Fie că suntem adulţi sau copii, avem concepţii religioase sau laice, cu toţii iubim Crăciunul, acea sărbătoare a iernii care ne face mai empatici şi mai generoşi. Emoţiile pe care majoritatea oamenilor le încearcă în ajunul şi pe parcursul acestei sărbători i-au determinat pe scriitori să reflecteze la sensul profund al acestor zile speciale. Ce este Crăciunul, de fapt şi de ce ne trezeşte astfel de sentimente? Papa Francisc a răspuns la această întrebare. „Dumnezeu nu-i da niciodată cuiva un dar pe care să nu fie capabil să-l primească. Dacă ne-a dat darul Crăciunului, înseamnă că toţi avem capacitatea de a-l înţelege şi a-l primi”, spune acesta. De-a lungul timpului, scriitori din diferite epoci au încercat să înţeleagă darul cel mai mare pe care ni-l aduce Crăciunul. Să descoperim aşadar 7 citate celebre despre această sărbătoare.

  1. Urâciosul Grinch, eroul poveştii create de Dr. Seuss – „Cum a furat Grinch Crăciunul”, una dintre cele mai populare cu această tematică, este obligat – până şi el – să reflecteze la semnificaţia acestei sărbători a bucuriei. „Grinch s-a gândit la ceva ce nu-i mai trecuse prin cap până atunci! Ce-ar fi dacă Crăciunul nu vine dintr-un magazin? Dacă înseamnă ceva mai mult decât atât?” Îndoiala lui Grinch este un bun punct de plecare pentru o cugetare mai profundă, pe care ne-o aduce tot Dr. Seuss: „Crăciunul va dura atât timp cât vom rămâne inimă către inimă şi mână în mână”.
  2. Cu mult timp înaintea sa, dar în acelaşi sens gândea şi Charles Dickens, care, în „O poveste de Crăciun”, spunea: „Voi onora Crăciunul în inima mea şi voi încerca să îl păstrez tot anul”. Concluzia celor doi scriitori pare să fie că, dincolo de „ambalajul” de multe ori comercial al acestei sărbători, Crăciunul înseamnă, de fapt, o stare de spirit.
  3. „Am descoperit că modul în care o persoană gestionează următoarele 3 situaţii spun multe despre ea: o zi ploioasă, rătăcirea bagajelor şi încâlcirea instalaţiei electrice pentru pomul de Crăciun”. Remarca scriitoarei Maya Angelou ne pune pe gânduri, pentru că gesturile mici trădează concepţiile majore despre viaţă. Şi poate de multe ori am uitat de bucuria acestei sărbători puşi la încercare de o instalaţie pentru brad încâlcită peste măsură!
  4. În „Harry Potter şi piatra filozofală”, profesorul Dumbledore observa plin de mâhnire: „Nimeni nu poate avea suficiente perechi de şosete! Încă un Crăciun a venit şi a trecut, iar eu nu am primit nicio pereche. Asta pentru că oamenii tot insistă să-mi dea cărţi!”. Probabil că ar trebui să consolăm personajul creat de J.K. Rowling spunându-i că trebuie să privească dincolo de darul în sine, la bucuria celui care dăruieşte.
  5. O frumoasă definiţie a esenţei acestei sărbători ne vine de la scriitorul american Washington Irving. „Crăciunul”, spune acesta, „e vremea când aprinzi focul ospitalităţii în casă, iar flacăra bunătăţii în suflet”.
  6. Celor care se plâng de atmosfera zilelor de Crăciun, considerând-o obositoare prin suprastimularea emoţiilor pozitive, le propunem un exerciţiu de imaginație provenit de la C. S. Lewis în „Şifonierul, leul şi vrăjitoarea”: „Întotdeauna iarnă, dar niciodată Crăciun”.
  7. Tot un exerciţiu de imaginație ne propune şi Salman Rushdie, în stilul său provocator: „Oare ce dar i-ar cere Iisus lui Moş Crăciun?”, se întreabă controversatul scriitor. Dacă ar fi să „ridicăm mănuşa” aruncată de Salman Rushdie, unul dintre posibilele răspunsuri la întrebarea sa ar fi să înţelegem și să ne asumăm spiritul acestei sărbători.

Voi ce apreciaţi cel mai mult la sărbătoarea de Crăciun?