Psihologi, filozofi sau istorici sunt toți de acord asupra unui fapt: viața în lumea modernă este într-o schimbare continuă și atât de rapidă încât oamenii o resimt ca pe o provocare din ce în ce mai mare. Nici măcar anotimpurile nu le mai recunoaștem – zile însorite, călduroase în miez de iarnă și primăvară exasperantă, cu aspect de toamnă târzie! Nimic în jurul nostru nu mai e la fel ca altădată, iar autori ca Yuval Noah Harari fac pronosticuri sumbre în ce privește viitorul omenirii. Bun, am înțeles cu toții direcția, dar noi cum ne descurcăm cu viața? Ajutorul poate veni din mai multe direcții. Vă propunem astăzi doar 3 soluții întâlnite în cărți care ne-au plăcut.

Societatea modernă, din Apus la Răsărit, este din ce în ce mai bolnavă sufletește, iar Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că depresia și anxietatea sunt bolile secolului 21. În multe țări, Prozacul e folosit aproape ca aspirina, pentru a vindeca de neliniște și tristețe. Lou Marinoff, scriitor, autor de bestselleruri la nivel internațional, doctor în filozofie și președinte al Asociației Americane a Filozofilor Practicieni, propune însă altă soluție: „Înghite Platon, nu Prozac”. În Antichitate, filozofia făcea parte din viața cetății, iar autorul își propune să demonstreze că și astăzi este la fel de eficientă în rezolvarea problemelor concrete ale vieții. Fie că este vorba despre dificultăți în relația de cuplu, în carieră sau de găsirea unui sens al vieții, filozofi ca Socrate și discipolul său Platon, precum și cei mai iluștri reprezentanți ai filozofiei orientale pot oferi soluții și învățături la fel de actuale azi, ca și în urmă cu mai mult de două milenii. Să nu ne facem probleme dacă nu suntem deprinși cu citirea textelor filozofice, pentru că Lou Marinoff explică pe înțelesul tuturor principiile acestor gânditori și pleacă de la premisa că filozofia are o certă aplicabilitate în viața reală. „Înghite Platon, nu Prozac” cuprinde numeroase studii de caz provenite din experiența specialiştilor în consiliere filozofică, ceea ce demonstrează că filozofia poate fi un exercițiu spiritual util pentru echilibrul interior al fiecărei persoane.

O carte la fel de interesantă ca și precedenta este „Mintea distrată” scrisă de profesorul de neurologie și psihiatrie Adam Gazzaley în colaborare cu Larry D. Rosen, psiholog la California State University. „Mintea distrată” oferă cititorilor posibilitatea de a se înțelege mai bine pe ei înșiși în relație cu provocările lumii moderne. Poate părea un simplu șablon de limbaj, însă acestea există cu adevărat. Subtitlul cărții face referire la adevărata problemă: suntem „creiere vechi într-o lume puternic tehnologizată”. Considerăm, spun autorii, că materia noastră cenușie este astăzi un navigator iscusit într-o mare de informații. Cu toate acestea, putem constata că, nu de puține ori, „pierdem direcția”. Cei doi autori nu aruncă vina distragerilor și întreruperilor în urmărirea obiectivelor pe tehnologiile moderne. Nu sunt de vină nici Facebook-ul, nici conversațiile pe chat, nici Google, mail-urile sau WhatsApp-ul. „Mintea distrată nu se datorează tehnologiei moderne. Mai degrabă, ea este o vulnerabilitate fundamentală a creierului nostru” spun autorii. Aceștia explică în mod clar că orice sistem complex este susceptibil la interferențe, iar creierul uman este cel mai complex sistem din univers. Oferind explicații științifice, autorii ne ajută să înțelegem o contradicție care ne poate da bătăi de cap în viața de zi cu zi: capacitățile noastre cognitive, de stabilire a obiectivelor, ne-au ajutat să ajungem unde suntem astăzi, ca specie. Totodată, capacitatea de realizare a obiectivelor nu a ținut pasul cu cea dintâi. Avem probleme în a menține atenția sau a o distribui, adesea nu păstrăm informația activă în minte, iar dacă avem două obiective importante e dificil să jonglăm cu ambele. „Mintea distrată” poate fi o soluție pentru cei copleșiți de această stare de fapt, pentru că cei doi psihologi ne învață cum să sporim controlul cognitiv prin modificarea comportamentului.

Profesor de psihologie la Universitatea Harvard și deținător al unor titluri onorifice acordate de 29 de colegii și universități din întreaga lume, Howard Gardner este autorul volumului „Minți conducătoare. Istorii de viață ale liderilor mondiali”. Cartea prezintă „portretele detaliate a opt lideri și o trecere în revistă a zece lideri politici și militari importanți din secolul al douăzecilea” după cum ne spune chiar autorulul în Cuvântul introductiv al volumului. Scopul acestei cărți îl reprezintă descrierea trăsăturile caracteristice ale leadershipului, ceea ce poate reprezenta un model și o inspirație pentru fiecare cititor. Howard Gardner este un autor plin de umor, așa încât lectura cărții este foarte plăcută. La un moment dat chiar el se întreabă, retoric, referitor la structura cărții sale: „Ce caută niște oameni ca antropoloaga Margaret Mead, fizicianul J. Robert Oppenheimer sau intelectualul Robert Maynard Hutchins în compania unui papă, a unui prim-ministru și a unui general de armată?!” Răspunsul îl vom afla în capitolele cărții. După ce vorbește despre dezvoltarea umană și leadership, Howard Gardner ne prezintă trăsăturile personalităților a opt lideri, printre care Margaret Thatcher, George C. Marshall, Jean Monnet și Mahatma Gandhi. La prima vedere, asocierea este năucitoare. Însă psihologul american distinge între lideri direcți, cei care se adresează maselor, iar povestea lor de viață este identică cu crezul lor și lideri indirecți, care nu se afirmă prin vorbe, ci au o influență enormă prin operele lor, precum Einstein, Picasso, Jean Monnet. O perspectivă interesantă care, credem, trebuie cercetată îndeaproape.

Pe voi care dintre aceste trei cărți credeți că v-ar inspira și ar putea reprezenta, la un moment dat, o soluție în viețile voastre?

Photo by Zac Ong on Unsplash