Unul dintre cele mai importante și mai pline de emoție momente din viața de părinte e legat de începutul școlii. Prima zi în care prichindelul tău se așează în bancă și deschide abecedarul vă va marca și pe tine, și pe el pentru tot restul vieții. De aceea, clasa 0 trebuie cinstită ca pe o experiență cu totul specială, și cum altfel ar fi mai frumos decât printr-o carte? Alegând peripeții ale eroilor apropiați de vârsta celui mic sau mizând pe situații pe care și el le înțelege acum îl vei ajuta pe copil să treacă cu bine peste tot acel amalgam de emoții incerte pe care îl presupune începutul școlii: emoție, nerăbdare, teamă, anxietate, neliniște, dor, maturizare. Descoperă mai jos titlurile pe care copilul le va adora în primii ani petrecuți în sistemul educațional, numai bune de dăruit acum: cărți pentru elevi în școala primară.

Copilul tău a început şcoala? 4 cărți pe care să i le faci cadouDupă părerea noastră, nu este titlu care să se potrivească mai bine pentru un copil care tocmai a început școala decât „Harry Potter și piatra filosofală”. Primii ani de învățământ sunt cel mai bun moment pentru ca cel mic să descopere aventurile vrăjitorului cu cicatrice în frunte, deoarece acum va rezona cel mai bine cu ele. Povestea o știm cu toții, mai puțin prichindelul tău: Harry e un orfan neglijat și abuzat de unchii săi, cu care trăiește în urma morții părinților săi. Îmbrăcat în hainele care i-au rămas mici vărului său Dudley și ducându-și zilele într-o cămăruță de sub scări, Harry are cea mai mizerabilă viață până ce primește scrisoarea de acceptare la Hogwarts, Școala de magie, farmece și vrăjitorii. Aici Harry află că este urmașul unora dintre cei mai puternici vrăjitori din lume și că e o legendă în comunitatea magică, fiind cel care a reușit să îl învingă, bebeluș fiind, pe temutul Voldemort. Însă motivele pentru care prima carte scrisă de celebra J.K.Rowling se află pe lista noastră este redarea atât de autentică, de loială copilăriei a sentimentelor pe care le încerci atunci când te afli, singur și străin, întrr-un mediu cu totul nou, în care vei crește, vei învăța o mulțime de lucruri, îți vei face prieteni și vei descoperi lumea. Epopeea „Harry Potter” nu a dat naștere doar unor noi generații de cititori, trend care continuă și azi, dar este și o modalitate perfectă de a-l împăca pe cel mic cu școala: câți dintre noi nu am așteptat ani în șir scrisoarea magică ce ne invita în cadrul celei mai iubite și mai celebre școli din lume? Integrează-l și pe micuțul tău în acest circuit miraculos cu „Harry Potter și piatra filosofală”, primul titlu de pe lista de cărți pentru elevi în școala primară.

Dacă literatura străină încă se mai menține pe poziții în cifrele de vânzări, din păcate cărțile scrise de autori români sunt din ce în ce Copilul tău a început şcoala? 4 cărți pe care să i le faci cadoumai eclipsate. Deși o parte din vină poate fi atribuită și programei școlare, este important ca și părinții să ia inițiativa și să sădească dragostea pentru autorii noștri în sufletele copiilor. Și ce moment mai oportun pentru a-l încuraja pe prichindel să citească autori români decât începutul școlii? Iar noi îți sugerăm să nu întârzii să îi faci cunoștință celui mic cu delicioasele aventuri ale lui Nică din „Amintiri din copilărie”. În această epocă ultratehnologizată, simpla idee de a-l face pe cel mic martor al legendarelor năzdrăvănii ale lui Nică poate fi secretul unei copilării fericite. Poate că cel mic nu va avea de unde să fure cireșe și nici nu va reuși să prindă prea curând o pupăză, dar va realiza că să fii copil înseamnă mai mult decât să mergi la școală. Numai din aceste puncte de vedere și tot e o idee excelentă să îi oferi „Amintiri din copilărie” cadou celui mic la început de școală.

Copilul tău a început şcoala? 4 cărți pe care să i le faci cadouDe multe ori, în societatea complicată în care trăim, nu avem timp să răspundem la întrebările celor mici. Dacă prichindelul tău a început școala și ți se pare cuprins de confuzie, trist sau neliniștit, este posibil ca micuțul său căpșor să fie cuprins de întrebări la care nu găsește răspuns. „De ce merg la școală?” de Oscar Brenifier și Delphine Durand e un clasic francez care a ajutat mulți copii să înțeleagă una dintre cele mai importante schimbări din viața sa, dar și să se adapteze mai bine la ea. Cu un ton cald și plin de tandrețe, cartea caută să găsească răspuns la cele mai pregnante întrebări ce vor frământa un școlar într-o manieră jucăușă, plină de imaginație și de profunzime, care se va plia pe sufletul și pe mintea oricărui copil. Phil merge la școală, dar nu înțelege prea bine de ce o face. Așa că va adresa întrebarea care îl neliniștește părinților și învățătoarei, care nu au timp de el, dar și animăluțelor, jucăriilor și obiectelor de la școală, care îi oferă cele mai simpatice (și mai caraghioase) răspunsuri. Până la urmă, băiețelul va ajunge la o concluzie, una pe care va fi minunat să o descoperi cot la cot cu micuțul sau cu micuța ta.

De câte ori întrezărim numele lui Neil Gaiman pe o carte știm că va fi vorba despre ceva special. Ajută-l pe cel mic să depășească cu brio Copilul tău a început şcoala? 4 cărți pe care să i le faci cadoumomentele de tensiune ale începutului școlii cu povestea simpaticului urs panda Chu, care e pe punctul de a începe prima zi din restul vieții sale. Emoționat și tulburat de întrebări precum „cum vor fi colegii?”, „mă vor plăcea?”, „ce voi face la școală?”, Chu este partenerul ideal pentru a-i acompania pe copii în această experiență universală, cea a începutului de școală. Textele lui Gaiman sunt întovărășite de superbele ilustrații ale lui Adam Rex, fiind perfecte pentru micuții pe punctul să înceapă școala. „Chu’s First Day of School Board Book” trebuie neapărat adăugată pe lista de cărți pentru elevi în școala primară.

Micuțul tău e pe punctul de a deveni protagonist al primei experiențe în care tu nu vei mai juca un rol principal? Dacă da, ce părere ai despre recomandările noastre: cele 4 cărți pentru elevi în școala primară?

Photo by stem.T4L on Unsplash