O glumă care circula acum ceva vreme spunea cam așa: „L-ai citit pe Eminescu?” întreabă unul. „Nu, aștept ecranizarea” răspunde celălalt. Este adevărat că pentru arta cinematografică literatura a constituit o bogată sursă de inspirație. Aproape în fiecare an observăm că unele dintre cele mai premiate și de succes filme sunt inspirate de romane la fel de aclamate. Opere clasice ale literaturii au avut și câteva ecranizări la rând și urmârindu-le am avut senzația că, de fiecare dată, avem de-a face cu o altă poveste, deși, în esență, firul narativ era același.

De ce am citi o carte dacă putem vedea filmul? Motivele sunt nenumărate. Însă, unul dintre cele mai importante este că, atunci când urmărim ecranizarea unui roman, avem în fața ochilor nu varianta originală, ci modul în care a interpretat cineva povestea creată de scriitor. Fiecare dintre noi, în funcție de sensibilitatea proprie, experiențe de viață, cultură poate descoperi noi perspective într-o carte. Arta cinematografică folosește alte mijloace artistice față de literatură și scopurile sale sunt cu totul altele.

Ca să beneficiem de tot ceea ce ne oferă cele două arte, ideal este să citim cartea, să urmărim ecranizarea și împletind aceste experiențe să ne formăm propria părere. Iată 7 cărți pe care să le citim înainte ca ecranizările să fie lansate anul acesta.

Crima din Orient Express” este un roman clasic al literaturii polițiste și una dintre cele mai cunoscute cărți semnate de Agatha Christie. Cu peste două miliarde de volume vândute în toată lumea și tradusă în mai mult de 60 de limbi, Agatha Christie este nu numai „regina” acestui gen literar, ci și autoarea care a creat personaje memorabile, precum Miss Marple sau Hercule Poirot. Milioanele de cititori de pe tot globul ai romanelor lui Agatha Christie sunt seduși de modul neașteptat în care se dezvoltă intriga, dar și de farmecul personajelor.

Bineînțeles, „Crima din Orient Express” nu face excepție de la această rețetă de succes. Până acum au fost lansate încă două ecranizări ale acestui roman. Anul acesta, pe 24 noiembrie, va avea premiera în România cea mai nouă versiune cinematografică a acestei cărți, cu Penelope Cruz, Johnny Depp și Michelle Pfeiffer în rolurile principale. Distribuția este de excepție și filmul mult așteptat. Ar fi însă ideal să citim cartea înainte de lansarea acestuia pentru toate acele detalii de atmosferă și observații ale autoarei, care, de cele mai multe ori, nu se regăsesc în versiunea pentru marele ecran.

Maestrul genului horror, Stephen King, va fi prezent pe marile ecrane anul acesta prin două ecranizări ale romanelor sale. Filmul „Turnul întunecat” poate fi vizionat de câteva zile și în cinematografele din România, într-o distribuție de excepție. Idris Elba interpretează rolul lui Roland Deschain, ultimul pistolar, în timp ce Matthew McConaughey este o întruchipare a răului, „Omul în negru”.

Pasionații de romane dark fantasy sau horror vor aprecia probabil această ecranizare inspirată de „Turnul întunecat”. Seria de romane reunite sub acest titlu cuprinde însă opt volume, iar filmul extrage doar esența acestora. Cei care doresc un supliment de aventură și atmosferă tipică romanelor lui King pentru ca narațiunea cinematografică să fie îmbogățită cu informațiile din romane pot (re)citi volumele din această serie. „Vrăjitorul și globul de cristal”, „Lupii din Calla” și „Cântecul lui Susannah” sunt doar câteva dintre acestea.

Bestsellerul „It” publicat de Stephen King în 1986 și câștigător al „British Fantasy Award” va avea anul acesta o nouă ecranizare (după cea din 1990, realizată de regizorul american Tommy Lee Wallace). De data aceasta, Andy Muschietti, apreciatul regizor și scenarist al thrillerului „Mama”, v-a pune în scenă povestea horror imaginată de Stephen King.

