Cum martie este Luna Femeii, profităm de cea mai mică ocazie pentru a răsfăţa gingaşele prezenţe feminine din viaţa noastră. Ca întotdeauna, cărţile reprezintă cel mai bun cadou, iar noi am alcătuit acum, cu dragoste, lista de daruri literare de suflet pentru cea mai bună prietenă. Aţi împărtăşit aventuri, momente pline de emoţie sau certuri, acum este momentul să îi mulţumeşti pentru toate cu una dintre cărţile cadou pentru cea mai bună prietenă, din rândurile de mai jos!

Cinci cărţi pe care să le faci cadou celei mai bune prietene în martieCheryl Strayed a devenit celebră graţie memoriilor sale cu titlul sugestiv „Wild”, ecranizate într-o peliculă ce o are pe Reesee Witherspoon în rol principal şi ne-a încântat apoi cu o colecţie de sfaturi, gânduri şi citate, extrase din experienţa sa impresionantă de viaţă. Captivantă, autentică, pe alocuri plină de emoţie, în alte părţi cucerind cu o sinceritate şi un umor delicios, „Curaj cât trebuie” este cartea care îi va arăta prietenei tale de suflet drumul în viaţă şi o va încuraja să pună un pas înaintea celuilalt, atunci când nimic altceva nu o mai face. Primul titlu de pe lista noastră reprezintă un cadou deosebit nu doar datorită celor peste 100 dintre citatele marca Cheryl Strayed, dar şi grație mesajului ascuns: acela că mai există pe lume cel puţin o fiinţă care s-a confruntat cu încercări aidoma cu cele prin care treci tu şi care a experimentat episoade la fel de intense de frică. Deoarece „Curaj cât trebuie” este, în cele din urmă, o carte despre frică, şi nu despre absenţa ei. Aşa cum Strayed spunea, „Bună, frică. Mulţumesc că eşti aici. Eşti semnul meu că fac ceea ce trebuie”, frica poate fi mult mai constructivă decât curajul, iar aceasta este o lecţie care o va ajuta pe prietena ta să facă faţă oricăror provocări îi aruncă viaţa în faţă.

Cinci cărţi pe care să le faci cadou celei mai bune prietene în martieDacă ai impresia că viaţa şi locuinţa prietenei tale sunt un adevărat haos şi doreşti să îi oferi un „ghiont” prietenesc pentru a purcede la curăţenia fizică şi spirituală, cartea lui Marie Kondo, „Magia ordinii”, este cel mai bun cadou pe care i-l poţi face în martie. Autoarea e faimoasă în Japonia şi în lumea întreagă pentru metoda care îţi aduce nu numai o casă curată, organizată, dar şi o viaţă împlinită, succes, linişte şi chiar…mai puţine kilograme. Kondo pleacă de la trei principii: simplificarea, organizarea şi depozitarea, şi ne promite, că, apelând la tehnica ei, nu va trebui să ne mai facem niciodată griji în legătură cu extenuanta sarcină de a face ordine, deoarece va fi necesar doar să alegem ce păstrăm şi ce nu. Metoda e revoluţionară graţie abordării sale: autoarea nu ne invită să pornim dintr-o anumită cameră şi să avansăm apoi în restul casei, ci să începem cu obiectele de care ne e cel mai uşor să ne despărţim, hainele, continuând cu cărţile, cu documentele, obiectele de suflet, şi, în cele din urmă, fotografiile şi amintirile. Iar dacă ai impresia că renunţarea e grea, Kondo îţi oferă super pontul ei: mulţumeşte articolului de care urmează să te desparţi, spune-i „te iubesc” şi doreşte-i să aibă parte de o viaţă mai bună la noul său proprietar. Pare…nepotrivit cu mentalitatea noastră? Merită încercat, aşa cum o dovedesc nenumăraţii clienţi pe care firma de consultanţă a lui Marie Kondo i-a ajutat să îşi facă ordine în casă, în viaţă, în relaţii.

