„Nu ne mai înțelegem”, „parcă vorbesc cu turcii”, expresii atât de folosite atunci când partenerii întâmpină probleme de comunicare, nu se referă doar la dificultățile întâmpinate de cuvinte în a-și croi sens către interlocutor, ci la o serie întreagă de limbaje prin care ne transmitem emoțiile, intențiile și dorințele. Gary Chapman, un renumit consilier matrimonial, cu o experiență de peste 40 de ani, susține că principalul motiv care duce la o căsnicie nefericită este că partenerii își exprimă iubirea în limbaje diferite. Una dintre cărțile sale, tradusă în 49 de limbi și vândută în peste 10.000.000 de exemplare doar în engleză, „Cele cinci limbaje ale iubirii”, prezintă pe larg concluziile la care autorul a ajuns după anii în care a observat și consiliat cuplurile aflate în impas.

Pe scurt, cele cinci limbaje ale iubirii sunt: declarațiile, timpul petrecut împreună, cadourile, serviciile și contactul fizic. Descoperirea propriului limbaj al iubirii este primul pas făcut către o relație fericită pentru că, de obicei, tindem să ne exprimăm afecțiunea în același mod în care ne dorim să o și primim. Cu toții vorbim un limbaj predominant al iubirii. Curios care este al tău? Iată câteva caracteristici ale fiecăruia:

Declarațiile

Este un limbaj simplu de înțeles, pentru că la baza lui stau cuvintele. Declarațiile simple, directe, sunt cele mai recomandate, precum „ce bine îți stă părul” sau „rochia asta te pune în evidență”. Tuturor ne plac complimentele, iar ele ne motivează. Încurajările reprezintă, de asemenea, un alt dialect al acestui limbaj.

Timpul petrecut împreună

Acest limbaj implică, în primul rând, acordarea totală a atenției către celălalt. Discuțiile serioase, pe ton calm, reprezintă unul dintre cele mai cunoscute dialecte ale acestui limbaj. Important este că în cadrul lor partenerii își împărtășesc gândurile și experiențele. Lucrurile făcute împreună reprezintă un alt dialect al acestui limbaj, iar ele pot fi hobby-urile unuia dintre parteneri sau, de ce nu, chiar a amândurora.

Cadourile

Un dar nu este atât de important prin valoarea lui materială, ci prin cea simbolică, pentru că el reprezintă gândul nostru la cel căruia îi facem cadou ceva. Gary Chapman spune că nici nu contează dacă am dat bani pe el, ci că am ales să ne concretizăm gândurile și să oferim un cadou. Cei care vorbesc acest limbaj de iubire pun mare preț pe încărcătura afectivă și mai puțin pe efortul financiar. În perioadele dificile, cel mai important dar pe care îl putem face partenerului nostru, dacă el vorbește acest limbaj al iubirii, este prezența noastră fizică.

Serviciile 

Lucrurile pe care le facem pentru celălalt reprezintă o expresie reală a iubirii atunci când sunt făcute într-un ton vesel, optimist. Fie că este vorba de gătit sau de așezatul mesei, de repararea mașinii sau de dusul gunoiului, ele traduc un lucru simplu: încercarea de face pe plac partenerului.

Contactul fizic

Cea de-a cincea modalitate de exprimare a iubirii este reprezentată de atingeri. Sărutul, ținutul de mână, îmbrățișările și raporturile sexuale sunt modalitățile prin care îi putem comunica celui de lângă noi dragostea noastră. Ce ne dezvăluie Gary Chapman? Că este esențial să ne strângem partenerul în brațe atunci când plânge, dacă acesta este limbajul lui primar de iubire.