Atunci când suntem pasionați de opera unui artist, ne dorim să aflăm cât mai multe despre viața sa, despre contextul care l-a ajutat să creeze asemenea capodopere. Iar interviurile sunt cea mai bună modalitate de a intra în contact cu personalitatea, gândurile, emoțiile și modul de a trăi al respectivei personalități. Ne desfătăm cu atât mai mult cu cele care sunt realizate de autori ce știu să adreseze întrebări interesante, pertinente, ce alcătuiesc tabloul unei vieți. Îți recomandăm în rândurile de mai jos cinci cărți cu interviuri care te vor apropia de personalitatea admirată, dar care sunt atât de bine realizate, încât îți vor aprinde interesul chiar dacă simți că nu ai nimic în comun cu omul intervievat.

Cinci cărți cu interviuri pe care trebuie să le citeștiDespre George Arion s-a spus că este primul autor de romane polițiste autentice din literatura română, dar azi noi ne vom referi la calitatea sa de intervievator. Caracterizat de revista Cuvântul ca fiind „iscoditor și ironic, manierat și obraznic, niciodată plictisitor”, Arion a primit și titlul de cel mai prolific și mai valoros autor de interviuri din cultura românească. Iar cele mai bune dintre cele mai bune sunt strânse în „Cele mai frumoase 100 de Interviuri”, cartea publicată la editura Flacăra, al cărei director este autorul în prezent. Descoperim un tablou în miniatură al istoriei recente a României, șlefuit prin mărturiile a 100 de personalități din domenii cât se poate de diferite: scriitori, artiști, muzicieni, actori, oameni de teatru, de știință și de afaceri, slujitori ai Bisericii și necesarii politicieni și jurnaliști. E o carte cu interviuri pe care trebuie neapărat să o citești, mai ales dacă îți dorești să înțelegi mai bine funcționarea lumii contemporane, văzută prin ochii celor care au influențat-o, fie în bine, fie în rău. În ceea ce ne privește, e o lectură de neratat!

Cinci cărți cu interviuri pe care trebuie să le citeștiDacă ești pasionat de filme, te invităm să descoperi povestea Hollywood-ului prin intermediul unuia dintre marii săi regizori, Robert Aldrich. Provenind dintr-o familie cu bani (clanul Aldrich din Long Island și Rockefeller-ii din New York), omul de film a fost intervievat de personalități multiple, printre care Richard Combs, Peter Bogdanovich, Alain Silver, Pierre Sauvage și David Sterritt, răspunsurile sale fiind adunate și editate în colecția Robert Aldrich: Interviews de Eugene L. Miller. Renumit pentru filme ca Vera Cruz, Kiss Me Deadly, The Big Knife, What Ever Happened to Baby Jane?, Hush… Hush, Sweet Charlotte sau The Longest Yard, Aldrich își amintește în colecția de interviuri atât lupta sa pentru libertatea expresiei în fața agresiunilor cenzurii, cât și experiența de a lucra cu unele dintre cele mai mari nume ale filmului, precum Burt Lancaster, Lee Marvin, Jack Palance, Robert Mitchum, Bette Davis, Joan Crawford, James Stewart și Burt Reynolds. Celebru pentru stilul violent de pe peliculă, pentru sinceritatea cu care taxa injustiția, intoleranța și ipocrizia și pentru revitalizarea unor genuri cinematografie vechi, Aldrich e din păcate un geniu al filmului tot mai uitat în ziua de azi, situație care sperăm că va fi remediată cu această carte cu interviuri pe care trebuie să o citești.