Cinci cărţi pe care să le faci cadou celei mai bune prietene în martieCu siguranţă, una dintre cele mai pregnante întrebări cu care umanitatea se confruntă este: cum să trăieşti? Care este rostul vieţii, ce înseamnă moartea? Sunt dileme pe care le împărtăşim cu toţii: nu ar fi minunat dacă i-ai putea oferi prietenei tale răspunsul la ele? Nimeni nu are certitudinea supremă, însă „How to Live: Or a Life of Montaigne in One Question and Twenty Attempts at an Answer” de Sarah Bakewell oferă cu siguranţă o perspectivă interesantă asupra eternelor întrebări de mai sus. Michel Eyquem de Montaigne a trăit în secolul al XVI-lea, fiind un nobil francez care e considerat primul om eminamente modern. După un accident care era cât pe ce să îl coste viaţa, aristocratul a hotărât să renunţe la filosofia întunecată asupra morţii şi a decis că este cazul să…trăiască. Printre sfaturile sale de viaţă bună se numără, pe lângă deja sugeratul nu-ţi face griji cu privire la moarte, şi următoarele: fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău, citeşte, dar uită o mare parte din ce ai citit, supravieţuieşte atât dragostei, cât şi pierderilor, pune totul la îndoială. Atuul celui de-al treilea titlu de pe lista noastră de cărţi cadou pentru cea mai bună prietenă a ta este că poveţele şi principiile de viaţă renascentiste ale lui Montaigne sunt interpretate şi adaptate la societatea contemporană de autoarea Sarah Bakewell, constituind astfel un dar perfect pentru o amică fericită.

Cinci cărţi pe care să le faci cadou celei mai bune prietene în martiePrietena ta adoră să gătească sau, dimpotrivă, nu are nimic în comun cu domeniul gastronomiei, dar i-ar plăcea să încerce? În ambele situaţii, „Jamila Cuisine. Cele mai bune iubite reţete” de Geanina Staicu-Avram, al doilea volum, reprezintă un cadou perfect de oferit în martie. Premisa de la care pleacă autoarea este că mâncarea reprezintă mai mult decât suma nutrienţilor care ne hrănesc trupul, este prilej de fericire, de comuniune cu familia, cu spiritul străbunilor, de amintiri nostalgice. De la tocăniţa minune a mamei la plăcinta fenomenală a bunicii, accentul este pus pe feluri gastronomice făcute cu dragoste, pentru tine şi pentru cei din jur. Cartea conţine reţete delicioase de antreuri, de feluri principale şi de deserturi, este extrem de bine organizată, aşa că prietena ta va găsi imediat ceea ce o interesează, şi conţine fotografii după care îţi lasă gura apă: cu alte cuvinte, e un dar pe care nu îl va uita.

Cinci cărţi pe care să le faci cadou celei mai bune prietene în martieUltima carte de pe lista noastră a avut un impact atât de profund, încât au fost critici care au numit-o „cea mai importantă carte a anului”, case de modă care i-au imprimat titlul pe piesele vestimentare, nenumăraţi cititori care şi-au schimbat viaţa datorită ei. Mai mult, asociaţii din Suedia au afirmat, după publicarea ei, că opera va fi distribuită tuturor adolescenţilor în vârstă de 16 ani, indiferent de sex! Nu te mai ţinem în suspans şi îţi spunem că ultima noastră alegere este „We Should All Be Feminists” de Chimamanda Ngozi Adichie, scriitoarea de origine nigeriană multi-premiată pentru „Americanah”. Ai la dispoziţie un eseu inspirat de un discurs TEDx, care a devenit rapid bestseller. Autoarea vorbeşte despre ce înseamnă să fii femeie în secolul XXI, despre modul în care masculinizăm în mod greşit băieţii, despre comportamentele sociale şi politice unanim acceptat care nu fac decât să marginalizeze femeile. Dar lucrarea impresionează prin modul în care se adresează întregii lumi, pe un ton conversaţional, care nu caută să predice, prin stilul inteligent, incisiv al autoarei. Concluzia e prefigurată în titlu: „We Should All Be Feminists”, nu ţi-am oferit niciun spoiler, ci doar cea mai bună idee de cadou pentru prietena ta cea mai bună.

Tu ce părere ai despre aceste recomandări literare? Îţi plac alegerile noastre de cărţi-cadou pentru prietena ta cea mai bună? Abia aşteptăm să îţi auzim părerea!