Romanul „Orașul bântuit” („It”, în original), care urmărește întâmplările a șapte copii terorizați de o ființă fantastică, care se hrănește chiar cu fricile lor, a fost o sursă de inspirație pentru lumea cinematografică încă de la lansarea lui. Atmosfera terifiantă, chiar macabră și arta scriitorului de a întreține suspansul au un imens potențial pentru marele ecran. Dacă vrem să știm însă de unde a pornit totul ne întoarcem la povestea originală semnată de Stephen King.

Nu este de mirare faptul că romanul autobiografic al lui Jeannette WallsCastelul de sticlă” a atras atenția lumii cinematografice. Bestseller care a condus topul „New York Times” al celor mai bine vândute cărți timp de 261 de săptămâni, tradus deja în 22 de limbi, „Castelul de sticlă” a impresionat milioane de cititori prin povestea tulburătoare și adevărată a copilăriei scriitoarei.

Crescută într-o familie nonconformistă, pentru care adevăratele valori erau reprezentate de libertate și sfidarea convențiilor, scriitoarea încearcă să înțeleagă peste ani mentalitatea neobișnuită a părinților ei, în timp ce evocă cu mult umor întâmplări fie amuzante, fie emoționante. Filmul inspirat de carte va avea premiera în Statele Unite pe 11 august, iar în distribuție se regăsesc Brie Larson, Woody Harrelson și Naomi Watts.

Pasionații poveștilor dramatice de iubire au un nou motiv de entuziasm în această toamnă, când vor putea viziona la cinematografele din România ecranizarea romanului „Tulip Fever” al lui Deborah Moggach. Până pe 15 septembrie, când filmul va avea premiera și în țara noastră mai avem timp să citim această frumoasă poveste de dragoste între pictorul Jan van Loos (care în film va fi jucat de Dane DeHaan) și fermecătoarea Sophia (interpretată de Alicia Vikander), care însă este căsătorită cu Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz).

Acțiunea se petrece în Amsterdamul anilor 1630, în plină „febră a lalelelor”, astfel încât descrierile acestei perioade din roman vor completa imaginile filmului. Legăturile scriitoarei cu lumea filmului sunt solide, multe dintre romanele sale fiind ecranizate. De altfel, Deborah Moggach este și câștigătoarea unui premiu Bafta pentru scenariul filmului „Mândrie și prejudecată” (versiunea din 2005).

Anul acesta, pe 13 octombrie, va avea premiera în România ecranizarea romanului „The Mountain Between Us” al autorului american Charles Martin. Spectatorii vor avea ocazia să o vadă pe Kate Winslet în rolul lui Ashley Knox, o scriitoare de succes, care călătorește cu un charter spre locul unde se va căsători. Alături de ea se află chirurgul Ben Payne, interpretat de Idis Elba. Romanul lui Charles Martin este un thriller cu elemente de romance, plin de aventuri care ne țin cu sufletul la gură, dar, în egală măsură și de sensibilitate. Ecranizarea se anunță și ea una de excepție.

Unul dintre cei mai de succes scriitori norvegieni, Jo Nesbo, ale cărui cărți au fost traduse în peste 40 de limbi și vândute în zeci de milioane de exemplare a inspirat cu romanul său „Omul de zăpadă” realizarea unui thriller cu Michael Fassbender în rolul principal.

Detectivul Harry Hole va fi din nou în acțiune pentru a captura un straniu criminal, care își transformă, la propriu, victimele în oameni de zăpadă. Iubitorii romanelor polițiste, care cu siguranță sunt familiarizați cu figura detectivului Hole, care apare într-o serie impresionantă de romane semnate de Nesbo, vor fi încântați să vadă această ecranizare. Iar cei care nu au citit încă romanul „Omul de zăpadă” mai au timp până pe 13 octombrie, când filmul va fi lansat și în România.

Vouă ce cărți v-ar plăcea să fie ecranizate anul acesta?