Pe 7 aprilie sărbătorim Ziua Mondială a Sănătății. În 2018, Organizația Mondială a Sănătății, o agenție specializată a Națiunilor Unite, și-a asumat drept obiectiv principal să ofere pentru toți oamenii cel mai înalt nivel de sănătate. În timp ce guvernele celor 193 de state membre sunt invitate să detalieze măsurile luate pentru a facilita accesul la sănătate, noi îți recomandăm să cinstești și tu această zi importantă, cum altfel decât citind. Îți recomandăm în acest sens în rândurile de mai jos cinci cărți despre sănătate pe care să le (re)descoperi în 2018! Îmbunătățește-ți cunoștințele și fii cea mai bună variantă a ta, având grijă de trupul, sufletul și psihicul tău!

Cinci cărți despre sănătate pe care să le citești acumMichael Greger atrage atenția chiar prin titlul cărții sale, care nu are cum să te lase indiferent: dacă „Cum să nu mori” nu te va incita să îi frunzărești imediat paginile, nu știm ce o va face. Doctorul pleacă de la dovezi științifice, afirmând că o dietă bazată pe plante are drept consecință nu doar o viață mai lungă, dar chiar prevenirea și inversarea celor mai comune 15 cauze ale mortalității premature în lume, bolile. De la cele cardiovasculare la cancer și diabet, Greger le prezintă pe toate în primul capitol al cărții sale de sănătate, indicând apoi și alimentele cu efect împotriva lor. A doua parte e dedicată unei abordări generale a celor mai sănătoase ingrediente pe care trebuie să le ai în bucătărie, în timp ce a treia conține referințele bogate la care autorul apelează de-a lungul cărții sale. „Cum să nu mori” este considerată drept una dintre cele mai bine informate și cuprinzătoare cărți despre nutriție și, în ciuda premisei ei poate controversate, că e cazul să renunți la carne, reprezintă o lectură fascinantă. Stilul e abordabil pentru cei care nu au cunoștințe temeinice în domeniu, dar informația bogată, științific argumentată, face cartea potrivită inclusiv pentru persoanele cu experiență.

Cinci cărți despre sănătate pe care să le citești acum

Pentru al doilea titlu de pe lista noastră de cărți de sănătate pe care să le citești în 2018, îți recomandăm nici mai mult nici mai puțin decât o operă scrisă de un laureat al Premiului Nobel pentru Medicină. Dr. Elizabeth Blackburn era omagiată în 2009 cu premiul Nobel pentru Medicină grație descoperirii teleomerilor și efectelor acestora în prevenirea îmbătrânirii. Pe scurt, teleomerii reprezintă coduri de ADN repetitiv, situate la capătul fiecărui cromozom, iar dimensiunea acestora pare să influențeze modul în care înaintăm în vârstă. Alături de psihologul Elissa Epel, Blackburn listează factorii care protejează lungimea magicilor teleomeri, dar și pe cei care pot contribui la scurtarea lor. Vei învăța din „Miracolul telomerilor” ce să mănânci, cât de important este să faci sport, dar și trucuri și exerciții fizice și mentale care au drept scop un mai bun management al nivelului de stres (un adevărat ucigaș de teleomeri). Cele două autoare au grijă să nu se piardă în explicații științifice pe care majoritatea cititorilor nu le-ar înțelege, ci păstrează un stil curat, prietenos chiar, care ne convinge că e posibil ca, la 60 de ani, să arătăm și să ne simțim la fel de bine ca la 40…și așa mai departe.

