Pe 17 mai sărbătorim Ziua Națională a Norvegiei, celebrând semnarea Constituției din 1814, care proclama regatul independent norvegian. Îți dorim din tot sufletul să ajungi să vizitezi maiestuoasele fiorduri nordice sau să te plimbi prin cochetele orașe ale țării, dar Norvegia reprezintă una dintre cele mai costisitoare destinații. Dacă nu reușești ca la ceas de mai să te plimbi printr-una dintre cele încântătoare țări ale lumii, noi avem alternativa: citește unul dintre cei mai importanți scriitori norvegieni. Îți facem o retrospectivă a lor în rândurile de mai jos!

Cinci scriitori norvegieni pe care să îi adaugi pe lista de lecturăVom începe lista noastră de scriitori norvegieni cu un caz oarecum ironic: deși rămâne cel mai cunoscut autor norvegian până la ora actuală, Henrik Ibsen a scris operele sale în daneză și și-a petrecut cea mai productivă perioadă din cariera de scriitor în Italia și Germania, ajungând să viziteze foarte rar Norvegia natală. Ibsen e considerat cel mai mare dramaturg al lumii după Shakespeare, iar A Doll’s House a devenit în secolul XX cea mai jucată piesă a tuturor timpurilor. Părintele realismului dramaturgic, așa cum mai este numit, a fost nominalizat de trei ori la Premiul Nobel, în 1902, 1903 și 1904. Dar poate cea mai mare laudă la adresa creației sale este reprezentată de faptul că nume mari ale literaturii, precum Oscar Wilde, Arthur Miller, James Joyce, George Bernard Shaw și Eugene O’Neill l-au numit printre sursele de inspirație. De ce să îl citești? Piesele sale au revoluționat dramaturgia punând de multe ori pe tapet aspecte scandaloase, care se aflau în spatele moralei, dar sunt la fel de incitante și datorită motivelor adesea oculte, suprarealiste, precum cele regăsite în Peer Gynt sau în „Când noi, morții, înviem”. Adaugă-l neapărat pe lista ta de lectură, prin care celebrezi Ziua Națională a Norvegiei.

Cinci scriitori norvegieni pe care să îi adaugi pe lista de lectură

Ne plac scriitorii cu un background neobișnuit și acesta este și cazul lui Jo Nesbø. Fost cântăreț, făcând chiar parte dintr-un boy band destul de popular în anii 90, norvegianul și-a început cariera de autor de bestseller ca o provocare. Fiind rugat să scrie despre experiența sa în turnee, Nesbø a simțit cum rezonează cu ideea și și-a luat o perioadă liberă, a mers în Australia și s-a întors de acolo cu o carte despre detectivul Harry Hole, cel mai celebru protagonist al său. Hole are probleme cu alcoolul, e bântuit de demonii trecutului și de cele mai multe ori nici măcar nu reușește să îi învingă. O variantă mai puțin elegantă a lui Hercule Poirot, eroul lui Nesbø a avut un succes colosal, romanele ce îl au drept personaj principal vânzându-se în peste 23 de milioane de copii și fiind traduse în mai mult de 40 de limbi. Stilul lui Nesbø are drept caracteristici principale intrigile atent șlefuite, continuitatea dintre romane, cele mai noi cărți făcând trimitere cu finețe la evenimente din primele și un personaj principal complex. Unul dintre cele mai de succes produse ale Norvegiei literare actuale, Jo Nesbø merită introdus pe lista de lecturi a oricărui cititor pasionat.

Cinci scriitori norvegieni pe care să îi adaugi pe lista de lecturăTeolog, filosof, pasionat de cunoaștere sub toate formele ei, Jostein Gaarder e unul dintre cei mai apreciați scriitori norvegieni contemporani. Adoră să scrie din perspectiva copiilor și consideră că simțul miracolului pe care îl au cei mici, curiozitatea și uimirea cu care privesc lumea sunt ceea ce lipsește societății de azi. „Copiii sunt filosofi de la vârste fragede”: iată una dintre afirmațiile marcă ale lui Jostein Gaarder, susținută poate mai bine decât orice de cartea sa de referință, „Lumea Sofiei”. Sofia e o micuță plină de o neostoită curiozitate, ale cărei întrebări „cine sunt eu?”, „de unde vine lumea”, „ce e binele și ce e răul” găsesc răspuns de la filosoful și profesorul Albert, ce o poartă printre cele mai predilecte tărâmuri ale cunoașterii, de la grecii antici la conceptele actuale. Considerând că lucrarea sa e cea mai bună formă de a realiza o educație consistentă, dar totodată adecvată celor mici și celor tineri, Gaarder își subliniază interesul pe care îl are pentru o lume de mâine mai bună și mai sănătoasă. Preocupat de ecologie și de politica actuală (în principal de problema evreilor și a palestinienilor), scriitorul norvegian este și o personalitate fascinată pe care chiar ar trebui să o adaugi pe lista ta de lectură.

Cinci scriitori norvegieni pe care să îi adaugi pe lista de lectură

Sigrid Undset s-a născut în Danemarca, dar părinții ei s-au mutat în Norvegia atunci când autoarea avea doar 2 ani, ceea ce ne încurajează să o prezentăm drept o reprezentantă de marcă a listei noastre de azi. Omagiată cu premiu Nobel pentru uluitoarea operă Kristin Lavransdatter, o trilogie despre viața din Scandinavia în Evul Mediu, autoarea a fascinat grație cunoștințelor profunde asociate cu o imaginație debordantă, o introspecție psihologică fină și un limbaj bogat. Convertită la catolicism în 1924, scriitoarea a împletit în opera ei credința religioasă cu onoarea și evenimentele vieții de zi cu zi, alcătuind astfel un portret extrem de complex al vieții în cele mai întunecate timpuri. Adaug-o pe lista de lecturi pentru o viziune completă asupra unei epoci apuse, dar și pentru faptul că reprezintă una dintre primele feministe, care a scris despre caractere puternice, independente, pe când direcția generală a societății era împotriva acestui fenomen. Undset a fugit în Statele Unite ale Americii în 1940, opunându-se invaziei naziste, dar s-a întors în Norvegia după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cinci scriitori norvegieni pe care să îi adaugi pe lista de lecturăIgnoră complet orientările sale politice și controversele ce l-au transformat într-un adept al nazismului și vei recunoaşte că Knut Hamsun reprezintă unul dintre cei mai mari scriitori norvegieni ai tuturor timpurilor. Crescut în sărăcie, a început să respingă încă din tinerețe valorile societății moderne, pe care o considera un dezastru. Adept al naturalismului și al primitivismului, Hamsun e considerat, ironic poate, unul dintre primii reprezentanți ai romanului modern în Norvegia. Fina analiză psihologică, atenția pe care o acordă conștiinței și monologului interior argumentează perfect această încadrare. „Hunger” și „Growth of the Soil” se numără printre cele mai faimoase opere ale sale și nu putem decât să regretăm faptul că ultimii ani de viață i-au fost umbriți de simpatiile naziste, de pierderea proprietăților și de internarea într-un spital psihiatric.

Tu ce părere ai despre acești scriitori norvegieni? Îi vei include pe lista ta de lectură, celebrând grație lor Ziua Națională a Norvegiei?