Dacă sunteţi pasionaţi de romanele horror sau de cele care au ca personaje principale vampiri şi vârcolaci, poate că nu există un moment mai bun din an în care să alegeți astfel de lecturi decât ajunul zilei de Halloween. Ce citim de Halloween? Să aprindem „Lanterna lui Jack” şi să ne reamintim împreună de 5 dintre cele mai celebre cărţi cu vampiri.

  1. Una dintre cele mai populare cărţi cu vampiri, aflată în topul preferinţelor iubitorilor de cărţi horror, este Salem’s Lot, a lui Stephen King. Scriitorul Ben Mears se întoarce în oraşul natal, după 25 de ani, pentru a scrie o carte despre o casă bântuită, de care este legat prin amintiri puternice încă din copilărie. Însă, odată ajuns în orăşelul izolat, descoperă că cei mai mulţi locuitori au devenit vampiri. Iar în timp ce creaturile întunericului sunt în căutare de noi victime, Mears convinge un grup de oameni să-i înfrunte pe vampiri. „Salem’s Lot” este o carte care poate să-i seducă şi pe cei care de obicei nu aleg acest gen prin acţiunea bine susţinută, personajele puternice şi prospeţimea stilului.
  2. Probabil că toţi avem în minte imaginile cu Tom Cruise şi Brad Pitt în „Interviu cu un vampir”, film inspirat de cartea scrisă de Anne Rice. Însă ar fi o pierdere dacă din acest motiv am alege să nu citim romanul. Una dintre cărţile care au influenţat cel mai mult dezvoltarea acestui gen, carte care a creat chiar o „reţetă” de a scrie, „Interviu cu un vampir” impresionează prin eleganța stilului şi tragismul unora dintre personaje. Primul din seria de romane cu această temă, „Interviu cu un vampir” concentrează acţiunea în jurul personajelor Lestat, Louis şi Claudia. Personajul Claudia, minte de femeie închisă în trupul unui copil, este unul dintre cele mai interesante create de Anne Rice. Louis, un vampir care îşi poartă durerea prin toată lumea de 200 de ani, spune povestea îndelungatei sale vieţi unui reporter. O lectură numai bună pentru ajun de Halloween!
  3. O altă carte care a avut o influenţă majoră asupra genului de literatură „bântuit” de vampiri, dar şi a celui SF, este Sunt o legendă”, semnată de Richard Matheson. Robert Neville, protagonistul romanului, este probabil singurul supravieţuitor al molimei care a transformat populaţia planetei în monştri însetaţi de sânge. Deşi mai mult de trei sferturi din carte Robert Neville este singurul personaj în afară de masa de vampiri care îl vânează neîncetat, cititorul nu se poate plânge de monotonia subiectului. Dimpotrivă, acţiunea este extrem de intensă, iar finalul total neaşteptat – şi diferit de cel al ecranizării cu Will Smith.
  4. Și dacă tot vorbim despre cărţi cu vampiri, nu putem trece cu vederea seria Amurg”/„Twilight a scritoarei americane Stephenie Meyer. Deşi părerile sunt împărţite şi exprimă opinii extreme, „Amurg” a devenit de mai bine de un deceniu încoace un adevărat fenomen şi mulţi au fost cei care s-au întrebat dacă nu cumva Stephenie Meyer este noua J.K. Rowling, care va declanşa un fenomen cultural similar lui Harry Potter. Povestea de dragoste dintre Bella şi Edward, dar şi iubirea pe care i-o poartă vârcolacul Jacob fetei de 17 ani, sunt în centrul acestei serii de romane. Deşi s-a spus că Stephenie Meyer distruge mitul vampirului, prezentând prin Edward şi cei din jurul lui o specie a acestor fiinţe oarecum umanizate (pot apărea în lumina soarelui, sunt „vegetarieni” pentru că nu atacă oamenii şi chiar pot avea copii), popularitatea uriaşă a poveştii imaginate de scriitoarea americană se datorează în mare parte tocmai acestei viziuni originale asupra lumii întunecate a vampirilor.
  5. Şi tot un „must” în categoria cărţi cu vampiri este Dracula”, a lui Bram Stoker, primul roman de acest gen, a cărui influenţă s-a manifestat mai bine de un secol şi a generat nu numai serii de cărți cu acest subiect, dar şi adaptări cinematografice celebre. Subiectul romanului, care se centrează pe povestea contelui Dracula, este binecunoscut. De asemenea, se ştie că istoria lui Vlad Ţepeş i-a inspirat sciitorului irlandez povestea care l-a făcut celebru. Teorii mai noi susţin, însă, că sursa inspiraţiei pentru Dracula nu este domnitorul român, ci un preot din Exeter, Devon, ceva mai aproape de locul de origine al scriitorului. Această teorie nu a reuşit să convingă, pentru că există deja un public mult prea numeros îndrăgostit de castelul bântuit de groază şi mistere din inima Transilvaniei şi de fascinantul conte Dracula.

Voi ce alegeţi de Halloween, „Trick or Treat?”, Păcăleală, dulciuri sau un roman cu vampiri?