“Cu cât citeşti mai mult, cu atât vei şti mai multe lucruri. Cu cât înveţi mai mult, cu atât mai multe locuri vei vizita” (Dr. Seuss). O carte bună îţi va deschide întotdeauna o lume plină de învăţături încă de la o vârstă fragedă. Am pregătit pentru voi o serie de avantaje de care pasionații de lectură profită din plin.

1. Reduce stresul

Indiferent cât de multă presiune este la locul de muncă, în viaţa ta personlă sau socială, totul este dat uitării atunci când te pierzi într-un roman grozav.  Un roman bine scris te relaxează și-ţi poartă gândurile în cu totul alte locuri.

Te-ai simţit vreodată atât de stresat, încât ai început să visezi cu ochii deschişi la alte tărâmuri? Surpriză, se poate să ajungi acolo unde îţi doreşti. Nu ai nevoie de un bilet spre capătul pământului, tot ce-ți trebuie este o canapea confortabilă şi o carte bună care să te ducă spre o altă dimensiune. Mulţi oameni sunt efectiv compleşiti de problemele lor, dar nu uita că oricând o carte te poate ajuta să evadezi din rutină.

2. Te stimulează mental 

Studiile arată că stimularea continuă a gândirii încetineşte apariţia demenţei şi a bolii Alzheimer. La fel ca oricare muşchi al corpului, creierul trebuie să rămână puternic şi sănătos. Aşa că expresia „foloseşte-l sau îl pierzi” se aplică perfect când vine vorba de creierul tău. Dacă vrei să iei o pauză de la citit, îţi poţi stimula simţurile cognitive jucând şah sau rezolvând puzzle-uri. Găsiţi aici studiul complet.

3. Îți modelează personalitatea 

Cu personalitatea nu ne naștem, o clădim în timp şi o şlefuim toată viaţa în funcţie de experienţele pe care le trăim. Da, există uneori experienţe care ne-au modelat într-o direcţie greşită. Un mod prin care ne putem remodela personalitatea este prin foarte multă lectură şi musai cât mai diversă.

4. Îți dezvoltă abilitățile de scriere

Lectura merge mână în mână cu extinderea vocabularului. Dacă lucrezi într-un domeniu unde trebuie să te joci cu expresiile şi cuvintele, cărţile nu trebuie să lipsească din viaţa ta. Cu cât citeşti mai mult, cu atât textul tău va fi mai divers, eviţi repetiţiie din text şi mai ales vei fi mai creativ.

5. Te vei concentra mai bine

Ne petrecem zilele făcând atât de multe lucruri. Cu laptopul costant în faţa noastră, mesaje de la prieteni, emailuri, Skype, şedinţe şi un coleg de muncă care îţi cere să îl mai ajuţi cu încă o problemă. Să citeşti necesită concentrare, dar faci doar un singur lucru. Mulţi oameni, chiar dacă vor, nu se mai pot concentra deloc. Cititul este un exerciţiu foarte bun şi te va ajuta să înveţi cum să te concentrezi mai bine, o să vezi cum va creşe şi gradul tău de productivitate.