Dacă în acest anotimp al vacanțelor se întâmplă să ajungeți la Praga, ar fi păcat să ratați o vizită la unul dintre cele mai neconvenționale, stranii și interactive muzee din estul Europei, cel dedicat unuia dintre scriitorii reprezentativi ai secolului 20, autor de limbă germană, dar a cărui viață s-a împletit cu cea a orașului Praga – Franz Kafka.

Cu rucsacul la spinare. Destinația: Muzeul Kafka din Praga

Prezența autorului „Metamorfozei” și „Procesului” se simte discret în multe zone ale capitalei Cehiei – de la casa în care s-a născut (și din care s-a păstrat doar ușa originală), o clădire aflată în apropierea bisericii Sf. Nicolae și care găzduiește astăzi o mică expoziție, biroul unde scriitorul a lucrat ca funcționar de asigurări, până la cafenelele pe care le frecventa și sinagoga unde obișnuia să meargă, una dintre cele mai vechi din estul Europei.

Cu rucsacul la spinare. Destinația: Muzeul Kafka din Praga

Putem aduce omagiile noastre scriitorului și în locul în care acesta odihnește astăzi, la Noul Cimitir Evreiesc. Dr. Franz Kafka (așa cum scrie pe monumentul funerar amintind de doctoratul în Drept al scriitorului) este înmormântat nu departe de Max Brod, prietenul său de-o viață și cel căruia iubitorii operei lui Kafka îi datorează enorm. Acesta a ignorat dorința scriitorului ca romanele și nuvelele sale să fie distruse după moartea sa și le-a publicat postum.

Cu rucsacul la spinare. Destinația: Muzeul Kafka din Praga

Însă, locul în care prezența autorului romanului „Castelul” se simte cel mai puternic este muzeul Kafka, situat pe malul Vltavei, în apropierea impozantului castel din inima capitalei Cehiei. Muzeul, de dată relativ recentă, (din 2005) surprinde vizitatorii nu numai prin colecția impresionantă de exponate (primele ediții ale operelor lui Kafka, corespondență, jurnale, manuscrise, fotografii și desene), ci și prin exponatele tridimensionale, programele audio-vizuale și muzica (creată special pentru această expoziție permanentă), prin care vizitatorul este introdus în atmosfera cărților lui Kafka. De altfel, expoziția are un concept foarte interesant – Spațiul existențial prezintă vizitatorilor evenimentele cele mai importante din viața lui Kafka și modul în care orașul a influențat opera sa, iar Topografia Imaginară prezintă reflecția metaforică a acestora în opera lui Kafka.

Cu rucsacul la spinare. Destinația: Muzeul Kafka din Praga

Atmosfera stranie a romanelor și nuvelelor lui Kafka, sentimentul lipsei de sens a existenței, absurdul și dramatismul destinelor frânte de o lume tiranică și agresivă sunt invocate prin modul în care este conceput acest muzeu. Într-o încăpere neagră și cu aer lugubru sunt așezate în sertare personaje din operele lui Kafka. Karl Rossman, eroul principal din „America”, poate fi auzit dacă ridicăm receptorul unui telefon, corespondența scriitorului este proiectată pe o pânză de sac, iar după ce literele dispar ca un vis lasă loc portretului lui Felice Bauer (una dintre iubitele scriitorului), într-o încăpere tapetată cu oglinzi ghicim liniile amenințătoare ale unui bizar castel (care ne duc cu gândul la romanul „Castelul” și întreaga sa simbolistică).

Cu rucsacul la spinare. Destinația: Muzeul Kafka din Praga

În curtea muzeului, fântâna proiectată de artistul David Cerny este una dintre atracțiile pe care niciun vizitator nu o ratează. Aceasta înfățișează doi bărbați care urinează stând așezați unul în fața celuilalt. Fântâna propriu-zisă are conturul hărții Cehiei, iar jetul provenit de la cele două statui și controlat printr-un dispozitiv electronic proiectează diferite mesaje pe suprafața apei. Ne putem întreba privind această fântână cum de nu s-au simțit cehii lezați în sentimentele lor naționale, însă artistul a explicat clar că prin acest concept și-a dorit să scoată vizitatorii din zona de confort și să-i provoace să mediteze la puternica simbolistică nu numai a creației sale, ci și la aceea a operei lui Kafka.

Cu rucsacul la spinare. Destinația: Muzeul Kafka din Praga

Voi ați vizitat muzeul Kafka din Praga? Ce casă memorială sau muzeu dedicat vreunui scriitor celebru v-au impresionat cel mai mult?