manifestul-partidului-comunist-karl-marxCum ne poate schimba viața o carte? Mulți dintre noi pot deja să răspundă la această întrebare și să indice toate acele momente din viețile lor când, datorită unei cărți, au descoperit o nouă direcție spre care să-și îndrepte viața. Pentru alte persoane aceasta este doar o teorie și încă mai așteaptă acea carte despre care să poată spune că a reprezentat pentru ei un bun prieten într-un moment de răscruce. Cărțile au o astfel de putere asupra noastră și pot schimba nu doar istoria vieții unui om, ci și istoria umanității. Să ne gândim doar la Biblie, cartea care a influențat cel mai mult istoria lumii în ultimele două milenii și care rămâne și acum în fruntea topului bestseller-urilor mondiale. Sau ne mai putem gândi la modul în care „Manifestul partidului comunist” a lui Karl Marx si Friederich Engels a schimbat fața lumii și istoria multor popoare, la „Originea speciilor” a lui Darwin și „Al doilea sex” de Simone de Beauvoir. Însă, revenind la o scară mai mică, iată ce efecte poate avea lectura unui roman bun asupra noastră și modurile în care ne poate schimba viața o carte.

micul-printO carte de care ne îndrăgostim ne dă sentimentul apartenenței la lumea întreagă. Nimeni nu este singur atât timp cât visurile și eforturile de a le împlini pot fi împărtășite cu oameni de pe orice continent și din orice timpuri. O carte ne poate oferi privilegiul prieteniei cu o persoană dintr-o țară pe care nu am vizitat-o niciodată și a cărei limbă nu o vorbim. Să ne gândim doar la autorii pe care-i iubim, la Haruki Murakami, spre exemplu. Cei care îi cunosc și admiră cărțile pot simți că există între ei și scriitorul japonez o legătură intimă, consolidată prin conexiunea de idei și sentimente experimentate în momentul când i-au citit opera. Actorul James Dean stabilise o astfel de legătură cu „Micul Prinț”, cartea semnată de Antoine de Saint-Exupery. Biograful actorului spunea că acesta purta volumul cu el oriunde mergea și obișnuia adesea să le citească celor apropiați pasaje din el. „Numai cu inima poți vedea lucrurile corect, ceea ce este esențial este invizibil pentru ochi” – acesta era fragmentul favorit al lui James Dean din „Micul Prinț”.

alchimistul-coelhoIdei și emoții ne sunt împărtășite de scriitori prin intermediul cărților lor, care ne deschid astfel poarta către un univers posibil. Experimentăm alături de aceștia puncte de vedere, teorii și experiențe de viață. Cărțile ne dezvoltă capacitatea de a ne conecta cu alte persoane, de a ne cultiva empatia. Pentru Will Smith, romanul „Alchimistul”, al lui Paulo Coelho, a fost revelator din acest punct de vedere. În interviurile sale, actorul a mărturisit ce influență a avut această carte asupra lui. Prin însăși viața sa și pornind de la ideile scriitorului brazilian, Will Smith spunea că vrea să demonstreze oamenilor că imposibilul devine posibil dacă ai suficientă credință și încerci să-l atingi.

Paradoxal, însă, cărțile nu sunt doar o punte de legătură cu alte persoane, ci și o modalitate de a ne cunoaște mai bine pe noi înșine. Probabil că cel mai bine rezonăm cu acele romane care simțim că descriu episoade din propriile noastre vieți, că oglindesc emoții trăite de noi înșine. De multe ori înțelegem mai bine ce am trăit în momentul când citim lucruri asemănătoare într-un roman și schimbăm propria perspectivă cu cea a autorului. „Prin alții spre sine”, cum ar spune Nicolae Steinhardt.

J.K. Rowling, autoarea seriei „Harry Potter”, mărturisea că romanul care i-a influențat cel mai mult viața este „Emma”, de Jane Austen. Scriitoarea britanică a recunoscut că a fost întotdeauna fascinată nu numai de stilul cărții și modul în care este condusă acțiunea, ci și de personajul principal, cu care s-a identificat atât de mult.

Voi despre ce cărți puteți spune că v-au schimbat viața?