Dacă şi tu crezi că aşa cum ţi-e casa, îţi este şi viaţa, cu siguranţă conferi importanţă desing-ului interior. Nu e suficient să deţii piese de mobilier de impact și decoraţiuni de efect; dacă acestea nu sunt combinate în mod armonios, ţinând cont de specificul spaţiului tău, rezultatele nu vor fi cele mai reuşite. Ca întotdeauna, noi suntem convinşi că operele scrise ne pot învăţa orice, inclusiv cum să ne decorăm casa pentru fericirea sufletului. Descoperă mai jos cinci cărţi despre design interior care îţi vor schimba locuinţa şi viaţa!

Cinci cărţi de design interiorDe la unul dintre cele mai importante branduri în materie de vopseluri şi wallpapers, Farrow&Ball, îţi aducem azi o carte care a fost numită de către critici „Biblia decoraţiunilor”. „How to decorate” îţi propune un lucru în aparenţă simplu: acela de a te învăţa cum să foloseşti impactul culorii în casa ta, fie că e vorba de uşi, pereţi sau podele. De la farmecul unui parchet proaspăt vopsit la răspunsul la întrebarea „cum să îmi colorez camerele cu deschidere către nord” (şi, mai ales, despre importanţa de a-ţi pune această întrebare), prima carte de pe lista noastră de design interior îţi va rezolva foarte multe dileme pe care nici măcar nu ştiai că trebuie să le ai. Concepută precum un ghid practic, uşor de înţeles şi de pus în aplicare, cartea te va impresiona cu fotografiile de o calitate uluitoare, care îţi arată unele dintre cele mai splendide interioare pe care le-ai văzut în viaţa ta.

Cinci cărţi de design interiorAtunci când ne gândim să renovăm, baia poate fi ultimul nostru punct de interes, când de fapt ar trebui să fie primul, sau cel puţin aşa ne îndeamnă Barbara Sallick, designer şi decorator de interioare. Sallick a fondat Waterworks, primul brand de lux care comercializează piese de mobilier, accesorii şi corpuri pentru baie, deţine site-ul ThePerfectBath, aşa că era natural să adune toate informaţiile la un loc şi să ne încânte cu o carte cu acelaşi nume ca pagina web. „The Perfect Bath” pleacă e la o premisă deja convingătoare: aceea că baia e oaza, spaţiul nostru de recreere, dulcele răsfăţ într-o lume agitată în care timpul liber devine o resursă preţioasă. Cartea de design interior reuneşte sfaturile şi trucurile mai multor designeri, preferaţii autoarei şi, aşa cum te aşteptai, imagini extraordinare cu câteva dintre cele mai luxoase, demne de invidiat, fabuloase băi care au existat vreodată. Îţi vei clăti ochii cu fotografii desprinse parcă din basmele cu prinţese mereu îngrijite, dar cartea nu își neglijează nici menirea de a ne instrui, oferindu-ne tricks&tips practice: de la cum să alegem culorile şi materialele la cum să creăm acea atmosferă de confort şi de intimitate specifică băii.

Cinci cărţi de design interiorAm discutat despre cât de important este să alegi culoarea perfectă pentru pereţi şi cum să îţi decorezi baia, simţim acum nevoia unei lucrări generale. Dacă o renovare masivă nu se potriveşte nici cu viaţa, nici cu portofelul tău, atunci te vei îndrăgosti de colecţia de sfaturi accesibile din „Simple Decorating: 50 Ways to Inspire Your Home” de Melissa Michaels, care promite să îţi transforme în paşi mici casa într-un adevărat rai. Ce ne place: autoarea pune accent pe cât de important este să oferi o tuşă personală casei prin imprimeuri şi texturi calde, dar mai ales prin fotografii, trofee personale, obiecte care reflectă personalitatea ta şi a familiei tale. Foarte utile sunt şi imaginile de tip „înainte şi după”, care demonstrează perfect cât de reuşite s-au dovedit a fi trucurile marca Melissa Michaels. Scriitoarea ne sfătuieşte să căutăm definiţia personală a echilibrului între a face un statement şi principiul „less is more” şi să ne construim viaţa înainte de a ne construi casa: o carte de design interior care vorbeşte din inimă nu doar despre case şi piese de mobilier, dar şi despre stăpânul acestora, nu putea să nu fie inclusă pe lista celor mai bune!

Cinci cărţi de design interiorAtunci când eşti moştenitoarea lui Estee Lauder, e de aşteptat că ai un bust gust desăvârşit, aşa că nu e de mirare că „Beauty at Home: Aerin Lauder”, de Christine Pittel se numără printre cele mai reuşite cărţi de design interior. Aerin e nepoata întemeietoarei uneia dintre cele mai mari afaceri din industria cosmetică şi începe prin a-şi aminti nopţile pline de delicii şi de aventură trăite alături de Estee Lauder, dar şi casa extravagantă, colorată, plină de personalitate a bunicii. Imprimeuri fanteziste, obiecte de decor cu poveste, flori, bijuterii, patternuri exuberante, Lauder îşi aminteşte copilăria de basm trăită într-o casă pe care nu o poţi uita, dar împărtăşeşte în egală măsură şi imagini din propria locuinţă, un decor unde organizează serate cu prietenii sub candelabrul vintage franţuzesc sau petreceri la piscină cu băieţii ei. Bineînţeles, fotografiile glossy, pline de rafinament, sunt de la sine înţelese: a patra carte de pe lista noastră devine un etalon al frumuseţii designului interior american, într-una dintre cele mai bune manifestări ale sale.

Cinci cărţi de design interiorTe-am invitat în rândurile de mai sus să descoperi 50 de sfaturi de decor pentru locuinţa ta, acum te ispitim cu un număr mult mai impresionant: 1000 de idei de design. Ultimul titlu de pe lista de cărţi de design interior:Decorate: 1000 Design Ideas for Every Room in Your Home”, de Joanna Copestick şi Holly Becker îţi va insufla cel puţin o idee pe care să o aplici în căminul tău. Autoarele, dintre care una este fondatoarea celebrului blog Decor8 (Becker), iar cealaltă un adevărat guru de lifestyle (Copestick), aduc laolaltă 1000 de trucuri din partea lor și a designerilor, arhitecţilor şi experţilor în decoraţiuni interne de top ai lumii. Ceea ce este cu adevărat remarcabil e că Decorate: 1000 Design Ideas for Every Room in Your Home are nu doar idei pentru fiecare cameră în parte, dar şi pentru orice buget, astfel încât orice cititor să se declare mulţumit. Nu putem uita nici de cele mai mult de 500 de imagini de calitate, cu design-uri de interioare fabuloase, care îţi taie respiraţia, ceea ce face cartea un exemplar superb de pus pe măsuţa de cafea. Stilul prezentat e modern, minimalist, cu influenţe nordice, iar trucurile pun accent pe simplitatea şi dragostea cu care suntem îmbiaţi acum să ne decorăm casele.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărţi de design interior? Care dintre titlurile prezentate ţi s-a părut cel mai interesant? Ai de gând să apelezi la unul dintre autorii de mai sus, pentru a-ţi înfrumuseţa spaţiul în care trăieşti?