Acceptăm cu bucurie simbolul alb-roşu al Mărţişorului, care sărbătoreşte dispariţia iernii lungi şi venirea primăverii (sau cel puţin speranţa în acest sens), dar adevărul e că orice cititoare va aprecia o carte bună cu orice ocazie. Cu alte cuvinte, te îndemnăm ca în acest an să spargi cercul aceloraşi mărţişoare banale sau al bijuteriilor şi să dăruieşti femeilor dragi din viaţa ta titluri pline de semnificaţie. Iată cele 5 alegeri ale noastre, de cărţi de făcut cadou de 1 martie!

Cinci cărţi de făcut cadou de 1 martieCe moment mai bun pentru a te scufunda într-o lectură acaparatoare, plină de emoţii, ca în luna lui martie? Jojo Moyes a devenit în ultimii ani una dintre cele mai prolifice scriitoare, urcând pe culmile de vânzări de carte cu bestseller-ul „Me before you”(„Înainte să te cunosc”). Iar titlul pe care ţi-l recomandăm acum face parte dintre noutăţile hot ale începutului de an. „Silver Bay” cucereşte prin aceeaşi manieră intimă în care Moyes îşi scrie cărţile, şi ne spune povestea Lizei McCullen, care a părăsit Londra pentru a se muta pe coasta Australiei, într-un oraş renumit pentru iubitorii de balene, Silver Bay. Alături de fetiţa ei, Hannah, Liz fuge de un trecut turbulent ce ameninţă să o prindă din urmă atunci când în orăşelul liniştit poposeşte Mike Dormer şi planurile sale de dezvoltare regională. „Silver Bay”se numără printre cărţile de făcut cadou de 1 martie şi va fi adorat de orice devoratoare de literatură, mai ales de către cele cu apetit pentru proză bogată, personaje bine conturate şi un strop de romantism.

Cinci cărţi de făcut cadou de 1 martieCu siguranţă, Patti Smith e una dintre cele mai uluitoare femei ale tuturor timpurilor. Muziciana considerată a fi „naşa genului punk” a uluit nu numai cu linia melodică a cântecelor sale, dar şi cu poezia versurilor bogate în semnificaţii. Însă viaţa din spatele cântecelor, ale poeziei, ale artei e la fel de impresionantă: Smith şi-a trăit tinereţea în turbulenţii ani 70, printre proteste împotriva războiului din Vietnam şi pentru eliberarea sexuală, în medii dominate de artişti neconvenţionali şi de staruri rock. „Pe când eram doar nişte puşti” reprezintă, prin urmare, o carte de memorii must-read, nu doar pentru personalitatea electrică a autoarei sale, ci şi pentru contextul fascinant, unic în care aceasta a trăit. Rememorând inclusiv anii de colaborare şi de iubire cu fotograful Robert Mapplethorpe, alături de care a făcut istorie, cartea a fost omagiată cu premiul National Book Award la categoria non-ficţiune şi şi-a câştigat pe bună dreptate statutul de bestseller. Nu credem că mai e necesar să spunem că reprezintă o carte de făcut cadou de 1 martie de-a dreptul minunată!

Cinci cărţi de făcut cadou de 1 martieÎn cazul în care persoana căreia vrei să îi oferi o dovadă de iubire cu ocazia Mărţişorului doreşte să îşi dezvolte spiritualitatea sau se află pe un drum plin de obstacole în viaţă, va descoperi o perspectivă interesantă în lucrarea lui Osho, „Cartea despre femei”. Deşi filosoful şi misticul indian a încetat din viaţă de mai bine de 20 de ani, învăţăturile sale sunt tot mai preţuite în prezentul nostru complicat şi aglomerat. Osho reflectă convingeri care rezonează cu feminismul actual, precum aceea că femeile nu sunt inferioare bărbaţilor, dar nici reciproca nu e valabilă, ci sunt doar două esenţe mai mult sau mai puţin diferite. Desigur, aşa cum te-ai învăţat, dacă ai ascultat vreodată prelegerile celebrului guru, vei descoperi şi câteva afirmaţii radicale sau puncte de vedere pe care nu le vei putea aproba, ceea ce nu va diminua nicidecum din farmecul lecturii. Vorbind despre dragoste şi sexualitate, dar şi despre politică, poziţia femeii în societate şi muncă, opera reprezintă o perspectivă interesantă asupra a ceea ce înseamnă să fii femeie şi e numai bună de făcut cadou.

Cinci cărţi de făcut cadou de 1 martieNe place că literatura e tot mai bogată în personaje feminine superb conturate în ultima perioadă, iar „Femeia din Orient Expres” e un exemplu perfect în acest sens. Autoarea, Lindsay Jayne Ashford, s-a specializat în criminalistă, a fost reporter şi jurnalist freelancer, parcurgând astfel toate etapele necesare pentru a scrie un roman plin cu mistere. Şi nu oricare, deoarece a ales ca personaj principal pe nimeni alta decât celebra Agatha Christie. Naraţiunea pleacă de la un eveniment ficţionalizat din viaţa celebrei scriitoare; atunci când fostul soţ îi spune că doreşte să se căsătorească cu amanta sa, Christie hotărăşte că are nevoie de o vacanţă şi se îmbarcă în Orient Expres, în 1928, alături de figuri feminine la fel de fascinante. Printre pasagerele de care se apropie se numără Katharine Woolley, una dintre cele mai celebre femei-arheolog, şi personajul fictiv Nancy Nelson, care încearcă să camufleze sarcina cu alt bărbat decât soţul său. Misterul e fin, firul narativ curge inteligent precum în romanele Agathei, iar Ashford dovedeşte că s-a documentat aşa cum trebuie, dar şi că are imaginaţie din plin. Romanul „Femeia din Orient Expres” surprinde perfect specificul perioadei şi e împânzit de descrieri pline de autenticitate, ceea ce îl face demn de inclus pe lista noastră de cărţi de făcut cadou pe 1 martie.

Cinci cărţi de făcut cadou de 1 martieAmy Poehler a devenit celebră pentru umorul delicios, dar tăios, cât şi pentru show-uri cu priză la public precum Saturday Night Live sau Parks & Recreation. Inteligentă, amuzantă şi curajoasă, Poehler ne cucereşte nu numai cu performanţele sale pe scenă sau pe platourile de filmare, dar şi cu prima sa carte, bestseller-ul Yes Please. Plecând de la premisa că cel mai important este să fii cine îţi doreşti să fii şi chiar intitulând cele trei secţiuni ale cărţii în funcţie de acest principiu („Spune ce vrei”, „Fă ce vrei”, „Fii cine vrei”), Poehler ne permite să aruncăm o privire în incredibila sa viaţă, dar nu acesta este principalul factor pentru care îi adorăm iniţiativa literară. Yes please nu e doar o carte scrisă de o vedetă, e o confesiune sinceră, a unei femei ce nu s-a sfiit niciodată să spună ce gândeşte. Aşa că aşteaptă-te la dezvăluiri despre sex & droguri, dar şi la sfaturi sincere despre maternitate, la un omagiu adus părinţilor ei şi la complimente aruncate generos persoanelor cu care a lucrat şi care au influenţat-o. E dovada că Hollywood-ul nu e mereu superficial, dar şi o carte numai bună de făcut cadou de 1 martie!

Tu ce părere ai despre cele 5 cărţi de făcut cadou de 1 martie? Îţi plac titlurile alese de noi? Dacă da, pe care le vei împacheta frumos şi le vei dărui persoanelor la care ţii?