Dacă ai impresia că feedback-ul dur pe care șeful l-a avut la adresa ultimului tău proiect e cea mai bună definiție a iadului pe pământ, atunci ar trebui să îți apleci urechea la ceea ce au de spus probabil cei mai supuși criticilor oameni de pe pământ: scriitorii! Trăind într-o lume în care își dezbracă permanent sufletul, lăsând propria creație liberă în lume, să fie examinată, sfâşiată (și uneori admirată) de vehemenții critici, scriitorii au învățat de timpuriu că supraviețuirea în branșa lor profesională e asigurată de o piele groasă în fața insultelor și reproșurilor. Tocmai de aceea, îți prezentăm mai jos cele mai prețioase sfaturi pentru a face față criticilor de la autori avizați!

  1. Cum fac față scriitorii criticilorCea mai simplă metodă de a face față unei critici acerbe este, în opinia marilor scriitori, o atitudine maiestuoasă, sau, cu alte cuvinte, indiferența regească. Truman Capote, recunoscut pentru operele vibrante, dar și pentru stilul glam de viață, atrăgea atenția asupra importanței de a te întări în fața opiniilor exprimate de ceilalți. Mai mult, el oferea scriitorilor (și, prin extrapolare și nouă, muritorilor de rând) cel mai bun sfat: „nu te înjosi niciodată răspunzând unui critic. Scrie în minte acele scrisori către editorul tău, dar nu le pune niciodată pe hârtie!”. Și nu e singurul care a împărtășit această sfântă moderație în fața hater-ilor: filosoful, istoricul și economistul scoțian David Hume spunea („Dialoguri asupra religiei naturale”), cu două secole înaintea lui Capote, aceleași lucruri: „mi-am fixat o rezoluție, pe care am menținut-o cu inflexibilitate: aceea de a nu da replica, niciodată, nimănui”. Hume merge însă și mai departe și afirmă, în ultima sa operă publicată, „My Own Life”, că secretul fericirii în meseria de scriitor este să știi să reții întotdeauna din critici numai aspectele pozitive, nu și pe cele negative! O adevărată sursă de înțelepciune!
  2. Thornton Wilder a trăit aproape 80 de ani, timp în care a câștigat 3 premii Pulitzer, ceeaCum fac față scriitorii criticilor ce îi acordă suficient credit pentru a ne arăta cum fac față scriitorii criticilor. Conform lui, nu e atât de important dacă și ce răspunzi bravilor exegeți, ci cum te lași influențat de ceea ce spun aceștia! Să nu permiți nici elogiilor, dar nici criticilor să afecteze ceea ce vei scrie în viitor: așa sună povața pe care Wilder a lăsat-o unor generații din ce în ce mai expuse la opinia publică.
  3. Cum fac față scriitorii criticilorUnii critici sunt atât de mușcători, încât nu e de mirare că au luat loc confortabil pe lista neagră a autorilor pe care îi ponegresc. Prin urmare, nu am fost luați prin surprindere atunci când John Irving, creatorului memorabilei „Lumea văzută de Garp” și-a explicat relația cu cuvintele rele aruncate asupra sa într-un mod ironic: „Ascultă cu atenție primele critici ale operei tale. Notează ce parte din munca ta nu le place recenzorilor; cel mai probabil, e vorba de singurul lucru original și merituos din întreaga ta operă”. Touché, după părerea noastră!
  4. Probabil cel mai pline de imaginație cărți sunt distopiile, ceea ce a provocat adesea o Cum fac față scriitorii criticiloratitudine refractară la adresa lor. „Minunata lume nouă” a lui Aldous Huxley e chiar mai înfricoșătoare decât 1984 (de fapt, Huxley i-a fost profesor de franceză lui Orwell, pentru un an, la Eton): oamenii sunt concepuți în incubatoare imense, iar manipularea genetică e la ordinea zilei. La fel de tăios precum viitorul descris în opera sa, Huxley afirma simplu că nu citește niciodată criticile, deoarece „ei (criticii) sunt interesați de trecut, în timp ce eu mă preocup doar de prezent”. Cum fac față scriitorii criticilor? Ignorându-le, în unele cazuri!
  5. Cum fac față scriitorii criticilorWilliam Styron, autorul cutremurătoarei „Sophie’s Choice”, merge chiar și mai departe și spune că scriitorii nu ar trebui să se lase afectați decât de un singur critic: cititorul. Nu îl acuza de bravadă, de compromis sau de mediatizare inteligentă a operei sale, deoarece Styron are un punct de vedere mult mai profund. Conform lui, chiar scriitorul se metamorfozează în cititor al propriei opere și în cel mai vehement critic. „În fiecare zi, îmi iau povestea și o citesc. Dacă îmi place, ca simplu cititor, atunci știu că mă descurc așa cum trebuie”. De data aceasta, modul în care scriitorii fac față criticilor ne servește adevărate lecții de viață!
  6. Ca să nu cumva să acuzi regnul scriitorilor de blândețe și toleranță exagerată, află că uniiCum fac față scriitorii criticilor dintre ei știu să ofere și replică. E cazul lui Porochista Khakpour („Ultima iluzie”), scriitoarea iraniană în vârstă de 39 de ani. Întrebată despre prima ei recenzie negativă, ea rememorează nu o simplă critică, aruncată undeva în paginile unui ziar modest, ci o scrisoare deschisă adresată ei de către un jurnalist Washington Post. Acuzată de lipsă de autenticitate din cauza faptelor discutabile narate de primul său roman („Sons and Other Flammable Objects: A Novel”, în care protagonistul de origine iraniană părăsește America după atacurile teroriste de la World Trade Center” și revine în Iran), Khakpour s-a apărat pe propriul blog de atacurile la adresa sa, și-a insultat la rândul său criticul (fapt pe care nu îl consideră nici moral, nici model, dar omenesc) și a beneficiat, grație reacției sale credibile de o solidaritate pasionantă din partea altor scriitori și cititori.
  7. Cum fac față scriitorii criticilorÎncheiem analiza modului în care scriitorii fac față criticilor cu Richard Ford, prozator și romancier american, autor al „The Sportswriter” (urmat de „Ziua Independenței”). Pregătește-te, pentru că de data aceasta vei avea parte de un răspuns cel puțin interesant la întrebarea „cum fac față scriitorii criticilor?”. Citind recenzia lui Alice Hoffman (la rândul ei scriitoare, autoarea hitului „Practical magic”), care îi reproșa lipsa acțiunii captivante, Ford ar fi apucat furios cărțile combatantei sale și le-ar fi supus unei rafale de gloanțe, de data aceasta cât se poate de reale!

Tu ce părere ai despre cum fac față scriitorii criticilor? Cu care dintre aceste reacții empatizezi?