Desfăşurat pe durata a mai mult de o lună în Rusia, cel mai important eveniment sportiv al anului, Campionatul Mondial, se apropie de sfârşit. Mai rămân de disputat doar două meciuri: finala mică, ce va avea loc sâmbătă, pe 14 iulie, între Anglia şi Belgia, şi finala mare, ce va aduce trofeul mult râvnit duminică, uneia dintre cele două naţionale europene, Croaţia şi Franţa. Dincolo de favoritele şi de simpatiile personale, noi ne dorim să sărbătorim sportul tot prin literatură (şi eventual printr-un meci amical cu prietenii), iar azi îţi recomandăm 4 cărţi de citit în finala Cupei Mondiale la fotbal.

Cine câştigă Campionatul Mondial? Confruntarea literară dintre Franța și CroațiaDin păcate, literatura din Balcani nu a fost în ultima perioadă atât de pregnant reprezentată precum cea americană sau vest-europeană. Cu toate acestea, Croaţia are voci profunde în câmpul literar, iar Dubravka Ugresic este cu siguranţă una dintre ele. Scriitoarea s-a născut şi a scris în Zagreb, dar, odată cu izbucnirea conflictelor balcanice, a părăsit acest spaţiu, manifestându-se împotriva curentelor naţionaliste şi a războiului. Auto-exilată, a trăit în ultimii 25 de ani în America şi Europa, iar în prezent e scriitor freelancer în Amsterdam. Colecţia de eseuri Thank You for Not Reading: Essays on Literary Trivia a fost descrisă drept genială, scânteietoare, pe alocuri conservatoare şi cinică, dar atât de inteligentă, încât îţi va fi imposibil să nu rezonezi cu ea. Ugresic vorbeşte despre starea literaturii contemporane, despre decăderea ei în faţa consumerismului care a subjugat o mare parte a planetei, despre tendinţa de a „murdări” cu sex-appeal o lume a culturii, în care scriitorii sunt adesea promovaţi în funcţie de cum arată, nu de ceea ce scriu. Divagaţiile dure ale autoarei sunt însă îmblânzite de umorul negru; deşi de-a dreptul tragice prin semnificaţiile lor, multe dintre eseurile cuprinse în prima care de pe lista noastră te provoacă să izbucneşti în râs, chiar dacă de cele mai multe ori într-unul amar. Ugresic vorbeşte despre Trump înainte ca acesta să devină un coşmar al planetei, despre cluburile de carte marca Oprah, despre târgurile literare şi fenomenul celebrităţilor ce devin scriitori şi, aşa cum te aşteptai, se proclamă aprig împotriva lor. Până la urmă, în suflete ne rămâne însă o urmă de speranţă: dacă o carte precum Thank You for Not Reading: Essays on Literary Trivia poate fi publicată şi citită în societatea de azi, înseamnă că nu e încă totul pierdut. A se degusta în seara marii finale.

Franţa îşi joacă şansa în finala Campionatului Mondial cu „Eleganţa ariciului” de Muriel Barbery. Am mai Cine câştigă Campionatul Mondial? Confruntarea literară dintre Franța și Croațiavorbit despre uluitorul bestseller al autoarei ce trăieşte în Japonia (a fost şi Cartea săptămânii noastre), iar azi ţi-l propunem ca alegere literară pentru seara în care Cupa va decide spre ce echipă se va îndrepta. Adorată de critici şi cu o priză la public pe care nimeni nu i-ar fi anticipat-o, a doua carte de pe lista noastră e povestea portăresei Renée Michel, îndrăgostită de cărţile lui Tolstoi, de picturile olandeze ale secolului al XVII-lea şi de muzica lui Purcell, dar care preferă să îşi ascundă intelectul sub porniri grosiere pentru a nu atrage atenţia societăţii superficiale în care trăieşte. Alături de ea, micuţa Paloma Josse, fiica unei familii bogate ce trăieşte în reşedinţa luxoasă în care Renée lucrează are exact aceleaşi intenţii: deşi e mai inteligentă decât toţi colegii ei, preferă să îşi camufleze „deşteptăciunea” pentru a se putea integra şi, descoperind că îi este imposibil, decide să se sinucidă la vârsta de doar 12 ani. Împreună, cele două protagoniste insolite se vor regăsi şi vor realiza că viaţa merită trăită atât timp cât se scaldă în frumuseţea artei, în candoarea apropierii şi în tandreţea iubirii. Dacă Dubravka Ugresic începea lista noastră cu o doză sănătoasă de cinism, vorbind despre pervertirea literaturii din cauza efortului său de a se face plăcută maselor, Barbery critică şi ea, dar apelând exact la punctul de vedere opus: arta nu poate şi nu trebuie să rămână doar apanajul intelectualilor, al celor superiori, ci va fi salvată tocmai de acele personaje la care ne-am fi aşteptat mai puţin, precum membrii claselor inferioare ce o degustă cu dragoste sau copiii.

Cine câştigă Campionatul Mondial? Confruntarea literară dintre Franța și CroațiaConflictele balcanice sunt una dintre porţiunile tragice de istorie mult prea apropiate de perioada contemporană pentru a fi disecate cu luciditate, ceea ce nu înseamnă că trebuie să le dăm uitării pentru a le descoperi peste 100 de ani cu raţiune rece. A doua care care susţine Croaţia în marele conflict de duminică seara este „Fata şi războiul” de Sara Novic. Născută în America, dar de origine croată, Sara realizează una dintre cele mai emoţionante mărturii ale modului în care războiul distruge copilării. În 1991, Ana e o fetiţă fericită şi lipsită de griji, a cărei existenţă ferită e însă spulberată în momentul în care în Zagreb începe războiul. Dintr-odată, etnia e mai importantă decât umanitatea, iar micuţa e nevoită să facă faţă tuturor atrocităţilor războiului, de la cele minore (vacanţa e amânată din cauza blocajelor de pe străzi), la coşmarurile cu adevărat înfiorătoare. „Fata şi războiul” e poetică, sfâşietoare, realistă, redând o atmosferă atât de întunecată încât la un moment dat ai impresia că citeşti o distopie, înainte de a-ţi aminti că ai în faţă o ficţiune ce are la bază fragmente de viaţă. Romanul a fost finalist al Los Angeles Times Book Prize şi pe lista scurtă a Baileys Women’s Prize for Fiction şi te va captiva de la un capăt la altul.

Guillaume Musso a fost declarat, pe bună dreptate, „romancierul preferat al Franţei”, excelând în genul literar Cine câştigă Campionatul Mondial? Confruntarea literară dintre Franța și Croațiadevorat al prezentului, cel poliţist. Cu suspans teribil, secrete înfricoşătoare şi mistere care se leagă atât de abil până la final, Musso dovedeşte că, după ţările nordice şi spaţiul anglo-saxon este rândul Franţei să ne ameţească cu intrigile autorilor săi. În „Fata din Brooklyn”, cuplul format din faimosul scriitor Raphaël şi superba şi enigmatica Anna va deveni centrul tuturor preocupărilor tale după ce afli că femeia a ucis trei oameni, are casa ticsită de bani şi acte false şi dispare fără urmă. Dragostea se împleteşte cu secretele terifiante, din rafinatul Paris până pe străzile rău famate ale New York-ului, într-o carte pe care o citeşti fulgerător, cu sufletul la gură, suficient de repede pentru a prinde şi finala.

Tu ce părere ai despre acest duel? Care dintre cele patru cărţi de citit în finală ar merita să ia trofeul acasă?