Un studiu publicat în „Economic Journal” şi realizat de economiştii Giorgio Brunello, Guglielmo Weber şi Christoph Weiss de la Universitatea din Padova demonstrează importanța cărților și cât de mult înseamnă să le oferim copiilor acces la lectură de la vârste cât mai fragede. Copiii înconjuraţi de cărţi au şansa de a câştiga mai mult ca adulţi, demonstrează studiul care a urmărit 6000 de subiecţi din nouă ţări europene.

Participanţii la această cercetare au fost împărţiţi în mai multe categorii distincte, în funcţie de numărul de cărţi care existau în biblioteca din casa copilăriei: mai puţin de 10 cărţi, câteva zeci, o sută, două sute sau mai mult.

Importanța cărților și cititului de la vârste fragede

Cercetătorii au estimat efectul educaţiei asupra prosperităţii financiare de-a lungul vieţii luând în calcul zona din care proveneau participanţii la studiu – rurală sau urbană – şi accesul pe care-l aveau la lecturi cât mai variate atunci când se aflau la vârsta de 10 ani. Cercetarea publicată în „Economic Journal” arată că persoanele care au crescut înconjurate de un număr mare de cărţi au înclinaţia naturală de a învaţa cât mai mult pe parcursul vieţii, curiorizitate intelectuală şi capacitatea de a se adapta mai uşor, în timp ce pentru persoanele care nu s-au bucurat de avantajul lecturii în copilărie provocările intelectuale erau în general destul de greu de depăşit.

S-a demonstrat că un an suplimentar de studiu poate creşte veniturile unui adult de-a lungul vieţii cu până la 9%. Însă persoanele care nu au crescut aproape de universul lecturii nu reuşesc să fructifice această şansă. Aceştia au avut un beneficiu financiar de numai 5% în urma unui an suplimentar de studiu, spre deosebire de cei care au trăit înconjuraţi de cărţi şi care au reuşit să-şi crească veniturile de-a lungul vieţii cu până la 21%. Contactul permanent cu idei noi oferit de lectură în copilărie i-a făcut pe aceştia din urmă să nu se teamă de schimbări, astfel încât participanţii la studiu obişnuiţi cu lectura nu au scăpat nicio oportunitate de a-şi creşte câştigurile prin schimbarea job-ului, chiar dacă asta însemna să se mute dintr-un oraş într-altul.

„Este important să le oferi copiilor cărţi şi să-i încurajezi să citească, pentru că asta va avea, cu siguranţă, efecte pozitive asupra performanţelor lor şcolare şi le va oferi condiţii socio-economice avantajoase”, mai spun realizatorii cercetării publicate în „Economic Journal”.

Care au fost cărţile voastre preferate în copilărie şi cum credeți că v-au influențat?