iubirii: Cum să îi arăţi partenerului că eşti implicat trup şi suflet în relaţie” de Gary Chapman. Cartea, scrisă în 1995, e un bestseller în domeniu, venind din partea unui consilier marital care a disecat problemele cuplurilor şi a salvat relaţii într-o carieră de peste 30 de ani. Principala sursă a disensiunilor într-un cuplu este, conform lui Chapman, aceea că partenerii vorbesc limbaje diferite ale iubirii. Autorul a identificat cinci: cuvintele de încurajare, timpul petrecut împreună, cadourile, serviciile şi contactul fizic. Ce se întâmplă însă atunci când pentru unul dintre soţi principala manifestare a iubirii este prin cuvinte, iar pentru celălalt prin daruri? Aici se produce ruptura, pe care Chapman consideră că o putem evita prin comunicare şi solidaritate: identificând limbajul iubirii celui sau celei alături de care dorim să ne petrecem viaţa vom şti ce aşteptă de la noi. Iar reciproca nu e doar valabilă, ci şi obligatorie.

Cinci cărţi care ţi ar putea salva căsniciaRelaţiile armonioase nu se nasc, ele devin astfel. Aceasta este premisa de la care porneşte „Couple Skills: Making Your Relationship Work” de Patrick Fanning, Matthew McKay şi Kim Paleg. Experţii consideră că orice relaţie, inclusiv şi mai ales cea de dragoste, are nevoie de eforturi, dar acestea trebuie să fie inteligente. De la necesitatea unei comunicări „curate” la cele mai bune tehnici pentru a face faţă unui partener nemulţumit, conflictelor şi certurilor din cuplu, opera se numără printre acele cărţi care ţi-ar putea salva căsnicia. Impresionând prin exemplele şi exerciţiile oferite, „Couple Skills: Making Your Relationship Work” are un stil direct, la fel de curat precum comunicarea pe care o recomandă între soţi, şi mai excelează dintr-un punct de vedere: ne prezintă unele dintre cele mai agresive şi mai neplăcute conversaţii între soţi, care fac ca experienţele noastră să pălească în gravitate, prin comparaţie.

Cinci cărţi care ţi ar putea salva căsniciaNu trebuie să precupeţeşti niciun efort pentru a salva o căsnicie, dar nu există oare şi situaţii în care trebuie să renunţi? E ideea de bază a celei de-a treia cărţi de pe lista noastră, „Deal Breakers: When to Work on a Relationship and When to Walk Away” de Bethany Marshall. Deşi acest titlu se adresează mai degrabă femeilor, discutând despre acei parteneri de sex masculin nepotriviţi din punct de vedere emoţional, care nu reacţionează la suferinţa partenerei, nu se pot schimba şi nu pot oferi dragoste înapoi, teoriile pe care le promulgă sunt utile pentru orice parte a relaţiei. Căutând să spargă bula roz a dragostei şi să trezească la realitate, afirmând că tot ceea ce avem este prezentul şi că o iubire trăită doar în virtutea unui mâine mai bun nu poate aduce decât depresie şi facturi scumpe la consiliere, cartea noastră e însă una dintre cele mai bune, care îţi poate salva căsnicia. Cum, dacă pleacă de la o premisă atât de tristă? Marshall consideră că e extrem de important ca într-o relaţie să stabileşti acea regulă esențială, asemănătoare „deal breakers”, termenilor non-negociabili care pot duce la anularea unei afaceri. Tot ce ţine de sfidarea acestei reguli duce la despărţire, tot ce e auxiliar poate şi trebuie să fie rezolvat.

Cinci cărţi care ţi ar putea salva căsniciaAm văzut care este sursa problemelor în căsnicii şi când ar trebui să renunţăm la un mariaj, dar ce face o relaţie să funcţioneze? Vom primi răspunsul de la cel considerat a fi cel mai renumit expert în relaţiile de cuplu, John M. Gottman. În colaborare cu Nan Silver, Gottman a pus pe hârtie rezultatele anilor de analiză asupra obiceiurilor cuplurilor căsătorite în „Cele şapte principii ale unei căsnicii fericite”. Autorul caută, în primul rând, să distrugă miturile care au stat până acum la baza instituţiei mariajului, şi disecă acele trucuri care îi susţin pe parteneri în călătoria lor spre o relaţie armonioasă, plină de împliniri. De la necesitatea de a-ţi cunoaşte partenerul la îndemnul de a-l admira pentru cine este, la importanţa discuţiilor simple, despre fapte cotidiene şi îmbrăţişarea influenţei partenerului în viaţa ta, Gottman enunţă şapte principii care pot părea uneori extrem de simple, dar care sunt mai profunde decât par la prima vedere şi, cel mai important, funcţionează. A patra dintre cărţile care ţi-ar putea salva căsnicia conţine şi o serie de exemple practice şi exerciţii care îi desăvârşesc menirea de operă de căpătâi a celor care se iubesc.

Cinci cărţi care ţi ar putea salva căsniciaDe multe ori, privim procesul de a ne salva căsnicia ca pe unul costisitor, dificile, sinuos, când de fapt poate fi mult mai simplu de atât. Este părerea lui Bonnie Jacobson şi Alexia Paul, enunţată în „Salvează-ţi căsnicia în cinci minute pe zi”. Cele două autoare consideră că relaţiile sunt asfixiate atât de rutină, dar şi de puterea pe care o oferim problemelor: viaţa agitată, obligaţiile faţă de familie şi copii, sănătatea precară a părinţilor, care, în loc să îi solidarizeze pe soţi, ajung să îi îndepărteze. Însă sunt suficiente cinci minute de intimitate, de apropiere pe zi, fie că acestea conţin un simplu mesaj de încurajare, un cadou sau o îmbrăţişare ( a se vedea cele cinci limbaje ale iubirii) pentru a salva o căsnicie de la moartea sigură. Autoarele îl citează pe Freud şi compară tehnicile sugerate cu un „vaccin” care asigură imunitatea poveştii tale de dragoste: trebuie să recunoaştem, e un sfat care merită cel puţin luat în calcul, dacă nu încercat.

Tu ce părere ai despre aceste cărţi care ţi-ar putea salva căsnicia? Care dintre metodele propuse de autori ţi se pare cea mai interesantă sau mai eficientă?

Photo by Ben White on Unsplash