Tocmai au fost anunţate nominalizările pentru a 90-a ediţie a Premiilor Oscar, care vor avea loc pe 4 martie în incinta Teatrului Dolby din Hollywood. De data aceasta, Academia a fost lăudată pentru respectarea diversităţii, nominalizând şi categorii slab reprezentate la ediţiile precedente. Iar literatura s-a dovedit din nou sora mai mare a filmului, dăruindu-ne opere care au stat la baza peliculelor nominalizate. Descoperă mai jos cărţile de la care au pornit filmele nominalizate la Oscar în 2018!

Cine se bate pentru Oscar în 2018: cărţi care au stat la baza filmelor nominalizateCall Me by Your Name” e una dintre acele prezenţe colorate, efervescente în peisajul ce încurajează diversitatea al Premiilor Oscar din 2018. Romanul care a stat la baza sa a fost publicat în 2007, purtând semnătura lui Andre Aciman, dar abia cu ocazia lansării filmului a atins faima pe care o merita. Elio şi Oliver se îndrăgostesc pe parcursul unei veri superbe în Italia, iar cartea ne face părtaşi atât ai iubirii lor interzise, dar şi al urmărilor aventurii după 20 de ani. Omagiată de critici pentru frumuseţea şi intensitatea emoţională, pentru sinceritatea cu care autorul creionează, fără sentimentalism excesiv, o relaţie interzisă, „Call Me by Your Name” a fost intercalată de New York Times, Publishers Weekly şi Washington Post printre cele mai bune cărţi ale anului. Iar filmul pe care l-a inspirat beneficiază de jocul electrizant al lui Timothée Chalamet, una dintre revelaţiile anului, şi Armie Hammer, fiind nominalizat la patru premii Oscar: Cel mai bun film, Scenariu adaptat, Cel mai bun actor în rol principal (Chalamet) şi Cel mai bun cântec original de pe coloana sonoră. Ştii deja care este îndemnul nostru: nu rata nici cartea, nici filmul!

Cine se bate pentru Oscar în 2018: cărţi care au stat la baza filmelor nominalizateA doua carte care stă la baza unui film nominalizat la Oscar în 2018 nu e nici pe departe ceea ce ne-am fi aşteptat să fie: o operă de non-ficţiune despre unul dintre cele mai proaste filme realizate vreodată. „The Disaster Artist” îi are drept autori pe Greg Sestero şi Tom Bissell, cei care au creat în 2003 filmul-cult The Room: aprig contestat, numit „Cetăţeanul Kane al filmelor proaste”, 14 ani mai târziu are o întreagă legiune de fani şi a intrat cu succes în cultura pop. Rememorând deciziile care i-au condus spre filmarea şi apoi lansarea nefericitei pelicule, Sestero şi Bissell spun de fapt povestea unei prietenii sincere, neconvenţionale. „The Disaster Artist: My Life Inside the Room, the Greatest Bad Movie Ever Made” e, fără urmă de îndoială, un produs atât de original, încât The Huffington Post l-a gratulat cu următoarele cuvinte: „posibil cea mai importantă bucată de literatură care a văzut vreodată lumina tiparului”. Filmul omonim îi are drept protagonişti pe James şi Dave Franco şi a împuşcat o singură nominalizare la Oscar, pentru Cel mai bun scenariu adaptat. Ar fi putut şi trebuit să fie mai multe, este o opinie împărtăşită de multe voci de la Hollywood, care consideră că acuzaţiile de hărţuire sexuală la adresa lui James Franco sunt cele care au împins filmul într-un con de umbră.

Cine se bate pentru Oscar în 2018: cărţi care au stat la baza filmelor nominalizateAducem acum în atenţia ta o carte celebră, una dintre distopiile care te vor bântui multă vreme după lectură: „Visează androizii oi electrice?”. Suntem propulsaţi într-un viitor incert, după o catastrofă nucleară, în care majoritatea animalelor au dispărut, iar pământul e populat de oameni şi androizi. Firul principal al acţiunii îl prezintă pe Rick Deckard, un vânător de recompense care trebuie să ucidă androizi. Gravitând în jurul unor teme precum „ce e empatia” şi „ce înseamnă să fii om”, „Visează androizii oi electrice?” a inspirat hitul anilor 80, „Blade Runner”, dar elemente din carte au fost preluate şi într-unul dintre filmele nominalizate la Oscar în acest an, sequel-ul „Blade Runner 2049”. Cu o distribuţie în care strălucesc Ryan Gosling şi Ana de Armas şi în care revine şi Harrison Ford în rolul lui Deckard, filmul a primit cinci nominalizări, pentru Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte speciale, Montaj de sunet, Mixaj de sunet şi Scenografie.

Cine se bate pentru Oscar în 2018: cărţi care au stat la baza filmelor nominalizateCe mai este de spus despre clasicul „Frumoasa şi bestia”? Unul dintre cele mai celebre basme nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar după animaţia celebră în anii 90, Disney şi-a încercat norocul cu un lungmetraj care a spart toate recordurile de box office, intrând în clubul select al filmelor care au încasări mai mari de 1 miliard de dolari. Cu Emma Watson şi Dan Stevens („Downton Abbey”) în rolurile uneia dintre cele mai iubit cuplu Disney, „Beauty and the Beast” este nominalizat la două premii Oscar: Cele mai bune costume şi Cea mai bună scenografie. Noi îi ţinem pumnii, sperând ca visul copilăriei noastre să plece acasă cu măcar o statuetă de aur.

Cine se bate pentru Oscar în 2018: cărţi care au stat la baza filmelor nominalizate„Bine nu se vede decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi”(„Micul Prinţ”): orice carte ce pleacă de la unul dintre cele mai frumoase citate din literatură are un loc de cinste pe raftul bibliotecii noastre. Concepută tot în jurul ideii de „nu judeca după aparenţe”, best-seller-ul lui R.J.Palacio, „Minunea”, ne invită în lumea lui Auggie, care s-a născut cu o diformitate facială terifiantă. Dar Auggie este un copil normal, care iubeşte îngheţata şi jocurile pe Xbox şi îşi doreşte ca cei din jur să poată vedea cine e cu adevărat, dincolo de chip. În momentul în care părinţii decid să nu îl mai izoleze pentru a-l proteja şi îl înscriu la o şcoală publică, începe una dintre cele mai uimitoare călătorii, spre acceptarea de sine. Romanul e o extraordinară parabolă despre bunătate şi curaj, în care melodramaticul e înlocuit de umor, iar tragicul de o sensibilitate duioasă. Cu un asemenea subiect, ecranizarea nu putea să nu se numere printre norocoasele filme nominalizate la Oscar în 2018. Avându-i drept protagonişti pe Julia Roberts, Owen Wilson şi Jacob Tremblay, pelicula se luptă pentru premiul la categoria Cel mai bun machiaj.

Tu ai citit aceste cărţi, care stau la baza filmelor nominalizate la Oscar în 2018? Dacă nu, pune-te pe treabă şi nu lăsa marea seară a cinematografiei să te prindă…nepregătit din punct de vedere literar.

foto via