După ce ne-a gâdilat simțurile cu câteva zile superbe, primăvara a decis că ne-a răsfățat prea mult și că e cazul să se îndepărteze pentru un răgaz asupra căruia meteorologii nu se pot pronunța. Discuțiile despre vreme sunt la ordinea zilei, dar, în loc să ne plângem, noi preferăm să ne înecăm tristețea într-o operă literară. Există o rațiune în spatele alegerii noastre: îți recomandăm azi acele cărți pe care să le citești când primăvara se lasă așteptată; cu alte cuvinte, exact acum!

Cinci cărti pe care să le citești când primăvara se lasă așteptatăPrima carte cu care îți recomandăm să treci peste dificultățile vremii a fost caracterizată de către Virginia Woolf drept o capodoperă, și, mai mult, una dintre puținele în limba engleză ce se pot adresa așa cum trebuie unui cititor adult. Laudele la adresa Middlemarch nu mai contenesc; deși de proporții considerabile, romanul câștigă în fiecare an noi fani, fapt uluitor într-o lume care se grăbește tot mai tare pe zi ce trece. Considerată una dintre cele mai bune cărți ale tuturor timpurilor, roman victorian prin definiție, Middlemarch tratează evenimente specifice Angliei sfârșitului de secol XIX, precum Reforma electorală din 1832 sau moartea regelui George al IV-lea, însă devine o lectură universală, a tuturor timpurilor, grație temelor nemuritoare: singurătatea, decepțiile, visele și natura lor iluzorie, religia, reformele politice și educația. Cu acțiune desfășurată în orașul fictiv Middlemarch între 1829-1832 și publicat inițial în 8 volume, romanul e cu siguranță un colos din toate punctele de vedere, atât ca valoare literară, cât și ca dimensiuni. Suprapunându-se perfect pe durata lunii martie datorită titlului și importanței majore pe care o acordă condiției femeii, celebrată de noi toți în prima lună de primăvară, Middlemarch e romanul cu care te poți delecta în perioada chinuitoare cât aștepți ca primăvara să vină. Noi considerăm că timpul petrecut în compania protagoniștilor memorabili ai lui George Eliot, naiva Dorothea, sclipitorul Tertius Lydgate sau artistul Will Ladislaw e cel mai bun antidot împotriva capriciilor vremii!

Cinci cărti pe care să le citești când primăvara se lasă așteptată

Reiterăm sfatul nostru: în loc să te torturezi cu toate modalitățile plăcute în care ți-ai fi putut petrece începutul primăverii, mai bine profiți de perioada în care vremea te face prizonier al propriei case pentru a recupera lecturile pe care le-ai lăsat neterminate. Una dintre marile capodopere ale umanității, creația epică de proporţii a laureatului de Premiul Nobel pentru Literatură John Steinbeck, „La Est de Eden” e atât de provocatoare și complexă încât vei uita cu totul de orice tristețe sau îngrijorare de natură meteorologică. Cartea e o operă monumentală a cărei acțiune urmărește destinele a două generații de frați, Charles/Adam și Cal/Aron, în care Steinbeck a întruchipat mitul biblic al lui Cain și Abel. Pur și simplu devorat de fani, romanul a devenit un best-seller încă de la publicare, dar și mai sugestivă este afirmația făcută de autor la adresa sa: Steinbeck a considerat „La Est de Eden” drept cea mai mare carte pe care a scris-o vreodată, „o poveste despre bine și rău, despre putere și nevolnicie, despre iubire și ură, despre frumusețe și hidoșenie”. Mai mult, autorul și-a dedicat realizarea literară fiilor săi, ceea ce spune multe despre cât de importantă a fost cartea pentru el, dar și despre motivele pentru care tu ar trebui să o citești acum.

