Cărţile le-au fost interzise sau au fost pe punctul de a fi interzise din diverse motive. Răspunsul autorilor luaţi în vizor nu a întârziat să apară, iar replicile au fost care mai de care mai cinice, acide şi neaşteptate. Am găsit pentru voi câteva exemple, aşteptăm sugestii şi din partea voastră.

J.K. Rowling

Autoarea britanică a răspuns, în cadrul unui interviu, la acuzaţiile că Harry Potter promovează satanismul (motiv pentru care a fost interzis sub diferite motive în mai multe şcoli):

„ Un scriitor celebru a spus ceva foarte interesant: o carte este precum o oglindă, dacă un prost se uită în ea, nu te aştepta ca un geniu să se uite înapoi. Oamenii tind să găsească în cărţi ce doresc ei să afle. Şi cred că ceea ce am scris în cărţile mele este foarte moral. Ştiu că nu au absolut nimic de a face cu aşa ceva”.

Mark Twain

Capodopera „Aventurile lui Huckleberry Finn” a fost iniţial interzisă în 1885 de mai multe biblioteci. În replică, Mark Twain a trimis o serie de scrisori în care şi-a exprimat cu sarcasm opinia, prima a fost către editorul său de la biblioteca publică a oraşului Concord din Massachusetts:

„Aparent, biblioteca Concord l-a caracterizat pe Huck ca fiind un gunoi potrivit doar pentru cartierele sărace. Cu siguranţă această decizie va vinde încă 25 de mii de exemplare!”

A doua scrisoare a vizat biblioteca publică din Brooklin, care a decis să interzică cartea în 1905:

„Sunt foarte tulburat de ceea ce aţi spus. Am scris „Tom Sawyer” şi „Huck Finn” exclusiv pentru adulţi, şi mă macină şi mai mult atunci când aflu că li s-a permis accesul băieţeilor şi fetiţelor la aceste cărţi. Minţile care se murdăresc la tinereţe nu mai pot fi niciodată curăţate. Ştiu asta din proprie experienţă şi acum le port pică gardienilor tinereţii mele, care nu doar că mi-au permis sa citesc Biblia, mai mult, m-au obligat să o citesc înainte de 15 ani.  Nimeni nu poate face asta şi apoi sa respire, din nou, liniştit pe partea cealaltă a mormântului.”

John Irving

Răspunsul romancierului american la încercarea de a interzice cartea sa „Hotelul New Hampshire”:

“Eu sunt de partea tinerilor, dar sunt realist; este deosebit de ofensator pentru mine atunci când un adult îmi spune că poveştile mele sunt nepotrivite pentru tinerii cititori. Atunci când scriu, imi imaginez că scriu pentru tinerii cititori, nu pentru adulţii încordaţi”.

Ray Bradbury

Autorul american de cărţi fantasy, SF şi mister, despre desele încercări de a cenzura sau interzice cărţile sale:

“….este o lume nebună şi devine din ce în ce mai nebună dacă permitem minorităţilor să fie ele piticii sau giganţii, urangutanii sau delfinii, pro-computere sau neo-luddit (n.r anti-tehnologie) care să interfereze cu estetica.  Lumea reală este terenul de joc pentru fiecare grup, pentru a face şi desface legi. Dacă mormonilor nu le place ceea ce scriu, să îi lăsăm se le scrie pe ale lor. Dacă irlandezii îmi urasc poveştile despre Dublin, să le închiriem maşini de scris” – fragment

Kurt Vonnegut 

Autorul romanelor „Galapagos” sau „Pianul mecanic” a vorbit despre cenzura scrierilor sale şi despre cenzură în general.

„Toţi aceşti oameni vorbesc atât de elocvent despre obţinerea valorile de modă veche. Ei bine, ca un om vechi imi pot reaminti de momente în care aveam acele valori de modă veche, iar eu zic să ne întoarcem la bunele valori de modă veche şi să fie primul Amendament din vechea şi buna Constituţie a statelor Unite ale Americii şi în iad cu cenzorii! Dă-mi înţelepciune sau dă-mi moarte!”