Într-o lume în care cititul e considerat a fi pe cale de dispariție, autori precum Coelho ne demonstrează că poate nu avem temeiuri de a fi atât de anxioși în legătură cu viitorul cuvântului scris. Brazilianul în vârstă de 71 de ani e cel mai tradus autor în viață, cărțile sale fiind adaptate în 81 de limbi! Nici la capitolul vânzări nu stă deloc prost: estimările edițiilor cumpărate ajung undeva la numărul fabulos de 350 de milioane!

Cu mai mult de 30 titluri la activ, Coelho scrie în medie o carte la doi ani, dar nu începe procesul de creație decât după ce descoperă o pană albă în luna ianuarie a unui an oarecare. Simbolistica joacă un rol important nu numai în viața sa personală, dar și în cărțile sale: spiritualitatea, dragostea, motivul călătoriei inițiatice, redescoperirea intimă, meditația, opoziția dintre bine și rău sunt teme care strălucesc în cărți ce au fost criticate ca fiind „manuale de self-help”, dar care au atras o bază numeroasă de cititori.

Colecția Paulo Coelho s-a îmbogățit cu un nou volum de memorii, „Hippie”, în care autorul trezește visul de iubire și de pace al mișcării anilor 70, asociindu-l cu propria sa călătorie, când, la vârsta de 23 de ani, părăsea Brazilia natală pentru a descoperi lumea, oameni cu suflet și spiritualitatea ce va deveni o parte integrantă a existenței sale. De la Amsterdam la Istanbul, autorul ne face părtași ai experienței sale, ne povestește cum a ajuns la concretizarea principiilor și valorilor pe care le respectă cel mai tare și cum s-a autodescoperit. Înainte să te îmbarci într-o călătorie inițiatică marcă a scriitorului brazilian, alătură-ni-te și să îi mulțumim împreună pentru că ține în viață cuvântul scris, amintindu-ți de 3 cărți de Coelho pe care să le (re)citești cu ocazia lansării memoriilor sale.

Coelho își lansează autobiografia: 3 cărți de autor pe care să le reciteşti cu această ocazieDeschidem lista de cărți de Coelho fără surprize prea mari! Fără urmă de îndoială, „Alchimistul” este cel mai celebru roman al lui Coelho, cel care i-a adus și faima literară. A fost tradus în mai mult de 80 de limbi și, conform unor estimări, a vândut mai mult de 35 de milioane de exemplare (deși acuratețea acestor revendicări e pusă la îndoială, existând voci care pretind că opera a avut un succes mai răsunător de atât). Povestea păstorului care își părăsește casa natală din Spania pentru a descoperi o comoară îngropată la Piramide e plină de simplitate și de umanitate și devine simbolică pentru întreaga operă a lui Coelho. Spiritualitatea și simbolistica puternice și profunde sunt dublate de misticism, pe alocuri, dar cartea nu cade în mod dramatic în această capcană. Odată cu descoperirile lui Santiago, și cititorul înțelege, cot la cot cu el, adevărata formă a comorii pe care o caută protagonistul. „Alchimistul” a fost inițial publicată de o editură mică din Brazilia, într-un tiraj de doar 900 de exemplare. Succesul a fost obținut odată cu reeditarea pe piața din Franța, acolo unde cartea a devenit rapid un bestseller. Fenomenul s-a răspândit cu repeziciune, cartea ocupând poziția de „cea mai bine vândută” în mai mult de 100 de țări. „Alchimistul” este și un fenomen național, specialiștii considerând că scriitorul brazilian a vândut un milion și jumătate de exemplare în total în România, o cifră uluitoare pentru piața de la noi. Dacă vrei să onorezi cu o singură operă realizările lui Coelho, fă ca aceasta să fie „Alchimistul”.

Coelho își lansează autobiografia: 3 cărți de autor pe care să le reciteşti cu această ocazie

Dacă „Alchimistul” e bijuteria coroanei lui Coelho, „Veronika se hotărăște să moară” reprezintă o perlă nedescoperită de mulți dintre cititori. De data aceasta, Coelho alege un fundal geografic mult mai familiar nouă, Slovenia ieșită de sub regimul comunist. E 1997 și Veronika are 24 de ani și aparent tot ce și-ar putea dori de la viață: e frumoasă, are lipici la bărbați și nu o duce rău nici din punct de vedere profesional. Cu toate acestea, nu e fericită și decide să se sinucidă ca o declarație, ca o sfidare pe care nu o conștientizează, însă. Tentativa ei eșuează și ajunge la un spital de boli mentale, acolo unde i se comunică faptul că pastilele luate i-au slăbit inima și că nu mai are decât câteva zile de trăit. Hotărând că nu are rost să repete experiența atât timp cât oricum e condamnată, Veronika acceptă provocarea medicului care o îngrijește și trăiește la intensitate maximă ultimele sale clipe, descoperind dragostea, satisfacția sexuală, plăcerea de a viețui. Cartea a fost inspirată de experiența lui Coelho într-un azil, acesta fiind închis de către părinții săi în adolescență din cauza răzvrătirii constante. Dacă motivul pentru care te ții departe de operele lui Coelho este reprezentat de faptul că nu tolerezi prea bine profunda cotă moralizatoare a cărților sale, „Veronika se hotărăște să moară” poate fi exact ceea ce ai nevoie: e o experiență mai intimă, în care pildele sunt transmise subtil, o odă adusă vieții, înainte de toate.

Coelho își lansează autobiografia: 3 cărți de autor pe care să le reciteşti cu această ocazieTot din galeria cărților mai puțin cunoscute ale lui Coelho face parte și „Diavolul și domnișoara Prym”. De data aceasta, premisa de la care pleacă brazilianul este lupta inerentă dintre bine și rău, pe care o interiorizează firii umane. Călătorim din nou în lume, după exemplul lui Coelho, și de data aceasta vizităm un oraș micuț din Franța, Viscos, dominat de lașitate, frică, lăcomie, și faimos pentru „cazierul” său încărcat. Văduva Berta vorbește zilnic cu soțul său mort și află de la acesta că în curând o bătălie pe viață și pe moarte se va da pentru sufletul orașului. În curând poposește în orășel un bărbat misterios, care vorbește cu barmanița Chantal Prym și îi povestește despre misiunea sa, de a afla dacă lumea e bună sau rea. În acest sens, acesta îi mărturisește că are un set de lingouri de aur și e gata să îl dăruiască în cazul în care în următoarele zile o crimă va avea loc în oraș. Tentația e mare, mai ales că nimeni nu e nevinovat, iar concluzia o vei afla singur. Deși finalul romanului a fost considerat nesatisfăcător de mulți fani ai lui Coelho, ține cont de faptul că opera este un elogiu adus, de această dată, umanității, cu bune și cu rele, și vei înțelege poate mai bine misiunea autorului, redată în ultimul titlu din selecția noastră de cărți de Coelho.

Tu te numeri printre fanii lui Coelho? Ai citit autobiografia lansată de scriitorul brazilian? Ce părere ai despre selecția noastră de cărți de Coelho?