Ce menire extraordinară au cuvintele! Ne pot face să râdem, să plângem cu disperare sau să ne îndrăgostim, iar cele mai expresive dintre ele nu puteau lua naștere decât pe teritoriul fecund al literaturii! Te invităm azi să faci cunoștință cu personaje faimoase, care au influențat atât de puternic cititorii, încât au devenit vii, au părăsit paginile cărții și s-au transformat nu în stele, ci în cuvinte nemuritoare. Descoperă, în rândurile de mai jos, cei cinci eroi care ne-au îmbogățit vocabularul și cuvinte inspirate de personaje din cărți!

Cinci personaje care au stat la baza unor cuvinte din vocabularNu știm cât de des ai avut ocazia de a folosi cuvântul oedipian (conform dexonline.ro, atașament sexual la copii față de părintele de sex opus și aversiunea față de celălalt, provenind de la numele lui Oedipus, eroul lui Sofocle), dar suntem siguri că ai avea toate motivele din lume pentru a utiliza termenul de faustian. Așa cum te așteptai, cuvântul îl are drept „naș” pe celebrul protagonist al lui Goethe, învățatul care își vinde sufletul Diavolului pentru a avea acces la cunoștința nelimitată. Deși ți s-ar putea părea ciudat ca lumea contemporană să împărtășească aspirațiile „magicianului” avid de știință, află că cuvântul faustian a dobândit un sens mult mai prozaic, caracteristic societății actuale: dorință de-ți depăși limitele, aspirație umană spre infinit, năzuință de a transforma natura, mediul înconjurător prin intervenție creatoare. Termenul l-a avut drept autor pe Goethe, dar a fost folosit pentru prima dată în sensul de mai sus în 1917, fiind utilizat de Oswald Spengler, filosof german idealist. Tu ce spui, împărtășești aspirațiile faustiene ale umanității?

Cinci personaje care au stat la baza unor cuvinte din vocabularJonathan Swift a imaginat nu doar o lume bogată, vibrantă până la cele mai mici detalii în „Călătoriile lui Gulliver”, dar s-a dovedit magistral și în menirea sa de a îmbogăți vocabularul cu noi cuvinte. Dacă ai experimentat vreodată sentimentul că ești liliputan (conform DEX, de dimensiuni foarte mici, minuscul, liliput), poți să îi mulțumești autorului anglo-irlandez pentru faptul că a dat un nume senzației tale. Cuvântul nu are drept sorginte un singur personaj, ci o populație, micuții locuitori din Lilliput. De aceeași onoare s-au bucurat și uriașii din Brobdingnag, dar limba engleză se poate făli și cu termenul de yahoo, inspirat tot de o populație întâlnită de Gulliver, care îi distruge însă speranța în viitorul umanității: bătăuși, necivilizați, aflați într-o formă primară de dezvoltare, Yahoo sunt conduși de o rasă de cai, care se dovedesc cu totul superiori. Oare celebrul motor de căutare cu același nume știe de unde își extrage denumirea?

Cinci personaje care au stat la baza unor cuvinte din vocabularUn nebun care te face să vrei să îți pierzi mințile, Don Quijote a întruchipat atât de puternic vocația de visător a omului, încât Miguel de Cervantes a devenit nu doar părinte al literaturii, dar și al lexicului. Din opera nemuritoare a spaniolului ne-au rămas nu doar expresii precum „a te lupta cu morile de vânt”, ci și un nume care a devenit emblemă pentru categoria „vântură-lume după aventuri nebunești”, conform dexonline. Idealistul nepractic a dat naștere unui adjectiv în limba engleză, quixotic, dar numele său este utilizat și ca atare, marcând prezența unui idei romantice, cavalerești, dar complet lipsite de vreun strop de luciditate. Cu toate acestea, cât de plăcut se poate dovedi uneori un Don Quijote contemporan!

Cinci personaje care au stat la baza unor cuvinte din vocabularPoate că te superi atunci când cineva îți reproșează că ești un mare mâncău, dar te vei simți într-o companie selectă atunci când ți se adresează epitetul „Gargantua”. Inspirat de numele celebrului personaj inventat de Francois Rabelais, Gargantua a fost transformat în adjectiv de către Thomas Nash în 1596 și indică o poftă de mâncare ieșită din comun, pe măsura uriașului protagonist al scriitorului francez.

Cinci personaje care au stat la baza unor cuvinte din vocabularAtunci când influențezi atât de profund literatura cum a făcut-o Dickens, nici nu e de mirare că personajele tale stau la baza unor cuvinte din vocabular. Micawber, eternul optimist din “David Copperfield”, care spera permanent într-un viitor strălucit deși avea o situație financiară dezastruoasă, s-a transformat din nou în adjectiv și desemnează acum o persoană care trăiește constant cu nădejdea unui succes improbabil, fără a întreprinde nimic în acest sens. Dar unul dintre cei mai celebri scriitori ai tuturor timpurilor a oferit și alte cuvinte idiomului său nativ, dintre care scrooge este probabil cel mai celebru dintre toate: reprezentat în câmpul literar de eroul zgârcit care urăște Crăciunul, desemnează în vocabular o persoană pur și simplu îngrozitoare. Din păcate, limba noastră a rămas neatinsă de pe urma acestor personaje emblemă ale lui Dickens, ceea ce nu înseamnă că nu le recunoaștem geniul.

Tu cunoșteai exemplele de mai sus, de cuvinte inspirate de personaje din cărți?