Sunt cărţi pe care adori să le reciteşti şi între ale căror coperţi găseşti de fiecare dată ceva nou, un farmec nedescoperit până atunci, o emoţie neîncercată. De partea cealaltă, sunt şi opere care te şochează, te impresionează, te marchează atât de tare, încât îţi doreşti să ai şansa de a le mai citi pentru prima dată, deoarece ştii că nu vei mai avea parte de aceeaşi experienţă. Noi îţi dezvăluim mai jos care sunt cărţile pe care ne dorim să avem ocazia de a le mai citi încă o dată, ca şi cum nu am mai fi făcut-o deja. Dacă nu le-ai citit, suntem geloşi pe tine şi abia aşteptăm să aflăm cum ţi s-au părut!

Cinci cărţi pe care ne am dori să le citim din nou pentru prima datăKurt Vonnegut este, fără urmă de îndoială, unul dintre cei mai mari scriitori americani ai tuturor timpurilor, iar „Leagănul pisicii”, o dovadă irefutabilă a geniului său. Jonglând cu teme precum avansul tehnologiei, religia, iresponsabilitatea oamenilor de ştiinţă şi iluzia liberului arbitru, toate concepte mari, universale, prima carte de pe lista noastră devine de neuitat graţie stilului în care a fost concepută. Vonnegut „se joacă” cu un subiect serios cu sarcasmul şi umorul său obişnuit, scriindu-şi romanul ca pe o satiră, ca pe un mozaic din bucăţi, în care fiecare parte e o „glumă”, în toată ironia ei. Personajul principal, un John, scriitor obsedat de creatorul bombei atomice, Felix Hoenikker, descoperă, urmărindu-l pe unul dintre fiii acestuia, că savantul a creat o armă chimică cu care poate distruge întreaga omenire, Gheaţa-9. Romanul e obsedant, antrenant, original, înnebunitor pe alocuri, genul de carte care nu te lasă să dormi liniştit, întrebându-te cum de nu ai descoperit-o până acum şi ce poţi face pentru a ţi-o şterge din minte şi a reuşi să o citeşti din nou, ca pentru prima dată.

Cinci cărţi pe care ne am dori să le citim din nou pentru prima datăAm început lista noastră cu stilul de neuitat al lui Vonnegut, o continuăm cu unul dintre cele mai şocante bestseller-uri ale ultimilor ani, „Mincinoşii” de E. Lockhart. Opera face parte din vasta galeria Young Adult, dar e mult mai mult decât atât, genul de carte pe care nu numai adolescenţii, dar şi adulţii îl pot citi fără probleme. Inteligentă, fascinantă, provocatoare, cartea scriitoarei americane spune povestea lui Cadence Sinclair, o adolescentă bogată, provenind dintr-o familie privilegiată, care îşi petrece fiecare vară pe o insulă alături de rudele la fel de înstărite. Totul se schimbă atunci când fata se trezeşte în lenjerie, pe plajă, fără nicio amintire a ceea ce s-a întâmplat, şi nici doctorii nu-şi pot explica amnezia ei. Tonul rece, care îţi dă fiori al cărţii, confuzia protagonistei, misterul care se adânceşte, multitudinea de indicii care te ameţesc, explică de ce „Mincinoşii” este una dintre cele mai citite cărţi ale ultimilor ani. Însă finalul şocant reprezintă elementul care te face să îţi doreşti să citeşti cartea din nou, doar pentru a fi încă o dată luat prin surprindere: dacă eşti încă „în întuneric”, fără să ştii la ce ne referim, ne-am dori să putem fi în locul tău.

