După ce, pentru prima dată în cei 115 ani de istorie a premiilor Nobel, prestigioasa distincţie pentru literatură a fost decernată unui muzician, lui Bob Dylan, Comitetul de acordare a premiului Nobel a stârnit o dezbatere aprinsă în toată lumea şi a ajuns ţinta ironiilor prin decizia sa controversată. „Pentru crearea unei noi expresii poetice în interiorul marii tradiţii a muzicii americane” – astfel şi-a motivat Academia suedeză hotărârea de a acorda Nobelul pentru literatură celebrului muzician ajuns acum la 75 de ani. Acest fapt a împărţit oamenii din lumea întreagă în două tabere, la fel de pasionale, pro şi contra deciziei Academiei suedeze de a onora activitatea unui cântăreţ pop în loc de cea a unui scriitor. Twitter-ul, Facebook-ul şi alte medii de comunicare au devenit adevărate „câmpuri de luptă” pentru susţinerea sau contestarea Nobelului pentru literatură decernat anul acesta lui Bob Dylan.

„Sunt un fan al lui Dylan, însă acesta este un premiu bolnăvicios-nostalgic smuls cu forţa din prostatele râncede ale unor hipioţi bâlbâiți şi senili” a afirmat cu duritate pe Twitter scriitorul scoţian Irvine Welsh, autor al romanului „Trainspotting” şi citat de Washington Times. Istoricul şi jurnalistul The Telegraph, Tim Stanley, a acuzat Comitetul de acordare a premiului Nobel că prin decizia sa „a vrut să dea satisfacţie mulţimii”, totul într-un editorial intitulat „O lume care oferă Premiul Nobel lui Bob Dylan este o lume care îl nominalizează pe Trump pentru preşedinţie”.

Gary Shteyngart, autor al romanului „Absurdistan”, subliniază şi el cu ironie: „Eu sunt total de acord cu decizia Comitetului de acordare a premiului Nobel. Asta pentru că e foarte greu să citeşti cărţi!”  Jodi Picoult, autoare a romanului „O viaţă de rezervă”, comentează şi ea: „Sunt foarte fericit pentru domnul Bob Dylan. Dar asta înseamnă că eu pot să câştig un Grammy?” În aceeaşi notă punctează şi romancierul Tim Federle, care comentează sec: „Philip Roth câştigă premiul pentru cel mai bun album folk”.

Însă proaspătul câştigător al premiului Nobel pentru literatură, Bob Dylan, are şi susţinători, printre care se numără scriitorul Salman Rushdie, dar şi preşedintele american Barack Obama. „De la Orfeu la Faiz, muzica şi poezia au fost întotdeauna strâns legate. Dylan este un strălucit moştenitor al acestei tradiţii bardice. O alegere excelentă”, scrie Rushdie. Preşedintele american Barack Obama, câştigător el însuşi în 2009 al unui Nobel pentru Pace la fel de controversat, a scris pe contul sau de Twitter: „Felicitări unuia dintre poeţii mei preferaţi, Bob Dylan, pentru un binemeritat Nobel!”. Dezbaterea publică nu este însă încheiată, cu atât mai mult cu cât Bob Dylan nu a avut nicio reacție la aceste comentarii, ci şi-a văzut liniştit de concertul de la teatrul Chelsea din Las Vegas, în momentul când această ştire a inflamat opinia publică de pretutindeni.

Voi sunteți pro sau contra Nobelului pentru literatură acordat lui Bob Dylan?