Una dintre cele mai grele misiuni în viață este să descoperi cadoul ideal pentru cineva care le are pe toate. Atunci când persoana în cauză e un cititor devotat, iar tu nu vrei să renunți la ideea de a-i oferi o carte, lucrurile devin și mai complicate. Suntem aici ca să te ajutăm, așa că îți sugerăm cinci cărți pe care să le faci cadou unui cititor avid. Vor reprezenta darul perfect, ce va reuși să bifeze obiectivul aparent imposibil, acela de a-l surprinde.

Cinci cărți pe care să le faci cadou unui cititor avidUn cititor avid e îndrăgostit de cuvinte, înainte de toate. Iar cei care au citit mai multe cărți decât și-ar putea imagina un om obișnuit au cu siguranță o pasiune pentru o lucrare mai puțin familiară muritorilor de rând, respectiv dicționarele. Word by Word: The Secret Life of Dictionaries de Kory Stamper e mai mult decât un dicționar; e o carte plină de viață, concepută cu bucuria unui colecționar de cuvinte, amuzantă și incisivă. Scrisă într-un stil sofisticat, uneori autoironic, dicționarul devine o lectură plăcută înainte de a fi una informativă. Exemplar în acest sens e modul în care Kory Stamper, lexicograf la Merriam-Webster, își descrie misiunea: „Lexicografii petrec o viață întreagă înotând în limba engleză într-un mod în care nimeni nu o mai face; însăși natura lexicografiei o cere. Engleza e o limbă frumoasă, năucitoare, și cu cât te afunzi mai adânc în ea, cu atât e mai dificil să ieși la suprafață pentru a lua o gură de aer”. Vei descoperi, printre altele, că îți poate lua mai mult de 9 luni pentru a putea defini așa cum trebuie un cuvânt, dar și că celebra sintagmă OMG nu a apărut pentru prima dată în sms-urile adolescentelor din secolul XXI, ci într-o scrisoare adresată în 1917 lui Winston Churchill. Dacă ți se pare uimitor, atunci e musai să dăruiești acest dicționar unui cititor avid!

Cinci cărți pe care să le faci cadou unui cititor avidUn cititor avid a bifat, fără urmă de îndoială, cea mai mare parte din operele majore ale literaturii universale și naționale, dar e imposibil să fi citit fiecare carte din Univers. Bazându-te pe acest principiu, cumpără-i ceva la care nu s-ar aștepta: un volum de memorii delicios de amuzant. „Geniul lui David Sedaris constă în abilitatea de a vorbi cu atât de mult umor despre orice banalitate a vieții de zi cu zi”: așa descria Daphne Evistar de la Christian Science Monitor a doua operă de pe lista noastră de cărți pe care pe care să le faci cadou unui cititor. „Eu o să vorbește drăguț cândva” reușește să ne binedispună discutând despre viață fără ocolișuri, aducând în balanță atât pierderile, cât și micile ei miracole. Sedaris (nu e o coincidenţă de nume, chiar este fratele actriței Amy Sedaris) vorbește despre familia plină de diversitate în care a crescut, despre joburile care de care mai trăznite pe care le-a avut în New York, despre timpul petrecut în Franța alături de partenerul lui, toate cu vervă, cu modestie și cu un umor auto depreciativ pe care vei învăța rapid să îl adori. E genul de lectură care va însenina ziua unui cititor avid ce nu mai știe ce să devoreze și o carte despre care oricine va ajunge să considere că se termină mult mai repede.

Cinci cărți pe care să le faci cadou unui cititor avidDacă prietenul tău cititor devotat se plânge că nu mai are ce citi, oferă-i o mână de ajutor înmânându-i „1001 de cărți de citit într-o viață” de Peter Boxall. Lista e concepută cu dragoste, grijă și atenție de o echipă internațională de scriitori, critici, profesori universitari și ziariști și conține romane, povestiri, un pamflet și un roman grafic (Watchmen). Ediția este coordonată de Peter Boxall, profesor de engleză la Universitatea din Sussex, cu o prefață scrisă de Peter Ackroyd. Autorii cu cele mai multe prezențe sunt Coetzee și Dickens, iar Coelho este de asemenea introdus, după o perioadă în care autorul brazilian a stat în umbră din cauza controverselor iscate de romanele sale. Desigur, lista e departe de a fi perfectă și chiar autorii ei acceptă acest lucru, dar te va provoca poate să o corectezi, constituindu-ți propria colecție de cărți de citit înainte să mori. Și, cu siguranță, va constitui un cadou asupra căruia prietenul tău, cititor avid, va avea multe de comentat.

Cinci cărți pe care să le faci cadou unui cititor avidNu judeca o carte după copertă, e un proverb de o uluitoare înțelepciune. Dacă ești de acord, atunci trebuie să incluzi „The Clothing of Books” atât pe lista ta de lectură, cât și printre cadourile pe care i le vei oferi prietenului tău, cititor avid. Jhumpa Lahiri, laureată a premiului Pulitzer, povestește despre relația dintre o carte, coperta sa și cititorul care o descoperă prin intermediul ei. Admite că nu s-a implicat niciodată în procesul de design al copertelor sale și recunoaște că e întrucâtva necăjită de faptul că în SUA cărțile îi sunt „îmbrăcate” în imagini ce subliniază moștenirea sa indiană, deși acțiunea se petrece în America sau italia. Ceea ce nu o împiedică să divagheze atât de frumos despre ce înseamnă o copertă reușită, despre cum face aceasta legătura dintre cititor și scriitor. Mai mult, Lahiri pledează pentru „cărțile dezbrăcate”, goale, cele ce redau doar titlul și numele autorului, pentru ca cititorul să poate descoperi singur minunile ascunse înăuntru. La fel ni se dezvăluie și „The Clothing of Books”, o carte albastră, simplă, care va arăta minunat pe masa ta de cafea, va constitui un cadou excelent pentru acel prieten ce a citit orice și, nu în ultimul rând, te va face să reflectezi la aspecte pe care poate nu le-ai luat în calcul până acum.

Cinci cărți pe care să le faci cadou unui cititor avidVrei să te asiguri că îi faci cadou prietenului tău o carte pe care nu a citit-o? Încearcă un titlu din secțiunea „noutăți”. „Secretul marelui sigiliu” e a zecea carte din seria Cotton Malone de Steve Berry, ce amestecă fapte reale din istorie în proporție de 90% și un delicios 10% reprezentat de teoriile conspiraţioniste. Fost agent al unei divizii de elită din cadrul Departamentului American de Justiție, în cadrul căruia opera sub numele de cod Magellan Billet, Malone s-a retras și deține acum un anticariat în Danemarca. Însă nu se poate bucura în tihnă de noua sa situație, deoarece fosta sa șefă, Stephanie Nelle, îl roagă să urmărească un nord-coreean periculos, care a sustras documente extrem de compromițătoare aparținând trezoreriei și care insinuează că taxele colectate de guvernul american nu ar fi…legale. Rețeta de succes e aceeaşi: o urmărire ca în filme prin Veneția, Croația și Washington, personaje secundare care se întorc, precum partenerul lui Malone, Luke Daniels și Președintele american Danny Daniels, teorii controversate care te vor fascina. Va fi o aventură pe cinste pentru prietenul tău care „le-a citit pe toate”.

Tu ce părere ai despre sugestiile noastre de cărți pe care să le faci cadou unui cititor avid? Care dintre aceste titluri își va găsi loc printre alegerile tale?