Cinci cărți cu interviuri pe care trebuie să le citeștiCărțile cu interviuri nu trebuie neapărat să chestioneze oameni celebri sau vedete, sunt la fel de fascinante, dacă nu chiar o lectură și mai interesantă, atunci când prezintă punctul de vedere al unor oameni obișnuiți. Men and Style: Essays, Interviews, and Considerations nu reprezintă (doar) o discuție despre moda trecătoare, ci despre stil, despre cultură, despre artă, ritualuri, idei, toate aceste elemente ce șlefuiesc o viață. Specializat în modă și călătorii, David Coggins știe multe despre o viață trăită frumos și intervievează oameni care nu doar se îmbracă interesant, ci și trăiesc altfel. Ghid de „cum să te îmbraci”, dar și cum să îți duci viața, Men and Style: Essays, Interviews, and Considerations e amuzantă, profundă, nostalgică, sinceră, depănând povești legate de greșeli vestimentare, primul costum purtat, prima colonie încercată. Intervievații își deschid nu doar dulapul, dar și inima, împărtășindu-ne sfaturi de modă și puțin din înțelepciunea lor. Așteaptă-te la o lectură fascinantă, ale cărei pagini îți alunecă printre degete, cu siguranță un must-read.

Cinci cărți cu interviuri pe care trebuie să le citeștiO vei cunoaște pe marea actriță Maia Morgenstern printr-o altă oglindă decât cea a rolurilor sale grație cărții cu interviuri Ciobit. Interviuri cu Maia Morgenstern, adunate de Oana C. Popescu. Artista își deschide sufletul și ne povestește, așa cum ne așteptam, despre colegi de teatru și de film, despre familie și prieteni, despre viață și scenă, dar mai ales despre opiniile, convingerile și părerile unui om sensibil, educat și inteligent. Culegerea de fragmente atinge și subiecte delicate, precum iudaismul, antiseminismul, comunismul și democrația, discriminarea. Există întrebări pe carea marea actriță le ocoleşte cu delicatețe din cauza faptului că le consideră prea personale, dar și fiindcă nu se consideră suficient de bine informată pentru a-și da cu părerea asupra lor. Peste toate domină umorul, pasiunea, sinceritatea artistei care povestește despre iubirea pentru muzică și dorința de a învăța continuu, de a se perfecționa ca om și ca actriță. Vei fi impresionat și de stilul interviurilor: energic, cu frânturi de cuvinte, „cioburi” de povești, ceea ce îi conferă ritmul viu al vorbirii, apropiindu-ne și mai tare de subiectul său.

Cinci cărți cu interviuri pe care trebuie să le citeștiAvem un singur cuvânt pentru următoarea carte cu interviuri: wow. Recunoaștem că inspirația ne-a venit chiar din titlul ei, dar nu ne simțim deloc vinovați de lipsa de originalitate. Wow: Wonderful Old Women – Interviews e cartea de care avem nevoie în acest moment. Spunând povestea a 13 femei cu vârste cuprinse între 80 și 97 de ani, cartea cu interviuri vrea să scuture odată pentru totdeauna preconcepția că bătrânele sunt neajutorate, timide, lipsite de putere, într-un cuvânt, neglijabile. Autoarea a reușit să descopere exemple minunate, pline de inspirație, de femei care au avut și au în continuare vieți interesante, care se educă și se implică în societate continuu, fac sport și călătoresc. Femeile provin din background-uri diferite: avem femei catolice, musulmane, protestante, evreice sau neafiliate, de etnie albă, neagră, latină, de naționalitate arabă, într-un cuvânt, câte o porție din istoria lumii. Toate au în comun povești de viață fascinante, intersectate cu câteva dintre cele mai mari evenimente ale lumii, de la Al doilea război mondial la Holocaust. Toate împărtășesc determinarea, pasiunea de a trăi și rezistența. Poveștile sunt personale, spuse cu cuvintele și stilul propriu al fiecăreia, iar cartea e cu adevărat o lecție de viață, o desfătare.

Suntem curioși să aflăm ce părere ai despre aceste cărți cu interviuri! Care dintre ele ți-a plăcut cel mai tare? Cu ce alte titluri ai putea îmbogăți lista noastră?