Imaginea unui copil fericit, trântit pe covor deasupra unei cărţi vesele de colorat, e cu siguranţă liniştitoare. Nu e însă singurul beneficiu pe care îl poţi avea de pe urma uneia dintre cele mai simple activităţi, coloratul. Devenite un hobby în toată puterea cuvântului în ultima perioadă, cărţile de colorat au depăşit perimetrul de febleţe a copiilor şi au cucerit topurile de bestsellers pentru adulţi.

Nici nu e greu de înţeles de ce! Sunt numeroase studii care atestă faptul că terapia prin artă este utilă în cazul multor afecţiuni, dar nu oricine e suficient de înzestrat pentru a se exprima creativ, iar frustrarea pe care o experimentăm se dovedeşte de multe ori contraproductivă. Nu e însă nimic dificil în a umple un spaţiu cu o culoare, a fi atent la contur, a-ţi imagina un peisaj. Iar efectele pozitive sunt impresionante, sunt de părere specialiştii: coloratul, precum meditaţia, calmează, temperează ritmul cardiac, produce schimbări la nivelul undelor cerebrale. Mai important decât toate, simplul fapt de a te bucura precum un copil de o carte de colorat activează acele părţi ale creierului care luptă cu anxietatea. Ce alt motiv mai bun pentru a încerca magia cărţilor de colorat de mai jos, un adevărat aliat împotriva stresului?

Cinci cărţi de colorat care te scapă de stresJohanna Basford se numără printre ilustratorii care au pus pe jar topurile de vânzare de carte cu „Grădina fermecată”. Cu imagini detaliate, de o fantezie cuceritoare, Basford schiţa peisaje populate cu flori bogate, insecte pline de viaţă şi animale năstruşnice, adesea ca indicii ascunse între paginile cărţii de desenat. Operele sale deveneau astfel nu doar modalităţi de recreere şi de exersare a creativităţii, ci şi armă împotriva ucigaşului stres: necesitând atenţie şi concentrare (crede-ne, e atât de provocator să descoperi micile minuni ascunse de ilustratoare printre desene), paginile te calmează şi te binedispun. Autoarea vine acum să ne incite cu un nou titlu, „Grădina secretă, ediţie pentru artişti”, ce conţine 20 de desene numai bune de colorat şi de înrămat. Iată o carte care te scapă de stres şi îţi face cunoştinţă cu artistul din tine!

Cinci cărţi de colorat care te scapă de stresDacă Johanna Basford s-a numărat printre primele nume care ne-au convins că nu trebuie să fii prichindel pentru a te îndrăgosti de o carte de colorat, Millie Marotta e supranumită de ziarele britanice „regina cărţilor de colorat pentru adulţi”. Crescând în Wales, într-o regiune renumită pentru bogăţia peisajelor din natură, autoarea a devenit fascinată de viaţa faunei şi a florei. A început curând să schiţeze peisaje intricate, în care detaliile păreau desprinse dintr-un univers fantastic. Vei avea şi tu dovada uluitorului ei talent cu „Tărâmul viselor. O aventură în culori cu animale şi mii de flori”. Millile Marotta ne încurajează să uităm de ceea ce ştim şi să ne lăsăm imaginaţia să conducă mâna ce ţine creionul, nu judecata. Amestecă nuanţe, alege culori fanteziste, fie că dai viaţă unor creaturi inventate sau unora cât se poate de adevărate, şi vei vedea cum stresul se topeşte.

Cinci cărţi de colorat care te scapă de stresCe ai spune dacă ai asocia virtuţile eliberatoare de stres ale unei cărţi de colorat cu ceea ce are să îţi ofere literatura motivaţională? E un melange ideal, întruchipat de „Cele cinci limbaje ale iubirii – Carte de colorat motivaţională pentru adulţi”. Inspirată de lucrarea lui Gary Chapman, cartea de colorat conţine imagini pe care nu doar le vei aduce la viaţă prin culoare, dar şi semnificaţii mai profunde, care îţi amintesc de cele cinci daruri ce ţin iubirea vie: încurajările, timpul petrecut împreună, cadourile, atingerile fizice şi gesturile de bunăvoinţă. Însă nu e totul: cea de-a treia carte de colorat de pe lista noastră ataşează imaginilor citate, vorbe pline de înţelepciune la care să meditezi în timp ce colorezi. Astfel, pe lângă activitatea relaxată a coloratului, poţi contribui la îmbunătăţirea relaţiilor tale, bucurându-te de o seamă de avantaje.

Cinci cărţi de colorat care te scapă de stresIlustratoarea de origine franceză Emma Farrarons trăieşte la Londra şi comunică cu fanii săi prin intermediul unpetitblog.com. Modul în care a revoluţionat arta cărţilor de colorat are probabil de-a face cu cât de apropiată este de „coloratorii” ei, deoarece Farrarons a lansat unele dintre cele mai frumoase imagini, dar în format de buzunar. Plecând de la premisa că oamenii sunt prea ocupaţi pentru a se aşeza la birou şi a colora cu detaşarea unui copil, autoarea a dat naştere ediţiilor „de buzunar”, pe care le poţi lua cu tine în vacanţă, la job sau oriunde ai nevoie de o clipă de detaşare. Devenit betseller încă de la publicare, „The Mindfulness Coloring Book” reprezintă o practică împotriva stresului şi a anxietăţii. Cele peste o jumătate de milion de volume vândute din doar prima carte au transformat-o pe Farrarons într-un guru în domeniu, unul care îşi prezintă opera ca fiind principalul antidot împotriva timpului petrecut în faţa ecranelor laptop-ului, telefonului, TV-ului, punte de intrare într-un mediu virtual care ne oboseşte şi nu ne satisface decât rareori.

Cinci cărţi de colorat care te scapă de stresÎncheiem lista noastră de cărţi de colorat care te scapă de stres cu un omagiu adus celei mai faimoase opere fantasy a momentului, „Urzeala tronurilor”. Ştiam deja că lumea lui G.R.R. Martin e plină de detalii, de fantezie şi cu o imaginaţie debordantă, dar acum o poţi colora chiar tu. Însăşi descrierea pe care o are „Urzeala tronurilor. Carte de colorat şi de activităţi antistres” te îmbie la terapia prin artă: „într-o lume în care nunţile sunt roşii, focul este verde, iar datoriile se plătesc în aur”. Imaginează-ţi ospeţele bogate, ţinutele fastuoase, personajele complicate ale lui Martin traduse în schiţe pe care tu le vei colora şi suntem siguri că deja ai dat un ghiont stresului. Ilustraţiile alb-negru aparţin unor artişti celebri şi îţi garantăm că vor reprezenta o modalitate perfectă de a te detaşa la finalul unei zile agitate. În plus, te ajută să îţi ţii nerăbdarea în frâu până la apariţia următoarei cărţi sau a ultimului sezon din serial.

Tu ce părere ai despre cele cinci cărţi de colorat de mai sus? Consideri că reprezintă o practică de însuşit, pentru o viaţă cu mai puţin stres? Ai încercat până acum efectele terapeutice ale coloratului?