Fie că o dispreţuim sau că o iubim, că vrem să ne lepădăm de ea sau încercăm să o înţelegem, România, aşa cum o ştim azi, a fost rezultatul unor eforturi, sacrificii, ţeluri şi năzuinţe ale înaintaşilor noştri. Iar visele lor cele mai de preţ şi-au găsit una dintre cele mai frumoase expresii la 24 ianuarie 1859, atunci când, prin alegerea comună a lui Alexandru Ioan Cuza în Ţara Românească şi Moldova, a fost înfăptuită Mica Unire a Principatelor Române.

Pentru că datorăm ţării noastre măcar o privire mai pătrunzătoare asupra istoriei sale, noi vă tentăm azi cu cinci cărţi despre Mica Unire, de la 24 ianuarie 1859.

  1. res_262e6fa3c93bcc46ed12a6bd1bf3d6bf_450x450_5pk9E greu să conteşti impactul pe care Nicolae Iorga l-a avut nu doar asupra politicii româneşti, dar şi a consemnării istoriei acesteia. Monumentala sa Istorie a românilor este împărţită în 10 tomuri, fiecare marcând o etapă din dezvoltarea actualului stat român, de la întemeiere până în plină perioadă interbelică. Privirea ne este atrasă azi de al nouălea volum al fascinantei incursiuni, denumit, sugestiv, „Unificatorii”, acoperind perioada 1834-1866, de la primele scântei de revoltă împotriva protectoratului rusesc, la Revoluţia de la 1848, Mica Unire din 1859 şi abdicarea „impusă conspirativ” lui Cuza, din 1866. Renunţă la perspectiva rece a istoricilor actuali şi citeşte istoria scrisă de un protagonist al momentelor măreţe din trecutul României, pentru o infuzie de patriotism necesară de 24 ianuarie.

  2. res_155d836ef3827079283f9e07d1db7d09_450x450_5j44Cărţile de istorie despre Mica Unire ne conturează o opinie obiectivă, colorată uneori de emoţiile istoricului, dar mustind de cele mai multe ori de limpezime şi argumente raţionale. Dacă vrei să înţelegi însă cu adevărat o epocă, încearcă să cunoşti viaţa personalităţilor sale marcante. „Mihail Kogălniceanu, Un Arhitect Al României Moderne” de Al. Zub este o biografie bine documentată a istoricului, omului politic, unuia dintre cei mai influenţi teoreticieni ai curentului naţionalist, care a animat cu zelul şi patriotismul său Revoluţia de la 1848, Mica Unire, a fost ministru în timpul lui Alexandru Ioan Cuza şi în Războiul de Independenţă, încetând din viaţă în 1891, fără a trăi să vadă Marea Unire devenind realitate. „Kogălniceanu rezumă la fel de bine şi chiar într-un cadru sensibil extins epoca în ceea ce a avut ea mai nobil ca aspiraţie şi mai indestructibil ca ideal”: iată de ce 24 ianuarie ar trebui celebrat cu degetele lipite de această carte despre Mica Unire.

  3. res_333e41b909329d983c9a672d3c2aeb52_450x450_9944Cuza şi ocaua sa, Cuza şi Moş Ion Roată: cine nu ştie, din anii şcolii, cel puţin o legendă despre domnitorul Principatelor Unite? Personalitate fascinantă a istoriei, iubit în popor graţie reformelor agrare şi secularizării averilor mănăstireşti, mitul lui Cuza a dat naştere multor povestiri, care au în prim plan relaţia dintre conducător şi marea masă a poporului asuprit. Aminteşte-ţi de anii copilăriei, când luai pentru prima dată contact cu istoria, momente în care trecutul nu era întinat de complexitatea de azi, de contexte politice şi de decizii contradictorii, ci era o înşiruire de fapte bune şi rele, din care aveam ce să învăţăm. „Legende despre Cuza-Voda” cuprinde astfel de povestiri amuzante, cu tâlc, ipostaze inedite ale unui om iubit de popor, adunate de Mihai Alexandru Canciovici.

  4. res_b9781a8a9eff00c1f02832b74a3af93b_450x450_5025Dacă ţi-am sădit în suflet nostalgia pentru primele momente de tandreţe cu istoria, continuăm prin a te invita să împărtăşeşti şi celor tineri din viaţa ta această viziune poate subiectivă, dar mai înflăcărată asupra istoriei. Cei mici nu vor înţelege poate raporturile de cauzalitate şi fineţea detaliilor din preajma marilor evenimente, dar vor degusta povestiri despre bătălii, despre ardoare şi eroism, stropite cu puţin umor şi mult dramatism. Fă-le cunoştinţă copiilor şi adolescenţilor din viaţa ta cu figura lui Cuza şi a unioniştilor prin „Cuza Voda şi Făcliile Unirii”, de Constantin Bostan. Cartea se adresează vârstelor de 9-14 ani şi fascinează cu bogăţia detaliilor privind graiul şi modul de viaţă al epocii, dar şi prin ilustraţii bine executate, care le vor aprinde celor tineri imaginaţia şi dragostea pentru istorie. Şi cine ştie, poate vei redeveni şi tu copil în compania sa!

  5. Cinci cărţi despre Mica UnireNe place istoria scrisă de mari români, degustăm cu interes biografiile personajelor istorice şi ne redescoperim copilăria în compania legendelor cu tâlc, dar intelectul nostru trebuie să fie stimulat şi cu viziunea obiectivă asupra istoriei. Dacă îţi doreşti ca 24 ianuarie să fie petrecut alături de o carte despre Mica Unire curăţată de patriotism, de speranţele, deziluziile şi resemnarea scriitorilor autohtoni, încearcă viziunea obiectivă a lui Keith Hitchins, istoricul american în vârstă de 85 de ani, pasionat de istoria românilor şi membru al Academiei Române din 1991. „Românii 1744-1866” este o lucrare de istorie extrem de bine documentată, care a valorificat şi surse primare (Hitchins cunoaşte limba română), eliberată însă de constrângerile intelectualilor români. Cartea descrie probabil cea mai impresionantă evoluţie a societăţii româneşti, care s-a transformat, în decurs de un secol, dintr-un stat eminamente agrar într-unul industrializat, urban, fecund în idei occidentale şi care putea în sfârşit să respire, dincolo de influenţele răsăritene. Hitchins consideră această perioadă ca fiind prima etapă de formare a naţiunii române moderne: nu doar o carte despre Mica Unire, ci o adevărată epopee despre începutul statului blamat, iubit, ridiculizat, dar fascinant în care trăim azi, văzută prin ochii unui străin, dar unul îndrăgostit de noi.

Pentru tine ce însemnătate are data de 24 ianuarie? Sărbătoreşti amintirea Micii Unirii a Principatelor şi, dacă da, dai vreo şansă cărţilor despre Mica Unire?

Sursă foto: Theodor Aman, Unirea Principatelor, Wikipedia