De curând, am celebrat Ziua Internațională a Jazz-ului. Dacă ești pasionat de jazz, atunci trebuie să vizitezi Sankt Petersburg, orașul-gazdă al festivităților de celebrare. Până la următorul 30 aprilie, noi îți recomandăm următoarele cinci cărți despre jazz care te vor ajuta să afli mai multe despre unul dintre cele mai cunoscute genuri muzicale.

Cinci cărți despre jazz care vor încânta orice pasionat al muziciiA fost numită una dintre cele mai controversate, sincere și profunde cărți despre jazz, așa că ar trebui să se afle și pe lista ta, dacă ești un iubitor al muzicii de calitate. Notes and Tones: Musician-To-Musician Interviews conține o serie de interviuri cu 29 dintre cei mai reprezentativi protagoniști ai scenei de jazz din anii 60 și 70. Autorul, Arthur (Art) Taylor este la rândul său o autoritate în domeniu: toboșar de geniu, rugat să acompanieze unele dintre cele mai celebre albume jazz și totodată artist de culoare. Toate aceste caracteristici îl fac intervievatorul ideal, cel în fața căruia marile figuri ale jazz-ului sunt capabile să se deschidă. Ajută, firește, și faptul că Taylor era prieten cu mulți dintre artiști, ceea ce a conturat un climat de intimitate care i-a determinat pe aceștia să vorbească mult mai deschis. Dincolo de discuțiile despre viața personală, carieră, procesul creativ, cartea se remarcă printr-un subiect poate urât, dur, dar inerent legat de lumea jazz-ului: rasismul. Nu rata această carte despre jazz, mai ales că îți va oferi o perspectivă plină de prospețime și asupra societății și culturii din comunitatea afro-americană a secolului XX.

Cinci cărți despre jazz care vor încânta orice pasionat al muzicii

Ne plac cărțile care ne ajută să înțelegem mai bine o figură ce a fost ignorată pe nedrept de către istorie, și este exact ceea ce face Lush Life de David Hajdu. Biografia genialului, timidului și sub-apreciatului compozitor și pianist de jazz Billy Strayhorn face lumină într-o viață torturată de alcoolism. Strayhorn a lucrat timp de aproape trei decade cu mult mai cunoscutul Duke Ellington, unul dintre marile nume ale scenei de jazz. Cartea ridică însă cortina asupra muncii lui Strayhorn, autor al multor hituri atribuite lui Ellington. Chiar și titlul indică spre această realitate: „Lush Life” e un cântec scris de Strayhorn la doar 17 ani, de o uluitoare profunzime și tristețe, iar exemplele continuă. Unul dintre marile merite ale operei este că nu arată cu degetul, nu încearcă să pună pecetea de „senzațional” pe faptele povestite. Autorul, David Hajdu, nu inventează conflicte între cei doi compozitori și nici nu caută motivații ascunse. Dimpotrivă, subliniază că principalul motiv pentru care Strayhorn a preferat să rămână ascuns de lumina reflectoarelor a fost atât timiditatea sa, cât și dorința de a-și putea recunoaște homosexualitatea fără a fi continuu contestat și criticat. Într-o perioadă în care orientarea sexuală era zugrăvită în cele mai întunecate culori, o astfel de decizie e cu siguranță una plină de sens. E de citit această poveste plină de umanitate, o carte despre jazz unică.

