Trăim adeseori cu impresia greșită că, în literatură (și în majoritatea formelor de artă, de fapt), clasicul trebuie să aparțină trecutului. Preamărim ceea ce a fost scris în secolele trecute și privim mai degrabă cu ochi dezaprobatori operele contemporane, considerându-le de cele mai multe ori în mod eronat ca fiind incapabile de a ține pasul cu predecesorii. Cu toate acestea, dacă am reuși să dăm dovadă de obiectivitate și nu am mai cădea în capcana nostalgiei față de vremurile mult apuse, am realiza că există cărți contemporane de valoare, care pot atinge cu succes nemurirea în literatură. Noi le-am numit „clasici ai viitorului” și ți le prezentăm în rândurile de mai jos!

Clasicii viitorului:  4 cărți contemporane care își vor câștiga nemurireaOlive Kitteridge e o adevărată forță a naturii, așa cum se dovedește și cartea care îi poartă numele. Amuzantă, cinică, răutăcioasă, autentică până în cele mai profunde straturi ale personalității sale, protagonista celor 13 povestiri semnate de Elizabeth Strout a făcut senzație și a fost numită de criticii de la San Francisco Chronicle unicul motiv pentru care întorci paginile cărții. Colecția de povești are drept fundal de desfășurare a acțiunii statul Maine, reușind să întrepătrundă într-un mod genial viețile locuitorilor acestuia, și a fost subiect al unei miniserii multipremiate, produse de HBO, cu Frances MCDormand, Richard Jenkins și Zoe Kazan în rolurile principale. Dovedind faptul că are stofă de clasic al viitorului „Olive Kitteridge” a primit Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 2009 și a fost finalist al National Book Critics Circle Award în 2008. Multitudinea de personaje, atât de numeroase și totuși de perfect trasate, te vor convinge de talentul uluitor al lui Elizabeth Strout (care a impresionat și cu My Name is Lucy Barton), dar și de faptul că am deschis lista cu una dintre cele mai apreciate cărți contemporane de valoare.

Atunci când Yann Martell scria la început de mileniu o operă în care spiritualitatea juca unClasicii viitorului:  4 cărți contemporane care își vor câștiga nemurirea rol important, dar care îți permitea să îți imprimi asupra ei și propria viziune despre viață, criticii nu erau deloc convinși. Din cele 5 edituri către care autorul a înaintat „Viața lui Pi”, nici măcar una singură nu a acceptat publicarea. Doar canadienii de la Knopf au părut să se plieze pe stilul conaționalului lor, iar de aici și până la legendă nu a mai fost decât un pas. „Viața lui Pi” a văzut lumina tiparului în 2001 și de atunci a fost vândută în mai mult de 12 milioane de exemplare, fiind tradusă în peste 50 de țări și primind premii importante peste tot în lume, de la teritoriile asiatice la cele africane. A doua carte de pe lista noastră a fost recompensată și cu Man Booker Prize pentru ficțiune și a petrecut mai mult de un an pe lista de bestseller a New York Times și The Globe and The Mail. Povestea indianului care naufragiază și ajunge să fie claustrat pe o barcă cu o zebră, o hienă, un urangutan, un roi de gândaci și de paraziți și Richard Parker, un superb tigru bengalez, își va pune profund amprenta asupra ta și reprezintă una dintre cele 4 cărți contemporane de valoare care vor deveni cu siguranță clasici ai viitorului.

Clasicii viitorului:  4 cărți contemporane care își vor câștiga nemurireaNici măcar nu știm cu siguranță care îi este numele, dar un lucru este cert: suntem convinși că vom mai auzi despre Elena Ferrante. Scriitoarea care povestea senină că până la vârsta de 13 ani considera că cele mai memorabile povești au protagoniști băieți a reușit să bifeze exact opusul: o carte despre prietenia dintre două fete care are toate șansele de a atinge nemurirea în literatură. În „Prietena mea genială” facem cunoștință cu Elena Greco și Raffaella „Lila” Cerullo, două fete ce copilăresc și cresc într-un Napoli plin de pericole și de înfruntări sângeroase. Deși par a fi condamnate de ambientul în care s-au născut, ajutate de inteligența și de ingeniozitatea lor, protagonistele duc vieți memorabile, cu ițe complicate, pe care scriitoarea ni le deapănă pe parcursul Tetralogiei Napolitane (ce mai conține, pe lângă „Prietena mea genială”, și „Povestea noului nume”, „Cei care pleacă și cei care rămân” și „Povestea fetiței pierdute”). Ferrante a spus că își vede cele patru cărți ca pe una singură, un roman de formare, un bildungsroman pe care l-a împărțit din rațiuni practice în părțile componente ale Tetralogiei. A se adăuga neapărat pe lista de lecturi, dacă nu ai făcut-o deja, deoarece tot ce scrie, cu aviditate și cu pasiune, Elena Ferrante, face parte din ansamblul de cărți contemporane de valoare.

Deși nu este la fel de cunoscută și la noi ca pe plan internațional, Gilead de Marilynne Robinson e considerată deja una dintre cele mai Clasicii viitorului:  4 cărți contemporane care își vor câștiga nemurireamari cărți din istoria umanității. Criticii de la Kirkus au nuanțat poate cel mai bine valoarea sa în următoarele cuvinte: „o carte la fel de mare ca o națiune, la fel de silențioasă ca un gând, la fel de mișcătoare ca o rugăciune”. Despre Gilead se mai afirmă că spune povestea magnifică a Americii, ceea ce o postează la aceeași înălțime cu mari clasici precum „Marele Gatsby” sau „La Est de Eden”. Romanul e conceput în format epistolar, sub forma scrisorilor pe care Reverendul John Ames, care știe că e pe punctul de a muri din cauza unei afecțiuni cardiace, le adresează fiului său de numai 7 ani. Plin de umanitate, de grație (divină sau nu), de nostalgie, considerat a fi cel mai corect portret făcut calvinismului și având drept scop să ridice măștile de pe fața puritanismului și să șteargă din preconcepțiile cu care este privit de lumea întreagă, Gilead a fost selectat pe lista de cărți favorite a lui Barack Obama. Premiile nu au întârziat să apară, romanul fiind omagiat în 2004 cu Premiul Pulitzer, dar și cu National Book Critics Circle Award. Sunt suficiente motive pentru a-l include pe lista de cărți contemporane de valoare.

Tu câte titluri dintre cele 4 de mai sus ai citit? Ești de acord că aceste cărți contemporane de valoare și-au câștigat statutul de clasici ai viitorului?