Ieri, 18 mai 2016, am spart gheața cu prima întâlnire între Dan C. Mihăilescu, realizatorul emisiunii „Cartea de la ora 5”, și cititorii avizi de lectură care s-au adunat în showroom-ul eMAG Crângași, de pe Șoseaua Virtuții nr. 148, pentru a lua parte la o discuție pe tema călătoriei din cărți.

Proiectul „Cartea de la ora 5” s-a desfășurat din februarie 2016 până în prezent doar în online, însă, de acum înainte, întâlnirile periodice cu cititorii vor sedimenta relația critic-cititor și vor oferi ocazia fiecăruia să contribuie la discuție, să afle răspunsuri despre cărțile preferate sau să descopere o nouă lectură.

Pornind de la primele forme ale călătoriei în cărți, Dan C. Mihăilescu a prezentat o scurtă istorie a romanelor și cărților de călătorie, precum și a importanței pe care o au, pendulând între literatura universală și cea națională.

De la călătoria lui Ulise la cea a lui Jack Kerouac în „Pe drum” (pentru un public mai nebun, mai zbuciumat, nu așa cuminte cum l-a catalogat cu umor pe cel prezent) și mergând mai departe la autori români precum Ștefan Agopian, Mircea Cărtărescu, Raluca Feher, Sabina Fati, Ana Hogaș și Ionuț Florea, criticul a încercat apa împreună cu cititorii, lăsându-i să facă singuri, mai departe, saltul. S-a vorbit despre luxul călătoriei și al descoperirilor, despre greutatea și condițiile ei, dar și despre destinul unui popor în raport cu aceasta, precum cel românesc, limitat de zidurile regimului comunist.

La finalul discuțiilor cei mai norocoși dintre iubitorii de lectură s-au ales cu următoarea carte de vacanța în urma unei tombole literare. Cei mai curajoși dintre ei au și vorbit despre lecturile de călătorie care i-au impresionat.

La sfârșit, Dan C. Mihăilescu a susținut cu modestie că el rămâne un simplu prestator de servicii. Însă, am completa noi, un prestator de servicii pentru minte și suflet care, timp de 5 minute în fiecare zi ne sporește pofta de citit și, prin aceste întâlniri periodice ne apropie și mai mult de cărțile pentru care ne dorim să avem mai mult timp.