Pentru marii pasionaţi de lectură întâlnirea cu lecturile de suflet sau chiar cu citate despre cărţi are multe în comun cu întâlnirea unui îndrăgostit cu persoana iubită. Cu siguranţă multora dintre voi vi s-a întâmplat ca, atunci când aţi reuşit să vă procuraţi o carte dorită, să o strângeţi la piept, să inspiraţi mirosul de hârtie proaspăt tipărită, să îi mângâiaţi coperta și să-i aruncaţi din când în când priviri pline de satisfacţie.

Deşi poate nu au întâlnit niciodată în realitate scriitorii favoriţi, există însă o intersecţie între vieţile marilor scriitori şi cele ale marilor cititori, iar aceasta este dragostea pentru lectură. Asta pentru că scriitorii faimoşi sunt în primul rând „devoratori” de carte, persoane pentru care cuvântul scris este cheia care deschide un univers magic. Mai jos sunt 7 dintre cele mai frumoase gânduri despre cărţi de la autori celebri. Să le parcurgem și să reflectăm împreună asupra lor.

  1. „Nu există prieten mai loial decât o carte” obişnuia să spună Ernest Hemingway şi nu putem să ne îndoim de adevărul remarcii sale. Exact ca un prieten bun, o carte te poate ajuta să treci mai uşor peste probleme (biblioterapia este astăzi un trend din ce în ce mai puternic), te ajută să te simţi înţeles şi nu în ultimul rând, poţi petrece în compania ei un timp minunat, de calitate – ca şi cu un prieten bun.
  2. „Nu ceea ce citeşte un om, ci ceea ce reciteşte spune totul despre adevărul inimii sale” credea François Mauriac. Așa cum „ochii sunt oglinda sufletului”, pentru marii cititori cărţile pe care le iubesc şi de care nu se despart niciodată sunt o reflexie foarte fidelă a intimităţii fiinţelor lor. Aşadar, pentru a cunoaşte mai bine o persoană este de multe ori suficient să fim atenţi la ceea ce (re)citeşte.
  3. „Azi cititor, mâine conducător” spunea Margaret Fuller referindu-se la capacitatea cărţilor de a construi adevăraţi lideri. Cărţile sunt unul dintre cele mai facile mijloace de a avea contact cu gândurile marilor oameni ai lumii de oriunde şi din orice timp. Trebuie doar să ne oprim cu o curiozitate de copil pentru a descoperi acea bogăţie de idei şi emoţii oferită de universul lecturii. Iar cărţile îşi vor face treaba fără ca măcar să prindem de veste, vor transforma cititorii de azi în liderii zilei de mâine.
  4. „O carte pe jumătate citită este o poveste de dragoste pe jumătate trăită”! Spusele îi aparţin lui David Mitchell şi credem că autorul ”Atlasului norilor” a surprins fără cusur relaţia care există între cititori şi cărţi. Acesta este de altfel şi singurul domeniu în care, chiar dacă vom avea sute sau zeci de mii de poveşti de dragoste nu vom fi acuzaţi niciodată de trădare.
  5. „Cele mai bune cărţi sunt cele care îţi spun ceea ce ştii deja”. Deşi paradoxală, remarcă lui George Orwell din „1984” este cât se poate de adevărată. Iubim cărţile în care recunoaştem adevăruri înscrise în fiinţele noastre şi pe care poate că nu le-am exprimat niciodată în cuvinte. Scriitorii reprezentativi ai lumii au capacitatea de a „pune degetul” pe rănile umanităţii şi de a scoate la lumină cele mai intime trăiri ale acesteia.
  6. „ Cărţile sunt fluturi cu care zburăm prin propria noastră minte, sub bolta uriaşă a ţestei noastre. Niciun aparat de zbor nu ne-a dus atât de departe” spunea Mircea Cărtărescu şi cine l-ar putea contrazice? Purtaţi pe aripile ca de fluturi ale cărţilor ajungem în lumi fantastice sau reale şi din nicio călătorie nu ne-am întors vreodată mai îmbogăţiţi spiritual decât din cea prilejuită de lectură.
  7. Despre puterea cărţilor de a ne transporta mental în timpuri străvechi sau actuale, în locuri reale sau fantastice, dar și de a ne încerca sufletele cu trăiri excepționale ne vorbeşte şi Andrei Pleşu. „Cărţile sunt felul oamenilor de a avea aripi ca îngerii” spunea filozoful și eseistul român, iar tot ceea ce-şi pot dori iubitori de lectură este să aibă cât mai multe perechi de aripi și să zboare cât mai departe.

Ce înseamnă pentru voi cărţile şi ce sentimente speciale aţi încercat în timpul lecturii?