Cinci cărți despre jazz care vor încânta orice pasionat al muzicii

Muzicologul Alexandru Şipa ne aduce a treia carte despre jazz de pe lista noastră, una cu o perspectivă pe care nu o putem lăsa deoparte: „Ladies in jazz”. Autorul își explică inițiativa în mod delicios de edificator în chiar prefața cărții: „Poate că unii se întreabă, de ce o carte sau o asemenea carte dedicată doamnelor din jazz !?! Păi, v-ar fi plăcut una dedicată bărbaţilor ? Cum ar fi sunat un asemenea titlu ?!…Încercînd un răspuns ceva mai serios, aş spune că, din consideraţie pentru doamne, în general, şi pentru cele din jazz în special. Pentru că merită cu prisosinţă. Pentru că doamnele dau jazzului tocmai acea notă a seducției feminine”. „Ladies în jazz” redă impresiile lui Șipa despre nume mari ale jazz-ului românesc precum Aura Urziceanu și Anca Parghel, dar și despre reprezentante ale muzicii pe plan internațional: Jeanne Lee, Maria Joao, Dee Dee Bridgewater, China Moses. Însă culegerea de eseuri și mărturii face mai mult de atât, autorul invitând și alte personalități de marcă ale jazz-ului să vorbească despre femeile ce i-au marcat evoluția. Printre acestea se numără Bedros Horasangian, Petru Ilieşu, Virgil Mihaiu, Lucian Sabados, Anca Romeci, Mirella Stoenescu-Tollea, Olivia Cristina Sima, Zoltan Boroş, A.G Weinberger, Adrian Enescu, Virgil Popescu, Ştefan Vannai, etc. O carte despre jazz de neratat, cu atât mai mult cu cât aparține unui compatriot al nostru.

Cinci cărți despre jazz care vor încânta orice pasionat al muziciiContinuăm, de data aceasta nu cu o operă de non-ficțiune, ci cu un roman, ce are însă la bază fapte reale și poate cel mai strălucitor și mai misterios personaj al Epocii Jazz-ului, Zelda Fitzgerald. Faimoasa „flapper girl” a fost portretizată ca fiind seducătoare, plină de viață, inteligentă, extrem de frumoasă, dar în același timp posesivă, geloasă, principalul obstacol către succesul soțului ei. Therese Anne Fowler încearcă să facă lumină în tot acest hățiș de controverse și ne prezintă o protagonistă excepțională, o femeie ce atrage toate privirile, căreia îi place să trăiască și să fie fericită, dar care are la rândul ei momente de gelozie și instabilitate. „Z: Un Roman Despre Zelda Fitzgerald” se concentrează mai ales pe anii de strălucire ai epocii jazz-ului, pe petrecerile ce păreau să nu mai aibă sfârșit, pe primii ani ai iubirii mistuitoare dintre Zelda și F.Scott și mai puțin pe perioada de declin de după moartea soțului. Cu alte cuvinte, pe spectacol, ceea ce o face însă o lectură must-read pentru o epocă uluitoare.

Cinci cărți despre jazz care vor încânta orice pasionat al muzicii

La adresa ultimului titlu de pe lista noastră de cărți despre jazz au curs elogii peste elogii. Comparat cu poeziile tragice ale vechimii, plin de spiritualitate, dar și de sexualitate, vorbind despre sclavie și libertate, despre mântuire și umanitate, „Jazz” de Toni Morrison e una dintre cele mai complexe opere cărora literatura le-a dat naștere. Spontaneitate, vitalitate, improvizație: acestea sunt câteva dintre trăsăturile jazz-ului care se pot aplica perfect și acestui roman. Cu acțiunea plasată în New York-ul epocii jazz-ului, cartea autoarei laureate cu Premiu Nobel spune povestea unui triunghi amoros deja finalizat într-un chip tragic în debutul romanului. Joe și Violet sunt un cuplu în a doua jumătate a vieții, a căror relație e bântuită de fantoma fostei amante a lui Joe, pe care acesta a ucis-o și pe care Violet a încercat la rândul ei să o mai „omoare” încă o dată în sicriu. Morrison își deapănă romanul cu același stil captivant, ce alternează între diverse spații și perioade temporale, cu același ritm al muzicii de jazz. O carte numai bună de citit de Sărbătoarea Internațională a acestui gen muzical.

Sunt și alte cărți dedicate jazz-ului, pe care le-ai include în această listă?