„M-am săturat să nu fiu altceva decât eu însumi. Toate viețile mele oficiale au fost dublate, triplate, de multe altele, mult mai ascunse. Însă bătrânul aventurier din mine nu a fost niciodată satisfăcut de niciuna dintre ele”. Scriitorul Romain Gary

Scriitorul Romain Gary este „Bătrânul aventurier”. Cu o viață de roman, cel despre care se poate spune că a inclus în existența sa uluitoare experiențe care pot încăpea în mai multe vieți, trăite din plin, însă nimic nu i-a adus satisfacție. Cel numit cu respect și admirație „cel mai mare impostor literar al tuturor timpurilor” pentru că a câștigat de două ori premiul Goncourt, folosind o falsă identitate, Romain Gary a fost aviator, erou de război decorat de De Gaulle, student la Drept, diplomat, cineast, romancier și soț de vedetă de cinema. Romain Kacew, Fosco Sinibaldi, Shatan Bogat și Emile Ajar sunt pseudonimele sub care a scris Romain Gary, unele cărți în engleză, altele în franceză, niciuna dintre acestea nefiind limba sa maternă. De altfel, Gary, acest „cetățean al planetei”, născut la Vilnius (Lituania) și stabilit în Franța vorbea idiș, rusă, poloneză, germană, engleză și franceză, limbă în care a scris și cărțile care i-au adus cele mai importante premii ale carierei sale.

În 1956, Gary este recompensat cu premiul Goncourt pentru romanul „Rădăcinile cerului”, o impresionantă poveste a vieții coloniale din Africa Ecuatorială istorisită din perspectiva idealistului Morel. Succesul uriaș pe care l-a cunoscut Gary a atras suspiciunea colegilor de breaslă, care încep să-l catalogheze drept „sentimental și inelocvent” și să concluzioneze la unison că steaua acestui scriitor a început să apună. Antipatia era accentuată și de calitatea lui Gary de diplomat gaullist. Acesta a fost momentul când scriitorul Romain Gary se hotărăște să facă o farsă prestigioasei Academii Goncourt. După cum se știe, premiul Goncourt este acordat o singură dată în viața unui scriitor. Însă, în 1975, Gary câștiga a doua oară acest premiu, sub pseudonimul Emil Ajar, pentru romanul „Ai toată viața înainte”. Scriitorul a participat și la ceremonia de decernare a distincției literare și a privit din sală cum vărul său, Paul Pavlowitch, a jucat rolul scriitorului și a primit laudele criticilor pentru acest roman excepțional. „În viața și moartea lui Emile Ajar”, confesiunea publicată la un an de la moartea sa, Gary povestește oarecum amuzat că în mediile literare franceze se vorbea despre el cu compasiune: „Săracul Gary, trebuie să fie un pic trist și gelos din cauza ascensiunii literare a vărului său Emile Ajar…”

Un alt moment important al vieții lui Romain Gary, pe vremea când era consul general la Los Angeles este întâlnirea cu actrița Jean Seberg, devenită celebră datorită rolului Ioanei d’Arc. A fost dragoste la prima vedere între scriitorul francez și diva hollywoodiană astfel încât acesta demisionează din postul de diplomat pentru a o însoți pretutindeni pe cea care îi devenise soție. Maroc, Roma, Paris, Lausanne, Long Island și toate locurile în care Jean Seberg avea filmări au devenit casa celor doi îndrăgostiți. Însă ei nu au „trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, ci doar vreo câțiva ani, pentru că a intervenit o idilă a frumoasei doamne Seberg cu Clint Eastwood. Când a aflat, scriitorul Romain Gary l-a provocat pe Eastwood la duel, însă acesta a refuzat. Cum au mai urmat și alte relații, cei doi s-au înstrăinat, însă Gary nu a încetat niciodată să o iubească pe actriță. S-a spus chiar, după ce scriitorul s-a sinucis cu un foc de armă, că a făcut acest gest pentru că nu a suportat ideea că și Seberg se sinucisese cu un an în urmă. Însă Romain Gary a lămurit chiar el acest lucru. În nota găsită lângă trupul scriitorului în ziua sinuciderii sale, pe 2 decembrie 1980, la Paris, scria că nu există nicio legătură cu sinuciderea fostei sale soții. Și, de asemenea, după ani în care păstrase secretul, Gary mărturisea ca Emile Ajar era chiar el.

„Ar trebui să-mi închei povestea aici” scria Romain Gary la finalul romanului „Prima dragoste, ultima dragoste”. „Acum s-a terminat. Am trăit ce-am avut de trăit”. Și, într-adevăr, scriitorul Romain Gary a avut multe de trăit și multe roluri de jucat în viața sa. Însă emigrantul ajuns la Nisa și devenit aviator, luptător în Rezistență, erou de război, regizor de film, diplomat, romancier apreciat și un bărbat care și-a trăit cu pasiune iubirile nu a fost mulțumit de niciunul dintre aceste roluri. A decis să încheie povestea sa brusc, cu un foc de armă. Romain Gary  a fost incinerat la cimitirul Père Lachaise, iar cenușa sa aruncată în Mediterana.