Câteva dintre cele mai frumoase cărți, care și-au pus amprenta asupra noastră, sunt trilogii: atunci când știi că ai la dispoziție încă două cărți care urmează celei pe care o devorezi, satisfacția e mult mai mare. „Stăpânul Inelelor” sau „Jocurile foamei” sunt numai câteva dintre titlurile care au făcut furori în număr de trei! Dacă aceste opere sunt deja un clasic, azi te încurajăm să descoperi trilogii noi, din diverse genuri. Facem firește cinste fantasy-ului, deoarece practic a inventat noțiunea de trilogie, dar îți demonstrăm că nu e singurul. Am pornit să mulțumim cititorii pasionați: acum nu mai trebuie să îți faci griji că opera pe care o citești se va sfârși prea curând, fiindcă te așteaptă încă 2! Descoperă 3 trilogii de citit acum în rândurile de mai jos!

Cititor pasionat? 3 trilogii pe care să le citeşti acum!Vom începe prin a-ți recomanda prima trilogie de pe lista noastră spunându-ți că i-a adus autoarei sale câte un premiu Hugo pentru cel mai bun roman în trei ani consecutivi: nimeni nu a mai reușit această performanță, nici măcar G.R.R.Martin! N. K. Jemisin, căci despre ea este vorba, a creat prin trilogia The Broken Earth Trilogy o avertizare fascinantă, captivantă, înfricoșătoare a ceea ce poate deveni lumea noastră dacă nu acționăm cât mai repede. Lumea fictivă din The Broken Earth Trilogy (Trilogia Pământul Sfărâmat) poartă numele de Neclintirea și, în urma unor catastrofe climatice, nu mai are 4, ci 5 anotimpuri, al cincilea fiind perceput de fapt ca pe un sfârșit al lumii, în care o serie de cutremure devastatoare provoacă distrugeri, foamete, moarte și luptă continuă pentru supraviețuire. Există bineînțeles și un grup de oameni dotați cu puteri care pot controla aceste mișcări seismice, dar darurile lor sunt atât de complexe încât cel mai adesea copiii astfel înzestrați sunt uciși de la naștere, iar puținii care supraviețuiesc sunt predați statului și crescuți în locuri izolate. Acțiunea din „Pământul sfărâmat: Al cincilea anotimp” începe tocmai la instalarea acestui sezon al năpastei. Protagonista noastră este Essun, care tocmai s-a întors acasă pentru a descoperi că soțul său i-a ucis băiatul și i-a răpit fata pentru că, precum ea, sunt toții înzestrați cu puteri. Dornică de răzbunare, femeii nici că îi mai pasă că lumea din jur stă să se prăbușească, deoarece ar distruge-o acum cu mâinile goale. Trilogia The Broken Earth Trilogy e cu siguranță întunecată, revelând consecințele devastatoare ale schimbărilor climatice și ale rasismului, marile coșmaruri ale societății actuale, dar conține și crâmpeie de speranță, personaje fascinante și captivante și o mitologie și o istorie extraordinar de detaliate. E posibil ca la un moment dat să te pierzi printre firele narative care se desfășoară în perioade diferite și să ți se pară dificil să ții pasul cu intrigile și răsturnările tensionate de situație, dar, până la urmă, aici rezidă plăcerea lecturii. The Broken Earth Trilogy conține titluri care pot fi achiziționate și separat: „Pământul sfărâmat: Al cincilea anotimp”, „Poarta obeliscului” și The Stone Sky, ce urmează a fi tradusă în limba română.

A doua mențiune de pe lista noastră de trilogii de citit acum îi aparține lui Margaret Atwood, renumită pentru distopiile sale, pentru Cititor pasionat? 3 trilogii pe care să le citeşti acum!maniera unică în care reușește să redea cu tandrețe și umor povești despre un viitor întunecat. În tradiția lui Orwell și a propriei „Povestea slujitoarei”, Atwood a conceput trilogia „The MaddAddam”, compusă din următoarele titluri: Oryx and Crake (publicată în 2003), The Year of the Flood (2009) și Maddaddam (2013). Lumea imaginată e, din nou, o viziune post apocaliptică: în prima carte a trilogiei, facem cunoștință cu Snowman, unul dintre puținii oameni rămași în viață în urma unui dezastru care a distrus mare parte din umanitate. Continuarea, The Year of the Flood, aduce în centrul atenției o comunitate religioasă de supraviețuitori ai dezastrului despre care îți vorbeam mai sus, care a luat forma unui potop. În MaddAddam, Atwood leagă toate aceste ițe împreună și crează un sequel al ambelor cărți, apelând la două personaje prezentate deja, Zeb și Toby. Trilogia MaddAddam a fost apreciată la scară largă de critică, fiind considerată o ilustrare a defectelor și păcatelor umanității și a coșmarului în care se pot transforma acestea. Descriindu-și propria operă ca aparținând nu SF-ului, ci ficțiunii speculative, Atwood a conturat o operă ce ne dă fiori, dar și speranță. Oryx and Crake a fost nominalizată la Man Booker Prize pentru Ficțiune și la Orange Prize, iar drepturile de ecranizare ale trilogiei au fost achiziționate de Paramount Television and Anonymous Content după ce HBO a renunțat în 2016 la ecranizarea lor.

Cititor pasionat? 3 trilogii pe care să le citeşti acum!Renunțăm să ne mai speriem de un viitor incert și întunecat și îți recomandăm acum o trilogie ce aparține geniului horror Stephen King. The Bill Hodges Trilogy nu e însă neapărat o serie de cărți aparținând literaturii horror, cât mai degrabă o colecție de thrillere polițiste în care sunt introduse la un moment dat și elemente supranaturale. Primul roman al seriei este și cel mai celebru: Mr Mercedes urmărește ucigașul în masă Brady Hartsfield, care omoară în 2009, în plină criză economică, mai mulți oameni ce își așteaptă salvarea la un târg de joburi. Scăpând de organele legii, Brady îl contactează pe un fost polițist, Bill Hodges, pe care vrea să îl determine să se sinucidă, dar lucrurile nu vor sta chiar așa, după cum te aștepți. Mr Mercedes a primit mai multe premii, printre care Edgar Award în 2015 și premiul Goodreads la categoria „Mister și thriller” în 2014. King a anunțat la acea dată că romanul va face parte dintr-o trilogie și s-a ținut de cuvânt, lansând până la ora actuală și celelalte două titluri: Finders Keepers și End of Watch, în care reapare antagonistul din prima carte.

Tu ce părere ai despre aceste trilogii de citit acum? Le vei aduce pe lista ta de lecturi?