Cinci cărti pe care să le citești când primăvara se lasă așteptatăCe perioadă mai propice pentru a te (re)îndrăgosti de lucrările uluitorilor scriitori japonezi? Uită de Murakami și de Ishiguro, azi ți-l recomandăm pe Yukio Mishima și „Zăpada de primăvară”. În chip nefericit, Mishima a rămas în memoria posterității mai degrabă prin suicidul său sângeros, ritualicul seppuku din 25 noiembrie 1970, dar șocul morții sale nu ar trebui să îți distragă atenția de la frumusețea cărților, cu precădere a ultimelor patru lansate, tetralogia Marea fertilității. Primul roman, „Zăpada de primăvară”, este o poveste intensă de iubire, desfășurată în perioada tulbure a anului 1912, atunci când Japonia începe să lase drum liber democrației, aristocrația veche e invadată de o elită nouă, bogată și fecundă, iar influențele vestice sunt tot mai pronunțate. Kiyoaki e un tânăr delicat, crescut de eleganta familie Ayakura, iar atunci când prietena sa din copilărie, frumoasa Satoko, e curtată de un prinț din familia imperială, pasiunea pentru ea se aprinde precum un foc de neoprit. Sentimentele îi sunt curând împărtășite, iar cei doi amanți cad pradă unei iubiri interzise, la granița dintre vechi și nou. Datorită complexității sale, a stilului artistic și a profunzimii ce i-a făcut celebri pe scriitorii japonezi, „Zăpada de primăvară” este un roman de citit în această perioadă de tranziție.

Cinci cărti pe care să le citești când primăvara se lasă așteptată

Cea mai bună modalitate de a aduce primăvara în casa ta, atunci când se lasă așteptată, este să apelezi la farmecul naturii. Este exact ideea pe care dorește să ți-o insufle și „Idei creative 122 – Decorațiuni naturale pentru primăvară și vară” de G. Auenhammer. Cartea lucrează cu materiale naturale precum pietrele, lemnul, scoicile, melcișorii, pe care le-ai adunat din excursii sau pe care le poți găsi la magazinele de profil. Simplul fapt că te îndeletniceşti cu aceste activități relaxante te va ajuta să uiți de neplăcerile meteo, dar cartea te va încuraja și să petreci timp de calitate cu cei mici, antrenați într-un hobby peste măsură de plăcut. Suntem siguri că vei aprecia ideile care te scot din încurcătură atunci când afară se dezlănțuie capriciile vremii, iar tu ești prizonier la domiciliu alături de copii sau adulți la fel de iritați de vremea de afară. În plus, al patrulea titlu de pe lista de cărți pe care să le citești când primăvara se lasă așteptată poate reprezenta și un start fabulos pentru o viitoare afacere sau măcar un furnizor de decorațiuni pentru casă și pentru petrecerile în aer liber.

Cinci cărti pe care să le citești când primăvara se lasă așteptatăÎncheiem lista de cărți pe care să le citești când primăvara se lasă așteptată cu un omagiu adus unui poet român uluitor, din nefericire mult prea des trecut cu vederea. Petru E.Oance a scris mai mult de 2500 de versuri, 250 de schițe și 28 de nuvele și a tipărit personal revista „Vasiova”! Cu adevărat extraordinar e însă faptul că acest prolific autor nu e un om educat în cele mai înalte instituții, ci un bărbat sărac, „artistul țăran” în cel mai bun sens al cuvântului, exponent al spiritualității bănățene. Citit, cu suflet sensibil și o capacitate impresionantă de observație, Tata Oancea, pseudonimul cu care a rămas în memoria posterității, a adunat de-a lungul vieții mai bine de 5000 de cărți adăpostite în biblioteca sa, dintre care multe sunt azi extrem de greu de găsit. În ceea ce privește volumele de poezii, Oancea ne-a dăruit „Primăvara”, pe care ți-o recomandăm azi, „Vara” și ”Toamna” și ne-a rămas dator cu „Iarna”, un motiv în plus să îi descoperim farmecul exact în aceste momente. Elogiu adus frumuseții naturii, versurile sale reprezintă și o declarație de recunoștință pentru ceea ce i-a oferit viața, cât de puțin a fost, dar și de dragoste pentru categoria socială cu care s-a identificat mereu, țărănimea. Dincolo de lirism și sensibilitate, vei regăsi în acest poet și un exemplu de urmat în viață, o lecție prețioasă de supraviețuire: exact ceea ce aveam nevoie acum!

Tu ce părere ai despre recomandările noastre de cărți pe care să le citești când primăvara se lasă așteptată? Care dintre titlurile noastre ți-au atras atenția, și care îți va sta alături în această perioadă? Ce alte sugestii ne-ai putea oferi și tu? În loc să tânjim înfriguraţi după primăvară, hai să oferim un răgaz vremii și să ne petrecem timpul în compania cărților mult-iubite!