Cu ce rimează cel mai bine o seară de iarnă, cu ninsori grele sau furtuni de zăpadă neînduplecate? Cu un thriller psihologic care să îţi curme răsuflarea! Noi suntem aici ca să accentuăm farmecul serilor de lectură şi îţi sugerăm cinci thrillere psihologice care se vor potrivi la perfecţie cu atmosfera de afară!

Cinci thrillere psihologice care îţi vor da fioriTom Ripley („Talentatul Domn Ripley” de Patricia Highsmith) se numără printre personajele literare care nu încetează să ne dea fiori, chiar şi la mai mult de 50 de ani de la apariţia sa. Cu o copilărie nefericită, protagonistul devine un tânăr nesigur pe el, mai ales în ceea ce priveşte asumarea identităţii sexuale, câştigându-şi existenţa prin infracţiuni. Este gata să dea lovitura vieţii sale în momentul în care e abordat de magnatul Herbert Greenleaf, care, înşelat de Ripley şi considerând că acesta e bun prieten cu fiul său, îl angajează să îi dea de urmă celui din urmă într-un oraş din Italia şi să îl determine să se întoarcă acasă. Vrăjit de viața strălucitoare şi de personalitatea magnetică a lui Dickie, Tom începe să jinduiască chiar la…existenţa lui, tânjind să îşi asume identitatea sa. Aşa cum te aştepţi, ceea ce urmează e impregnat de violenţă şi de tensiune aproape insuportabilă, şi ne referim aici doar la ceea ce se întâmplă în „Talentatul Domn Ripley”, deoarece personajul se întoarce să ne dea fiori în încă 4 romane, constituind un fenomen ce a fost numit Ripliada. „Un roman nerecomandat celor care se pierd uşor cu firea” – aşa a caracterizat Washington Post Book World cartea, şi nu am fi putut fi mai de acord cu afirmaţia lor.

Cinci thrillere psihologice care îţi vor da fioriCe ai spune dacă ai combina calitatea de roman psihologic cu cea de introspecţie la adresa naturii umane şi cu teme niciodată mai relevante ca acum, în lumea lui Trump? Este ceea ce îşi propune romanul omagiat al lui Noah Hawley, „Înainte de cădere”. Cartea se deschide cu un accident aviatic ai cărui supravieţuitori sunt un pictor şi un băieţel în vârstă de patru ani. Se insinuează că e vorba de o mână criminală, se denaturează adevărul în media, autorităţile par a fi şi ele implicate: iată scenariul unui thriller de calitate, care te ţine cu mâinile lipite de paginile cărţii. Însă atunci când încărcătura este dublată şi de meditaţii profunde asupra vieţii, a legăturilor dintre oameni şi a artei, iar romanul emană compasiune şi înţelegere prin toţi porii, în ciuda subiectului încărcat, recunoşti că ai de-a face cu literatură de calitate. Vei da gata „Înainte de cădere” într-o seară rece de iarnă, dacă îţi pui în minte, Noah Hawley fiind un maestru al suspansului, aşa cum a dovedit-o şi în serialul Fargo. Drepturile de ecranizare ale romanului au fost achiziţionate de Sony, aşa că grăbeşte-te să citeşti cartea înainte de a apărea filmul.

Cinci thrillere psihologice care îţi vor da fioriS. J. Watson pare a fi o poveste de succes extrasă din basme: medic ORL-ist, a participat la un curs de redactare de romane şi, trei ani mai târziu, după ce a abandonat nu mai puţin de 20 de idei de carte, a devenit celebru cu chiar debutul său, „Înainte să adorm”. Scriitoarea Tess Gerritsen (autoare americană de thrillere) consideră cartea drept cel mai bun debut al tuturor timpurilor, iar The Guardian îl numeşte un roman „desăvârşit”. Bestseller Sunday Times şi New York Times, acest thriller psihologic spune povestea lui Christine Lucas, o femeie de 47 de ani, măritată şi cu un fiu, care suferă de amnezie anterogradă, creierul său neputând stoca informaţiile decât pe parcursul a 24 de ore. Atunci când psihologul său îi recomandă să ţină un jurnal în care să îşi noteze amintirile, iar într-o zi descoperă o notă alarmantă: „să nu ai încredere în soţul tău”, pornim alături de Christine într-o călătorie ameţitoare, care ne taie răsuflarea. „Înainte să adorm” a fost ecranizată într-un film cu Nicole Kidman şi Colin Firth, dar noi îţi recomandăm, ca întotdeauna, să citeşti cartea înainte de a vedea filmul.

Cinci thrillere psihologice care îţi vor da fioriÎntunecată, înspăimântătoare pe alocuri şi netemătoare în a-şi asuma riscuri, a patra carte de pe lista noastră de thrillere psihologice, „Pretty girls”, nu e deloc atât de nevinovată pe cât sugerează titlul. După ce sora lor a dispărut fără urmă, tatăl s-a sinucis, iar mama se încăpăţânează să creadă în întoarcerea fetei pierdute, Claire şi Lydia nu şi-au mai vorbit, iar viaţa le-a purtat pe drumuri cum nu se poate mai diferite. În momentul în care soţul lui Claire este ucis în faţa ei, poliţia se dovedeşte ineficientă, iar cele două surori încep să suspecteze că există conexiuni între crimă şi dispariţia lui Julie, Claire şi Lyidia sunt obligate să treacă peste disensiuni şi să facă front comun. „Pretty girls” combină setea de răzbunare şi tensiunea cu o metaforă despre iubire şi iertare, exact ceea ce aveam nevoie la ceas de iarnă.

Cinci thrillere psihologice care îţi vor da fioriGillian Flynn ne-a obişnuit deja cu talentul său de a scrie thrillere psihologice, dar azi vom lăsa deoparte mai cunoscutele ei succese, „Gone girl” şi „Locuri întunecate” şi te vom invita să descoperi şi „Obiecte ascuţite”. Camille Preaker e o jurnalistă de investigaţii talentată, cu un trecut tulbure, obligată să se întoarcă în oraşul natal pentru a scrie despre crima a două fetiţe. Reîntâlnindu-se cu mama care a chinuit-o şi sora vitregă pe care nu o cunoaşte prea bine, Camille e nevoită să se confrunte cu demonii ei, pentru a putea supravieţui. Acest thriller psihologic e atât de înfiorător încât şi experimentatul în sperieturi Stephen King a recunoscut că i-a fost greu să citească ultimele 30 de pagini ale sale. E perfect pentru o noapte de iarnă pe care nu ai să o mai uiţi vreodată!

Tu ce părere ai? Ești gata să te lași înfiorat de titlurile de pe lista noastră de thrillere psihologice care dau fiori?