Mărturisim că avem un loc cald și primitor în inima noastră pentru seriile de cărți! Simpla idee de a ști că aventurile personajelor vor continua ne liniștește, oferindu-ne certitudinea că nu vom părăsi lumea imaginară înainte de vreme. Dacă ești de acord cu noi, luna octombrie va deveni rapid preferata ta: este raiul sequels-urilor! Bonus: în această toamnă cititorii vor fi răsfățați mai ales cu continuări la care nu ne-am fi așteptat, un motiv în plus să devorezi aparițiile de mai jos. Vezi ce noutăți ne așteaptă în ultimele luni de toamnă: continuări celebre proaspete pe rafturile librăriilor din toată lumea!

Cu chef de lectură: 3 continuări celebre care apar în această toamnăAcum mai bine de 10 ani, Elizabeth Strout lua pe sus lumea literaturii cu Olive Kitteridge, romanul despre una dintre cele mai antipatice protagoniste pe care nu ai cum să nu o adori. Strout câștiga premiul Pulitzer și cucerea inimile cititorilor cu o asemenea intensitate încât decizia HBO de a ecraniza cartea într-un serial cu Frances McDormand în rolul principal era mai mult decât binevenită. O colecție de povestiri care gravitează în jurul unei profesoare de matematică ieșite la pensie, Olive Kitteridge nu părea să aibă nevoie de o continuare, dar, cu toate acestea, o primește în octombrie 2019. Strout își argumenta astfel decizia luată: „Acea Olive! Continuă să mă surprindă, continuă să mă înfurie, continuă să mă întristeze, și continuă să mă facă să o iubesc”. Olive, Again” este concepută sub aceeași formă, conținând 13 povestiri în care existența umană este surprinsă în cele mai dramatice și totodată mai emoționante momente ale sale, mesajul autoarei fiind limpede ca lacrima: solidaritatea dintre oameni, întrajutorarea și apropierea au darul de a face viața dacă nu luminoasă, măcar altfel decât nefericită. Partea și mai bună: criticii spun că „Olive, Again” este extraordinară, o continuare chiar mai bună decât prima parte a seriei. Abia așteptăm să o descoperim!

Tatuatorul de la Auschwitz” a reprezentat fără urmă de îndoială unul dintre cele mai mari succese literare ale anilor trecuți, așa că am Cu chef de lectură: 3 continuări celebre care apar în această toamnăfost cât se poate de bucuroși să aflăm că există o continuare și că se lansează în octombrie. Descriindu-și operele drept ficțiune bazată pe fapte reale, Heather Morris spune în prima parte a seriei sale de romane istorice povestea evreului de origine slovacă Lale Sokolov care a ajuns să tatueze pe pielea celor din poporul său infamele numere pentru a supraviețui. Acum, într-una dintre cele mai așteptate continuări celebre ale toamnei, Morris revine cu povestea unui personaj secundar din „Tatuatorul de la Auschwitz”, Cilka, frumoasa evreică acuzată de faptul că a întreținut relații sexuale cu naziștii și închisă într-un gulag după ce a abia fusese eliberată, la 18 ani, din lagăr. Îmbibată cu același tragism ca și „Tatuatorul de la Auschwitz”, Cilka’s Journey inspiră însă cititorul cu aceeași porție de umanitate, dragoste și speranță, insinuând că există salvare chiar și pentru cei care au suferit chinuri dincolo de orice imaginație. Heather Morris a fost aprig contestată în urma lansării „Tatuatorului de la Auschwitz”, fiind acuzată pentru erorile și inadvertențele istorice, iar aceeași atitudine pare să fie dominantă și acum, inclusiv fiul adoptiv al lui Cilka Klein afirmând răspicat că autoarea a scris o poveste „îngrozitoare și extrem de dureroasă” și că și-a asumat prea multe libertăți stilistice, pângărind numele și reputația mamei sale vitrege. Sfatul nostru? Citește Cilka’s Journey drept o operă de ficțiune și nu ca pe o biografie, mai ales că nici Morris nu afirmă nicio clipă că este vorba despre așa ceva.

Cu chef de lectură: 3 continuări celebre care apar în această toamnăE clar că toamna aceasta se dovedește extrem de generoasă cu sufletele noastre. După ce am primit continuarea de la unul dintre cele mai profunde romane contemporane, dar și de la o ficțiune istorică ce nu te poate lăsa indiferent, ni se oferă șansa de a ne reîntâlni cu personajele centrale dintr-una dintre cele mai frumoase cărți ale ultimilor ani. În „Strigă-mă pe numele tău” ne-am îndrăgostit de relația tumultuoasă și de pasiunea clocotitoare dintre adolescentul Elio și studentul Oliver, desfășurată pe un fundal mediteranean superb. Hitul lui André Aciman, publicat în 2007, a devenit celebru publicului larg anul trecut, atunci când adaptarea cinematografică cu Timothee Chalamet și Armie Hammer a fost nominalizată la multiple premii. În 2019, Aciman decide să ne surprindă și ne dăruiește „Find Me”, atât de așteptata continuare. Profundă, filosofică, atât de umană, cartea are grijă să își construiască propriile drumuri, îndepărtându-se de atmosfera primului roman din serie și decizând să deschidă paginile nu cu unul dintre cei doi îndrăgostiți, ci cu tatăl lui Elio, Samuel “Sami” Perlman, divorțat și în drum spre Roma, acolo unde fiul său, un pianist celebru, are o reprezentație. Pe Elio îl regăsim abia în a doua secțiune, acolo unde aflăm că are un iubit în vârstă și că s-a mutat la Paris, iar Oliver ne va vizita și el undeva la finalul romanului, copleșindu-ne cu povestea unui mariaj ratat. Dacă atât de dorita reuniune dintre cei doi va avea sau nu loc, te lăsăm să descoperi singur, în ultima dintre cele 3 continuări celebre pe care ți le recomandăm în octombrie. Dacă ți-a plăcut Call Me by Your Name, considerat una dintre cele mai strălucite apariții din universul literaturii cu personaje gay, atunci cu siguranță vei adora și Find Me, ce reușește să surprindă de minune aceleași emoții profunde care s-au jucat cu sufletul cititorilor în prima parte a seriei de André Aciman.

Abia așteptăm să aflăm ce părere ai despre aceste continuări celebre lansate la mijloc de toamnă! Care dintre titlurile de mai sus ți-a atras atenția? Se vor regăsi aceste cărți pe raftul tău de lectură? Te așteptai ca scriitorii de mai sus să scrie sequels ale operelor lor faimoase?