Dacă deja ridici întrebător din sprâncene, considerând că ceea ce tocmai am afirmat prin titlul acestui articol este un nonsens, află că suntem pe cale să te contrazicem. Știința poate fi (și uneori ar trebui să fie) amuzantă, iar argumentul în favoarea acestei idei e de fapt unul extrem de simplu: de cele mai multe ori, oamenii de știință operează cu concepte abstracte, eventual nemaiîntâlnite până la ei, așa că imaginația și creativitatea sunt de la sine înțelese. Cum aceste două calități sunt în cele mai bune cazuri întovărășite de umor, obținem ecuația ideală: cărți de știință amuzante. Descoperă-le pe preferatele noastre în rândurile de mai jos!

Cinci cărți de știință amuzanteCum privești spațiul? Cu teamă față de misterul infinitului sau, dimpotrivă, cu curiozitate? Dacă te regăsești în a doua categorie, atunci prima carte de pe lista noastră de titluri științifice amuzante se poate transforma rapid în preferata ta. „Bagaj pentru Marte. Ciudata știință a vieții în vidul cosmic” de Mary Roach ne oferă răspunsul la acele întrebări pe care toți ni le-am pus cel puțin o dată în legătură cu viața pe o navetă spațială: „cum merg astronauții la baie”, „poți face sex în spațiu” sau „ce se întâmplă dacă vomiți în cască”. Roach tratează toate aceste chestiuni cu umor, ceea ce nu înseamnă că opera sa este doar o colecție de trivia despre viața în spațiu: ea ne vorbește și despre testele NASA (interesante sunt mai ales cele de tipul crash test, în care se folosesc cadavre), dar și despre efectele psihologice ale călătoriilor spațiale. Cu toate acestea, tonul rămâne lejer chiar și în toiul celor mai serioase subiecte, ceea ce cataloghează „Bagaj pentru Marte. Ciudata știință a vieții în vidul cosmic” printre cele mai amuzante cărți de știință!

Că te simți mai deștept după ce citești „What If? Ce-ar fi dacă” este de la sine înțeles, dar Cinci cărți de știință amuzanteceea ce ne interesează pe noi azi este distracția de neuitat pe care o va presupune lectura acestei cărți de știință amuzante. Autorul, Randall Munroe, a părăsit NASA în 2005, dacă te îndoiai cumva de competența sa, și a creat sit-ul XKCD, denumindu-l „un web comic al dragostei, sarcasmului, matematicii și științei”. Dar întrebările insolite adresate de cititorii săi, după ce pagina a devenit un succes imens, l-au determinat să scrie „What If? Ce-ar fi dacă”. Și da, te poți delecta aici cu un răspuns spumos, dar incredibil de bine documentat (Munroe apelează la orice e necesar, de la simulări pe computer până la ecuații incredibil de complicate) la întrebări precum: „cât de periculos este să înoți într-o piscină pe timp de furtună” sau „ce s-ar întâmpla dacă te-ai hotărî să reconstitui Tabelul lui Mendeleev cu elementele în stare naturală” (spoiler alert: ai muri!). Poate că divagațiile autorului se încheie, de cele mai multe ori, cu o catastrofă sau chiar cu dispariția umanității, dar nici măcar nu ne pasă: cartea sa e atât de amuzantă, încât ne-a servit știință cu lingurița fără să ne deranjeze câtuși de puțin!

Cinci cărți de știință amuzanteParcă ne codim să discutăm despre Univers cu un om de știință, dar cu siguranță nu ne-am supăra dacă am sta de vorbă cu un fan al ei, mai ales cu unul care se autoproclamă charlieissocoollike. În același ton, Fun Science: Hi, I’m a Science Fan Not a Scientist de Charlie McDonnell este, fără îndoială, una dintre cele mai amuzante cărți despre știință. Și are de toate, de la divagații amuzante la ilustrații captivante, pune probleme serioase precum ce ar face un cuptor de microunde zburând prin spațiu și ne prezintă tot ce are știința mai bun și mai interesant de oferit. Ceea ce nu înseamnă că e doar o lectură de pus zâmbete pe buze: McDonnell ne poartă pe urmele istoriei Universului de la Big Bang încoace, ne invită să vizităm Sistemul Solar și să recreăm viața pe Terra, ne explică ce sunt atomii și ne cucerește cu logica sa imbatabilă, dar incredibil de distractivă. Vei descoperi că îți place știința, în ciuda a tot ceea ce credeai până acum!

Spunem bun venit celei de-a patra ocupante a listei noastre de cărți de știință amuzante cu Cinci cărți de știință amuzanteun elogiu: a fost nominalizată la Premiul Pulitzer, dar se numără și printre cele mai citite opere de gen din ultimii ani. Până și titlul ei atrage atenția: „Universul elegant” de Brian Greene prezintă ceea ce fizicienii descriu cu speranță ca fiind „teoria ultimă”, cea care va reuși să explice toate fenomenele care au loc în Univers. Nu a reușit-o nici fizica cuantică, nici teoriile relativității, iar acum interesul este centrat pe teoria corzilor, care redefinește concepte precum spațiul, timpul sau particulele. Nu sună nimic amuzant până acum? Poate că nici ideea de bază a autorului, aceea că Universul are 11 dimensiuni, nu ți se va părea mai incitant-revelatoare, dar tonul lui Greene este cel care face minuni. Nu numai că aceasta reușește să explice noțiunile complexe chiar și celor care nu au background în știință, dar nu le face doar accesibile, ci și interesante. Ca și cum te-ai uita la show-ul tău preferat, devenind însă mai bogat intelectual, cu capul plin de concepte care vor atrage atenția asupra ta la toate întâlnirile cu prietenii. Este definiția perfectă a unei cărți de știință amuzante!

Cinci cărți de știință amuzanteFără urmă de îndoială, Neil deGrasse Tyson este o adevărată vedetă: considerat a fi astrofizicianul american numărul unu al momentului și declarat, printre altele, una dintre cele mai influente personalități (dar și cel mai sexi om de știință), Tyson e atât de celebru încât vestea morții sale (o cât se poate de fake news, din fericire) a băgat în sperieți Internetul. Marea calitate a autorului (pe lângă inteligența sa sclipitoare, desigur) este talentul nativ de profesor, modalitatea prin care reușește să infuzeze entuziasmul său pentru știință și în paginile cărților sale. „Moartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice” e cea mai ușor recognoscibilă dintre ele: tratează subiecte profunde, precum cum ar fi să trăiești în interiorul unei găuri negre, dar și teme mai incitante, ca de exemplu incapacitatea studiourilor de film de la Hollywood de a proiecta un cer înstelat. Despre orice ar discuta, însă, Tyson vrăjește, iar colecția sa de eseuri devine o reprezentare perfectă de cărți de știință amuzante.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți de știință amuzante? Ce alte exemple ai adăuga la cele oferite de noi?