Cinci cărţi pe care ne am dori să le citim din nou pentru prima datăSunt cărţi pe care vrei să le citeşti din nou pentru prima dată ca să ai privilegiul de a mai experimenta finalul unic, şocant, şi sunt opere care te farmecă mai degrabă cu emoţia, cu tulburarea pe care ţi-o pricinuiesc. Este cazul celui de-al doilea roman al lui Khaled Hosseini, bestseller New York Times, „Splendida cetate a celor o mie de sori”. Dacă în „Vânătorii de zmeie” autorul american de origine arabă spunea povestea a doi prieteni, în cea de-a treia carte de pe lista noastră el plonjează în viaţa femeilor din timpul conflictelor din societatea afgană. Mariam şi Laila sunt protagonistele romanului, două femei unite de suferinţele şi agresiunile la care sunt supuse de către soţul lor, violentul Rasheed. Aşteaptă-te la acelaşi stil intim, captivant, plin de emoţie care l-a făcut celebru pe Hosseini, la scene tulburătoare nefiltrate, care te fac să plângi: nu e genul de care pe care să o citeşti în transportul în comun. Însă, în acelaşi timp, te tentăm cu o carte despre prietenie, despre o iubire ce pare desprinsă din poemele persane şi despre un oraş care a suferit vitregiilor de tot felul. „Splendida cetate a celor o mie de sori” e o carte care te stăpâneşte, de sub al cărei farmec nu vei mai voi să te sustragi, ci pe care vei dori să îl mai experimentezi încă o dată, ca şi cum ar fi pentru prima dată.

Cinci cărţi pe care ne am dori să le citim din nou pentru prima datăSunt puţine operele care reuşesc să reînvie farmecul unei întregi epoci, dar „Brideshead Revisited” de Evelyn Waugh o face cu prisosinţă. A patra carte de pe lista noastră de opere pe care ne-am dori să le mai citim pentru prima dată a fost inclusă printre cele mai importante cărți ale secolului XX, un must-read. Time a adăugat-o printre cele 100 cele mai bune cărţi în limba engleză de la 1923 până în 2005, iar distincţiile nu se opresc aici. „Brideshead Revisited” ne introduce în lumea aristocraţiei engleze, în principal în universul lui Charles Ryder, protagonistul şi naratorul romanului, un tânăr indecis, sedus de stilul de viaţă flamboaiant al lui Sebastian Flyte, care întreţine relaţii mai mult sau mai puţin platonice cu acesta, dar şi cu sora sa, Julia. Temele dominante sunt catolicismul, nostalgia după o epocă apusă, dar cartea e mult mai mult de atât: e o privire avizată aruncată unei ere la care nu mai avem acces. Romantică şi senzuală, în egală măsură tristă şi amuzantă, „Brideshead Revisited” e una dintre acele lecturi pe care nu le uiţi, dar pe care ai vrea să o faci, numai ca să le mai poţi redescoperi măcar o dată.

Cinci cărţi pe care ne am dori să le citim din nou pentru prima datăÎncheiem lista de cărţi pe care ne-am dori să le mai citim o dată şi încă o dată cu „Cenuşa Angelei” de Frank McCourt. Integrată la categoria memorii, e o operă atât de puternică şi de profundă, încât mai că ai crede că e vorba de ficţiune la mijloc. Autorul ne evocă primii ani ai vieţii sale, o copilărie nefericită, căci una fericită „abia dacă merita pomenită”. Născut în Brooklyn din părinţi irlandezi, în timpul Marii Crize Economice, sărac și dispreţuit de societate, cu un tată care bea şi o mamă, Angela, care abia avea cu ce îşi hrăni copiii, autorul scrie cu atâta candoare, cu melancolie şi umor şi atât de puţină ranchiună, încât nu ai cum să nu fii impresionat până la lacrimi de opera sa. Autobiografia emană lumină prin toate cuvintele, te mişcă, dar e atât de impregnată de darul de povestitor al lui McCourt încăt, oricât de tare te-ar durea, nu poţi decât să îţi doreşti să o mai citeşti, visând să o faci din nou pentru prima dată. Opera a fost recompensată cu premiul Pulitzer pentru biografii în 1997, un alt motiv pentru care trebuie să o citeşti.
Tu ce părere ai despre lista noastră? Cu ce alte titluri ai îmbogăţi-o?