Noi înțelegem! Știm că sunt momente atât de sfâșietoare în cărți, încât pur și simplu îți rup sufletul în două. Poți chiar auzi sunetul tragic al inimii tale cutremurate, în timp ce întorci tremurător pagina, temându-te de ceea ce se va întâmpla și totuși știind că nu vei putea trăi dacă nu parcurgi acea scenă. Cu acest gând în minte, nu te-am sfătui să citești următoarele scene din cărți care te fac să plângi fără cel puțin un pachet de șervețele lângă tine. Așa cum te așteptai, te atenționăm: fiind vorba de tensiune ajunsă la maximum de suportabilitate, multe dintre momentele de mai jos îți vor divulga detalii importante despre acțiunea operelor. Cu alte cuvinte, SPOILER ALERT!

Cinci scene din cărți care te fac să plângi de fiecare datăNumai scriitorii cu adevărat înzestrați pot transforma o scenă simplă, emoționantă, într-un adevărat uragan cutremurător! „Șoareci și oameni” e considerată a fi una dintre cele mai provocatoare lecturi ale tuturor timpurilor, fiind aprig contestată pentru aluziile sale rasiste, dar cu greu îi poți nega frumusețea viscerală. Cu precădere ultima sa scenă te va face să plângi, cutremurat: deși momentul în care Lennie, uriașul naiv, cu probleme psihice care îl împiedică să realizeze gravitatea crimelor este ucis de cel mai bun prieten al său, George, pentru a fi salvat, a fost anticipat încă de la începutul romanului, șocul nostru nu este mai mic. Dar nu neapărat moartea fizică ne face să izbucnim în lacrimi, ci sfârșitul tragic al visului eminamente american al celor doi protagoniști, care muncesc pentru a-și putea cumpăra un loc al lor, dar eșuează lamentabil, în contextul Marii Depresiuni. E povestea umanității, redată într-un microcosm genial conturat.

Cinci scene din cărți care te fac să plângi de fiecare datăUltimul volum din celebra serie scrisă de J.K. Rowling, „Harry Potter și Talismanele morții” este, din păcate pentru cititorii săi, o întreagă colecție de sfârșituri tragice ale personajelor atât de iubite. Dar scena din carte care te face să plângi de fiecare dată are loc undeva la începutul romanului, ceea ce îi intensifică efectul cutremurător: cine s-ar aștepta moartea să apară atât de timpuriu? Scriitoarea britanică și-a anunțat în următorul mod intenția de a face inimile fanilor să sângereze: încercând să îl transporte în siguranță pe Harry Potter la locuința familiei Weasley, cei mai buni prieteni ai săi beau Polipoțiune, luând forma tânărului vrăjitor vânat de Voldemort. Însă cea mai dureroasă dovadă de dragoste îi aparține bufniței iubite de milioane de oameni: Hedwig se sacrifică pentru a-și salva stăpânul de Devoratorii Morții. Te provocăm să găsești orice altă moarte din universul potterian la fel de tragică precum cea a dalbei păsări magice!

Cinci scene din cărți care te fac să plângi de fiecare datăÎn căutare de scene din cărți care te fac să plângi plonjăm acum în 1966, anul în care a fost lansat „Flori pentru Algernon”, roman distins cu Nebula Award. Însăși tema cărții este provocatoare și cutremurătoare: un om (Charlie) și un șoarece (Algernon) sunt supuși împreună unui experiment care le crește considerabil nivelul de inteligență. De la cunoaștere absolută la decăderea minții nu mai e însă decât puțin, iar în apogeul cărții, șoarecele pe care am învățat să îl iubim încetează din viață. Dar scena care ne zguduie se petrece un pic mai târziu: Charlie resimte același efect de diminuare rapidă a inteligenței care îl afectase pe partenerul său de experiment și, într-un moment care a cauzat epuizarea rapidă a mii de pachete de șervețele, cere ca cineva să așeze flori pe mormântul lui Algernon. Deși scena morții sale nu este explicită, ea e cu atât mai cutremurătoare, un adevărat cataclism emoțional pentru toți cei care au pierdut un prieten drag.

Cinci scene din cărți care te fac să plângi de fiecare datăPrimul lucru la care te gândești atunci când ești pe punctul de a începe să citești o carte cu acțiunea plasată în Germania nazistă a Celui de-al doilea război mondial este „vor fi lacrimi”. Dar „Hoțul de cărți” de Markus Zusak e chiar mai mult de atât! Cartea are drept narator Moartea, și, dacă încă nu ești convins de tragismul său, află că arde cărți în fața ochilor noștri și ucide personaje dragi fără milă. Cea mai cutremurătoare scenă se petrece la sfârșitul romanului, atunci când eroina Liesel supraviețuiește unui atac aerian pentru a-i regăsi pe toți cei dragi ei uciși, sub dărâmături. Chiar dacă epilogul ne promite un happy-end pentru protagonistă, nimic nu poate usca lacrimile căzute pe obraji sau îndulci durerea din suflete, nici măcar uluitoarea veste a supraviețuirii unui alt personaj cheie.

Cinci scene din cărți care te fac să plângi de fiecare datăCărțile pentru copii conțin unele dintre cele care puternice și emoționante scene, care ascund adevăruri profunde, devastatoare, în sensibilitatea lor simplă. „Micul prinț” pare o poveste inocentă și nimic mai mult, dar vorbește despre unele dintre cele mai profunde concepte ale umanității: prietenie, pierdere, dragoste, dezamăgire, moarte. Parcă nicăieri nu e reprezentat mai fidel decât aici portretul unei scene din cărţi care te face să plângi: atunci când Micul Prinț e mușcat de șarpe și trupul său dispare, deplângi nu doar pierderea fermecătorului personaj, dar și pe a trandafirului său. Desigur, există oricând speranța că băiatul cu bucle de aur a ajuns cumva pe micul său asteroid, dar și această nădejde cutezătoare ne inundă cu lacrimi ochii. Cu dulceață sau amărăciune, tot doare epilogul capodoperei lui De Saint-Exupery!

Fii sincer: ție ți-au adus lacrimi în ochi aceste cinci scene din cărți care te fac să plângi?