Cine poate afirma, cu mâna pe inimă, că e indiferent în fața unei grațioase feline? Simpaticele pisicuțe și-au pus gheruțele fremătătoare pe inima noastră și ne-au pătruns în viață, umplând-o cu păr, cu tors catifelat și cu miorlăituri gingașe. Pentru că nu e plăcere pe care să le-o refuzăm acestor animăluțe cu totul speciale, azi te sfătuim să nu le abandonezi nici măcar atunci când citești. Astfel, îți recomandăm 5 cărți pe care să le citești împreună cu pisica ta!

Cinci cărți pe care să le citești împreună cu pisica taJaponezii sunt celebri pentru dragostea și respectul pe care îl au pentru pisici, așa că ne era imposibil să începem lista dedicată ție și felinei tale fără unul dintre cei mai iluștri reprezentanți ai culturii orientale. Murakami a devenit pentru mulți dintre cititorii occidentali cel mai puternic simbol al civilizației nipone, iar în „Kafka pe malul mării” îmbină fantezia cu problemele sociale atât de iscusit, încât ceea ce rezultă e o operă ca nicio alta. Legătura stranie dintre adolescentul Kafka Tamura și vagabondul pe nume Nakata e pusă în umbră de cele mai de seamă protagoniste ale romanului, pisicile vorbitoare. Suntem siguri că felina ta va ști, în înțelepciunea sa, să aprecieze valoarea unui mare scriitor precum Murakami, dar și compania suratelor sale Goma, Kawamura, cu limbajul său de neînțeles, inteligenta siameză Mimi, Otsuka și Toro, negre, dar cum nu se poate mai diferite, și Okawa. Fă-o pe amica ta blănoasă părtașă la toate aventurile lor, dar trece sub tăcere, pentru urechile ei delicate, pasajele în care aflăm cu stupoare că tatăl protagonistului vâna pisici pentru sufletele lor. Crede-ne, e mai bine așa!

Cinci cărți pe care să le citești împreună cu pisica taCu al doilea titlu de pe lista noastră îți recomandăm să îți menajezi pisicuța și să nu o mai plictisești cu aventurile oamenilor, ci să îi oferi în schimb o doză sănătoasă de acțiune de „felină”. „Pisicile războinice” e una dintre cele mai celebre serii de cărți, scrise de Kate Cary, Cherith Baldry, Tui Sutherlan și Victoria Holmes, ce poartă împreună pseudonimul de Erin Hunter. Povestea celor patru clanuri de pisici sălbatice (completate la un moment dat de încă unul), influențate de Clanul Stelelor, acolo unde se află spiritele străbunilor lor, ajunge în al nouălea volum, „Noua profeție. Zori de zi” în punctul în care pădurea în care trăiesc felinele este amenințată de oameni. Pisicile războinice sunt personaje cât se poate de complexe, cărora autoarele le imprimă o moralitate adesea ambiguă, pentru mai multă „rotunjime”, și te sfătuim să nu le lauzi prea tare în fața felinei tale, pentru a nu risca să devină…geloasă. Inspirația extrasă din operele lui Tolkien și J.K.Rowling va face ca seria să fie incitantă și pentru tine, și pentru pisicuța ta.

Cinci cărți pe care să le citești împreună cu pisica taFă cunoștință cu P.S.S. sau Pisica Sfinției Sale ori, cu alte cuvinte, vietatea care binecuvântează viața lui Dalai Lama. Dacă ai impresia că ceea ce am spus în rândurile precedente e o blasfemie, trebuie să știi că inclusiv înalta autoritatea religioasă are tot respectul și chiar venerația pentru superba felină. O rasă himalayană prețioasă, poreclită Leul de zăpadă, pisica noastră vedetă e salvată pe când era mică de Dalai Lama și condusă în sanctuarul de la Dharamsala, acolo unde e răsfățată de staff-ul Sfinției Sale, de diverse personalităţi mondiale sau vedete venite pentru a căuta povățuire, și unde ia contact cu cele mai profunde principii ale budismului. Dincolo de componenta religioasă, „Pisica lui Dalai Lama”, a treia carte pe care să o citești împreună cu pisica ta, va avea darul de a-ți imprima un zâmbet larg de față, fiind o lectură luminoasă, cu diverse substraturi, care se vrea atât o odă adusă felinelor, cât și vieții trăite frumos. Citește-o companioanei tale și ai grijă să o răsfeți mai ceva ca pe surata sa regăsită în compania lui Dalai Lama. David Michie este un apropiat al liderului tibetan, așa că știe ce spune.

Cinci cărți pe care să le citești împreună cu pisica taInteligența și independența sunt trăsături pe care le atribuim cel mai des pisicilor, iar Pisica de Cheshire din „Alice în Țata Minunilor” le întruchipează perfect pe amândouă. Eroina lui Lewis Carroll a devenit atât de celebră încât face acum parte din nemuritoarea cultură populară. Cu un zâmbet viclean fără de care nici noi, nici Alice nu ne-o putem închipui, pisica redă perfect originalitatea, burlescul și senzația de absurd pe care o emană întreaga operă. Susținând-o sau, dimpotrivă, punându-i bețe în roate protagonistei, Pisica de Cheshire are întotdeauna propriile planuri, exact precum o felină clasică. Precum „surata” sa cel puțin la fel de interesantă din „Maestrul și Margareta”, Behemoth, a patra pisică de pe lista noastră ridică probleme filosofice aparent fără răspuns, ne lasă fără replică și se află mereu la un pas înaintea noastră, cu grația irezistibilă a felinei pe care o reprezintă cu succes.

Cinci cărți pe care să le citești împreună cu pisica taE posibil ca unele cuvinte din colecția de povestiri scurte ale lui Alex Tocilescu, „Imperiul Pisicilor”, să fie nepotrivite pentru urechile simandicoase ale Alteței Sale Pisica Ta, dar suntem siguri că umorul și fantezia vor compensa din plin pentru acest aspect, pe care îl poți de altfel trece cu vederea. Al cincilea titlu de pe lista de cărți pe care să le citești cu pisica ta aduce elegantele feline alături de extratereștri sau în legătură cu divinitatea și e o operă care ți se adresează în egală măsură și ție, dezvăluindu-ți frânturi de analiză socială, aventuri intergalactice sau situații improbabile și totuși atât de posibile, care te vor cuceri cu umorul lor spumos. E genul de carte la care tu râzi cu gura până la urechi (sau scurgi câteva lacrimi), și pe care pisica ta o contemplă nobilă și detașată, așa cum îi stă ei cel mai bine.

Abia așteptăm să îți auzim opinia despre inițiativa noastră! Ce părere ai despre lista de cărți pe care să le citești cu pisica ta? Ce alte titluri crezi că ar reprezenta o bucurie pentru iubitorii de feline?