Vestea că una dintre cele mai impresionante edificii ale umanității a fost cât pe ce să își găsească sfârșitul a întristat profund o lume întreagă: pe 15 aprilie, Notre-Dame de Paris, catedrala monument UNESCO, a luat foc și a fost pustiită într-un incendiu devastator. Nu se știe încă cu siguranță cauza acestei tragedii, ancheta organelor legii indicând către o neglijență sau o problemă de ordin tehnic, cert este că pompierii au petrecut mai bine de 12 ore încercând să stingă incendiul, iar specialiștii afirmă că magnifica operă de artă a arhitecturii gotice medievale era la doar 10 minute de distrugerea completă. Din fericire, deși incendiul a nimicit, printre altele, turla în formă de săgeată, crucea și altarul au rămas în picioare, vitraliile în formă de roze au supraviețuit și o mare parte din artefactele religioase au fost salvate. Guvernul francez a anunțat că este deschis un cont pentru donații la care cotizează oameni din toată lumea, dornici să salveze catedrala ridicată în secolul al XII-lea, un monument al istoriei umanității. Indiferent dacă ai donat sau nu, alege să fii alături de poporul francez și de admiratorii de pretutindeni ai Catedralei „Doamna Noastră”, referire la Fecioara Maria, pe calea literaturii. Noi trimitem cele mai bune gânduri prin intermediul operelor de mai jos: 4 cărți despre Notre-Dame de Paris.

Citeşte și vindecă: 4 cărți despre Notre Dame de ParisNu există operă mai reprezentativă pentru măreața catedrală decât „Notre-Dame de Paris” de Victor Hugo. Iar legătura indisolubilă dintre cartea de căpătâi a lui Hugo și monumentul francez a fost demonstrată chiar în aceste săptămâni, când Amazon anunța că lista de bestsellere din Franța era condusă de capodopera scriitorului, revenită în top ca urmare a tragediei. E adevărat că povestea pe care ne-o amintim cu toții este cea a țigăncii Esmeralda, victimă a timpurilor sale, și a lui Quasimodo, cocoșatul care o salvează pe frumoasă din brațele Arhidiaconului Claude Frollo, obsedat de fată. Cu toate acestea, însuși Hugo mărturisea că nu îl încântă deloc faptul că opera sa era tradusă în jurul lumii sub denumirea „Cocoșatul de la Notre-Dame”, deoarece protagonista cărții era și va fi nu povestea de dragoste, ci catedrala, care, prin înălțimea turlelor ce mângâie cerul, prin maiestuozitatea garguilor, aduce umanitatea la un nou nivel, întărește legătura dintre lumea aceasta și cealaltă. Evocă tragedia, dar mai ales spiritul solidarității și al rezilienței care au strălucit în urma incendiului recitind cartea lui Hugo. Imaginează-ți clopotele bătând, în acea muzică nu religioasă, ci mai degrabă sacră, ca o orchestră ce animă străzile Parisului. Precum eroul său cocoșat și fata pe care o veghează, Notre-Dame e vie, ne convinge Hugo, un simbol nu al religiei, ci al umanității, al spiritului său supravieţuitor și al măreției pe care o demonstrăm în cele mai dramatice momente.

Născut în Italia, crescut peste tot în lume, atât de „călătorit” încât spunea despre el că vorbea fiecare limbă cu accent și că nu putea Citeşte și vindecă: 4 cărți despre Notre Dame de Parisspune că ar avea vreun limbaj nativ, Ludwig Bemelmans a rămas în istoria umanității scriind despre o fetiță americancă ce trăiește într-un internat la Paris. Poveștile cu Madeline au fermecat generații întregi de cititori cu spiritul vivace, cu temeritatea și căldura eroinei lor. Madeline e cea mai mică dintre fetele dintr-un internat catolic din Paris, dar și cea mai curajoasă și mai…nepotolită dintre ele. Cu un șir numeros de năzbâtii atârnând în urma sa și „pătându-i” reputația de fată cuminte, Madeline e un simbol pentru toți copiii plini de viață și de suflet. Ce legătură are celebra eroină redată pe filă, dar și pe peliculă și interpretată la TV și la teatru, cu Notre-Dame de Paris? În peripețiile sale prin Paris, Madeline ajunge și la catedrală, și rămâne să descoperi ce părere are micuța despre monument în A Madeline Treasury: The Original Stories de Ludwig Bemelmans. Cu sau fără referințele la catedrală, cartea este minunată pentru cei mici și cei mari deopotrivă.

Citeşte și vindecă: 4 cărți despre Notre Dame de ParisAdevărul e că aura medievală, la granița dintre sfinție și obsesie religioasă, e una dintre cele mai puternice caracteristici ale Catedralei Notre-Dame de Paris. Ea nu se putea regăsi decât într-un roman de dragoste cu tente istorice și sociale, precum „Angelica. Supliciul de la Notre-Dame”. Celebra serie de 13 cărți scrisă de franțuzoaica Anne Golon de cele mai multe ori alături de soțul său Serge o are drept protagonistă pe frumoasa, delicata și totodată puternica Angelique, o reprezentantă a nobilimii de provincie din Franța secolului al XVII-lea. Eroina traversează peripeții uluitoare care au fost redate pe micul și marele ecran, dar ceea ce captivează, cel puțin în primele cărți, este atmosfera pariziană care se circumscrie aventurilor sale. Parisul lui Ludovic al XIV-lea este înfloritor, vibrant, dar crud, realități pe care Angelique și soțul său, Contele Joffrey de Peyrac, le vor afla pe propria piele atunci când, la umbra Catedralei Notre-Dame, acesta este acuzat de a fi încheiat un târg cu diavolul în urma unor descoperiri științifice. Angelique încearcă să îl salveze cu dedicația, încăpățânarea și ingeniozitatea pentru care cititorii vor ajunge să o adore: cartea e de citit atunci când îți dorești să rememorezi zilele de aur ale Catedralei într-o narațiune care amintește de eroismul și turbulențele unei epoci apuse.

Încheiem lista de cărți despre Notre-Dame de Paris cu un roman polițist, exact ceea ce mai avea nevoie catedrala pentru a se remarca șiCiteşte și vindecă: 4 cărți despre Notre Dame de Paris în câmpul literaturii. Noir-ul tipic francez ce îl are drept autor pe Alexis Ragougneau te va captiva cu povestea unei crime încâlcite, căreia poliția și preoții încearcă în zadar să îi dea de cap. În prejma Adormirii Maicii Domnului, credincioșii din toată lumea se adună în jurul catedralei dedicate Fecioarei Maria pentru a o sărbători. O fată tânără și neasemuit de frumoasă, îmbrăcată în alb, e îngenuncheată și pare că se roagă, dar mult mai tulburele adevăr este iute descoperit atunci când un turist american o lovește din greșeală și lumea descoperă că este vorba despre un cadavru. Principalul suspect e un fanatic religios obsedat de figura Fecioarei, însă lucrurile sunt mult mai complicate de atât, așa cum te puteai aștepta. „The Madonna of Notre Dame” este genul de carte ce îți va face dor de o călătorie la Paris și îți va aprinde în suflete speranța că „Doamna Noastră” va fi mereu acolo, să te aștepte cu brațele deschise.

Tu ce părere ai despre aceste cărți despre Notre-Dame de Paris? Vei evoca cu ajutorul lor spiritul încă viu al catedralei?

Photo by bennett tobias on Unsplash