Ne-am obișnuit să clasăm literatura “chick lit” drept un amalgam de cărți ușurele, pe care le poți lua cu tine la plajă sau le parcurgi absent într-o călătorie plictisitoare cu trenul. Deși nu putem contesta că unele opere chick lit abordează subiecte mai puțin dramatice și sunt, de fapt, subțirele, și viceversa este cât se poate de valabilă: există membre ale acestui gen literar care te vor uimi cu intensitatea lor. Descoperă care sunt titlurile la care ne referim în rândurile de mai jos: cărți chick lit profunde!

Cinci cărți chick lit mai profunde decât par la prima vedereCe ai putea afirma, cu mâna pe inimă și în necunoștință de cauză, despre o carte intitulată „Fetele de înghețată”? Și nu, nu e vorba doar despre o traducere nefericită în limba română, deoarece și versiunea în engleză a scriitoarei britanice Dorothy Koomson sună la fel: „The Ice Cream Girls”. Cu siguranță, ai încadra titlul în pleiada vastă de cărți chick lit fără nicio importanță, despre fete care merg la shopping și la plajă și visează la dragostea vieții lor. Ca să te corectăm, recurgem la câteva cuvinte despre subiectul romanului: Poppy Carlisle și Serena Gorringe au fost abuzate sexual de Marcus Hansley, profesorul Serenei. Atunci când acesta este găsit mort, cele două fete sunt arestate. Serena este eliberată, dar Poppy execută o sentință de 17 ani. La ieșirea din închisoare, cele două se revăd, având în față prospectul unei vieți trăite cu totul și cu totul diferit: Serena s-a căsătorit și are o familie fericită, în timp ce Poppy și-a pierdut cei mai frumoși ani și s-a înstrăinat de cei mai dragi oameni. Dar nu doar subiectul din „Fetele de înghețată” este dur: atmosfera apăsătoare, sentimentul de revoltă și de pierdere ireparabilă domină la tot pasul, încât suntem gata să declarăm romanul o carte chick lit profundă!

Cinci cărți chick lit mai profunde decât par la prima vedereDe data aceasta, este dificil să nu cunoști tema următoarei cărți chick lit, fiind un clasic în toată puterea cuvântului. Includem „Jurnalul unei iubiri” de Nicholas Sparks pe lista noastră de cărți chick lit profunde. Fie că ai văzut sau nu celebrul film cu Ryan Gosling și Rachel McAdams, noi îți recomandăm, ca întotdeauna, opera scrisă. Nicholas Sparks este renumit pentru romanele sale ușor melodramatice, dar „Jurnalul unei iubiri”, primul său titlu publicat, se detașează atât prin autenticitatea și profunzimea sentimentelor evocate, cât și prin faptul că, de această dată, avem parte de o rememorare a iubirii, de la începutul până în ultimele sale momente. Totul începe cu un bărbat care citește unei femei de la un azil de bătrâni o poveste romantică despre doi tineri îndrăgostiți, Noah și Allie, care se iubesc în ciuda diferențelor sociale, dar sunt despărțiți de intervenția mamei fetei. Atunci când intuiești că cei doi bătrâni sunt de fapt cuplul literar, nu ai cum să rămâi indiferent, mai ales că stilul lui Sparks poate fi definit oricum, mai puțin „rece”.

Cinci cărți chick lit mai profunde decât par la prima vedereMulte dintre cărțile chick lit profunde impresionează atât prin subiect, dar și prin răsturnările de situație, care le detașează de scenariul cu happy-end comun „suratelor” lor. Pe aceeași traiectorie se regăsește și „O zi” best-seller-ul lui David Nicholls. Emma și Dexter s-au cunoscut la absolvire, pe 15 iulie 1988, o zi pe care o menționăm deoarece are o mare importanță în economia acestui roman. S-au îndrăgit și s-au sărutat, dar a fost nevoie să se despartă. Cartea continuă însă să îi urmărească, regăsindu-i timp de 20 de ani în aceeași zi, invitându-ne în viețile lor, determinându-ne să le devenim prieteni. Bineînțeles, te vom ține departe de șocul dezvăluirii întorsăturii de situație, dar îți spunem doar atât: „O zi” face parte dintre cărțile chick lit mai profunde decât ai crede.

Cinci cărți chick lit mai profunde decât par la prima vedereȚi se pare ciudat ca un roman care are drept temă principală discriminarea rasială a oamenilor de culoare din anii 60 să fie încadrat în categoria chick lit? Ei bine, noi nu îi vom contesta apartenența la genul literar, doar îți vom spune că beneficiază de mult mai mult multă profunzime decât te-ai fi așteptat. „Culoarea sentimentelor”, de Kathryn Stockett a fost un best-seller încă de la apariție, ecranizată într-un film cu multe nominalizări la Oscar. Cartea spune povestea lui Eugenia “Skeeter” Phelan, o tânără sudistă care are alte ambiții decât să își găsească un bărbat cu stare și să conceapă cât mai mulți copii, îngrijiți de „the help”, menajerele de culoare. Dorind să devină scriitoare la una dintre cele mai prestigioase edituri americane, Skeeter decide să scrie o carte cum nu s-a mai văzut: spusă din perspectiva femeilor de culoare, narând suferințele și umilințele la care sunt supuse acestea. Rezultatul este, așa cum te așteptai, un adevărat șoc cultural și social, dar ceea ce impresionează mai mult la „Culoarea sentimentelor” este finețea și autenticitatea cu care autoarea Kathryn Stockett pictează relațiile dintre personaje și contextul epocii. E un chick lit must read!

Cinci cărți chick lit mai profunde decât par la prima vedere„Înainte să te cunosc” de Jojo Moyes a fost una dintre cel mai bine vândute cărți pe plan mondial și a făcut furori și în topurile noastre, fie ele de chick lit sau nu. Dar adevărul este că subiectul abordat de scriitoarea britanică e mult mai complex și mai problematic decât lecturile ușurele la care ne așteptam în această categorie. Desigur, avem parte de personajul feminin drăgălaș aflat la răscruce, prins într-o poveste de dragoste care nu îi aduce nimic, dar la capătul opus nu se află un Făt Frumos care să o salveze, sau cel puțin nu eroul tradițional. Lou Clark e fermecătoarea protagonistă, care se angajează să aibă grijă de un tetraplegic, Will Traynor. Cei doi au personalități și vieți la poli opuși: Lou e jovială și vivace, dar perfect mulțumită cu viața de provincie și relația care nu îi mai aduce satisfacții, în timp ce Will e un fost om de afaceri din Londra, care a trăit de toate, până ce un accident stupid i-a răpit succesul, aventurile și chiar și iubita. Bineînțeles, acest chick lit profund urmează un drum previzibil, pentru că la un moment dat cei doi se vor îndrăgosti, dar pune o problemă mult mai complexă; ce valoare are viața, cât de vinovați suntem pentru că nu o trăim la intensitate maximă, și, mai important decât toate, noi cum am reacționa dacă am fi nevoiți să trăim, pentru totdeauna, cu un handicap sever? Sunt întrebări la care nu orice carte de gen te obligă!

Tu ce părere ai despre cele cinci titluri de mai sus? Le-ai încadra în categoria cărți chick lit profunde, așa cum am făcut-o noi? Ce alte exemple ne mai poți oferi, în acest sens? Hai să scuturăm împreună acest gen de praf!