Cinci cărți despre sănătate pe care să le citești acumA dori experienţe pozitive este o experienţă negativă; a accepta experienţe negative este o experienţă pozitivă”: iată unul dintre citatele care caracterizează cel mai bine a treia carte de pe lista noastră, „Arta subtilă a nepăsării” de Mark Manson. Titlul e îndulcit în limba română (varianta în engleză e mult mai frustă și, pe cale de consecință, mai tentantă: „The subtle art of not giving a fuck”), dar esenţialul rămâne același: ducem o existență care ne epuizează, în care suntem permanent îndemnați să fim mai fericiți, mai bogați, mai împliniți, mai inteligenți, mai populari, să avem vacanțe mai frumoase, parteneri mai iubitori, case și mașini mai luxoase decât toți cei din jurul nostru. Cartea de față reprezintă o gură de aer absolut necesară sau, cu alte cuvinte, o „palmă peste față”, îndemnând la detașare față de necesarele obiective de mai sus. Nu te gândi însă neapărat la filosofia budistă a împăcării și a liniștii, ci mai degrabă la una modernă, adaptată vieții milenialilor, cu un stil amuzant, captivant, glume colorate și exemple la care te poți raporta cu ușurință. E genul de carte care îți poate dărui sănătatea mentală și de care ai nevoie în 2018!

Cinci cărți despre sănătate pe care să le citești acum

Una dintre formele de mișcare preferate ale momentului, yoga și-a dobândit o rețea densă de fani, care o practică din diverse motive, dar și numeroși contestatari. Partea bună e că „Yoga Bodies: Real People, Real Stories, and the Power of Transformation” nu caută să te convingă să intri în tabăra adoratorilor, ci vorbește despre yoga în cel mai simplu mod posibil: prin intermediul celor care o practică. Nu te aștepta la trupuri perfecte, ci la oameni cât se poate de obișnuiți. Cartea ne prezintă mai mult de 80 de persoane care fac yoga în mod regulat, fiecare abordând o anumită poziție, dar, mai important, povestind cum anume i-a schimbat mișcarea viața. Sunt prezente bineînţeles momente de emoție intensă și istorii personale sfâșietoare, dar și  exemple pline de umor. E o carte plină de lumină, lipsită de pretenții, un text despre oameni și provocările lor. Autoarele sunt Lauren Lipton, jurnalist pentru The New York Times, The Wall Street Journal și Allure, și fotografa Jaimie Baird, cu o colecție de imagini de fitness și lifestyle impresionante. A patra carte despre sănătate de pe lista noastră își propune o menire simplă: aceea de a te face să trăiești mai bine și mai frumos.

Cinci cărți despre sănătate pe care să le citești acumÎncheiem lista noastră de cărți despre sănătate pe care să le citești în 2018 cu un titlu care proslăvește puterea minții. Se spune că trupul nostru este în stare să facă orice, mintea e cea care trebuie convinsă. Din acest punct de vedere, „The Champion Mindset: A Mental Makeover for Athletes” de Joanna Zeiger e una dintre cele mai bune cărți despre psihologie și sport de pe piață. Zeiger e o atletă de performanță care a participat la Olimpiadă și a fost Campioană Mondială, cu rezultate notabile la triatlon. Conform autoarei, criteriul care diferențiază un sportiv bun de unul excepțional este pregătirea mentală. Vorbind atât despre medalii, dar și despre accidentări, scriitoarea ne arată cum să ne cultivăm mintea și voința pentru a obține succesul. Marele merit al cărții este că recunoaște, încă de la început, că nu e ușor să îți schimbi nici comportamentul, nici felul de a gândi, și că e nevoie de eforturi mai mari chiar decât cele fizice. „The Champion Mindset: A Mental Makeover for Athletes” se adresează atât sportivilor profesioniști, cât și amatori, și e structurată pe capitole care îți prezintă clar și inteligibil cum îți poți întări voința, de la stabilirea inteligentă a obiectivelor la recompensele pe care trebuie să ți le oferi pentru a rămâne în continuare interesat și antrenat.

Tu ce părere ai despre lista noastră de cărți despre sănătate pe care să le citești în 2018? Vei sărbători Ziua Mondială a Sănătății parcurgând unul sau mai multe dintre aceste titluri? Spune-ne și tu, în secțiunea de comentarii, care au fost cărțile care ți-au schimbat viziunea asupra sănătății: abia așteptăm să aflăm ce gândești!